שתף קטע נבחר

כוכב לכת ננסי התגלה בקצה מערכת השמש

כוכב הלכת הננסי נקרא RR245. רוחבו כ-700 קילומטרים ולוקח לו לא פחות מ-700 שנה להקיף את השמש

כוכב לכת ננסי חדש התגלה בממלכות הקרח שמעבר לנפטון, כך חשף השבוע צוות בינלאומי של אסטרונומים. החוקרים זיהו את העולם הקטנטן באמצעות הטלסקופ קנדה-צרפת-הוואי במסגרת מחקר מתמשך על נקודות ההתחלה של מערכות שמחוץ למערכת השמש שלנו.

 

"העולמות הקפואים שמעבר לנפטון הם בעלי עקבות וראיות טבעיות לאופן שבו כוכבי הלכת הגדולים נוצרו ואז התרחקו מהשמש", הסבירה בהודעה רשמית לתקשורת אחת מהחוקרות, מישל באניסטר מאוניברסיטת ויקטוריה שבקולומביה הבריטית. "העולמות הקפואים הללו נותנים לנו לחבר יחד את ההיסטוריה של מערכת השמש שלנו".

 

 (הדמיה: Alex Parker / OSSOS Team) (הדמיה: Alex Parker / OSSOS Team)
(הדמיה: Alex Parker / OSSOS Team)

 

באניסטר הוסיפה כי "כמעט כל העולמות הקפואים האלה הם קטנטנים ועמומים. זה מאוד מרגש למצוא אחד שהוא מספיק גדול ובהיר כדי שבאמת נוכל לבחון אותו לעומק".

 

עד שיימצא לו שם קליט יותר, כוכב הלכת הננסי נקרא RR245. רוחבו כ-700 קילומטרים, קצת יותר מ-5% מהרוחב של כדור הארץ לשם השוואה, ויש לו את אחד המסלולים הגדולים ביותר בקרב כוכבי הלכת הננסיים, ולוקח לו לא פחות מ-700 שנה להקיף את השמש.

 

ישנם ככל הנראה כ-200 כוכבי לכת ננסיים בחגורת קויפר, שהיא אסופת השביטים, הסלעים הקפואים וגופים אחרים הסובבים את השמש במסלול הנמצא מעבר לנפטון. עם זאת, רק חמישה גופים - קרס, פלוטו, האומיה, מאקה-מאקה ואריס - אותרו ונבחנו מספיק כדי לקבוע כי מדובר בכוכבי לכת ננסיים, ולא "סתם" כוכב לכת מינורי, ירח, או אובייקט טרנס-נפטוני אחר.

 

"עולמות בסדר גודל כזה הם מרתקים כי הם יכולים אולי לספר לנו מה גורם לאובייקט לעבור מלהיות גוף קרח ואבן גבשושי וסטטי ללהיות כזה שיש בו תהליכים גיאולוגיים שמשנים ומארגנים מחדש את החומרים שלו, כפי שקרה במקרה של פלוטו למשל", הסבירה באניסטר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה: Alex Parker / OSSOS Team
האזור שבו נמצא כוכב הלכת
הדמיה: Alex Parker / OSSOS Team
מומלצים