שתף קטע נבחר

חוק המלונאות נדחה מסדר יום המליאה

החוק השנוי במחלוקת של שר התיירות נדחה הערב מסדר יומה של מליאת הכנסת במאמצי האוצר. ארגוני סביבה מתנגדים להצעה ומזהירים מפגיעה חמורה בחופים. בין היתר צורפו לאחרונה לקבוצת ווטסאפ בכירים ממשרד האוצר, כולל השר כחלון - והתבקשו לפעול לעצירת החוק. מי מיהר לצאת מהקבוצה?

חוק המלונאות נדחה הערב (ב') מסדר יומה של מליאת הכנסת. מדובר בהצעת החוק של שר התיירות יריב לוין, לפיה בתי מלון יוכרו כתשתיות לאומיות ותוכניות לבנייתם יאושרו באופן מהיר בוועדה לתשתיות לאומיות. בחברה להגנת הטבע ובארגוני סביבה נוספים צירפו אתמול (א') את שר האוצר משה כחלון, ראש מטה הדיור, אביגדור יצחקי ומנהלת מינהל התכנון, בינת שוורץ, לקבוצת וואטסאפ בשם "לא בונים על החופים", המורכבת מאנשי ופעילי שני הארגונים, ושיגרו להם עד היום בבוקר למעלה ממאה הודעות, המבקשות מהם לפעול לעצירת החוק. שוורץ ויצחקי מיהרו לעזוב את הקבוצה ושר האוצר עדיין חבר בה, וקיבל מאות הודעות מפעילים סביבתיים ואזרחים שביקשו ממנו לפעול בנושא.

 

בין היתר, בחברה להגנת הטבע כתבו בקבוצת הוואטספ: "אדוני שר האוצר, השבוע תעלה לאישור הכנסת, הצעת חוק המלונאות של שר התיירות, יריב לוין, שתוביל לבניית מגורים והרחבת בתי מלון על החופים ובסמיכות להם. אנחנו סבורים כי שמירה על החופים היא אינטרס ציבורי ראשון במעלה, והיא גוברת על כל אינטרס אחר, כלכלי, מסחרי, או עסקי. אנו, שהחופים יקרים לליבנו, קוראים לך להגן על החופים, אחד הנכסים הכי חשובים וערכיים של הציבור בישראל ולפעול לעצירת החוק". יצחקי עזב אחרי 36 הודעות, שוורץ אחרי 45 וכחלון קיבל כבר למעלה מ-110 הודעות.

 

 

לאחרונה המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה תיקון לפרק החופים, לפיו תיאסר תוספת מגורים על מלון קיים, או בניה חדשה, בקו הבינוי הראשון לים. הירוקים מסבירים שבפועל התיקון חסר תוקף ממשי במידה שהחוק אכן יעבור. הסיבה היא שחוק לוין הוא תיקון לחוק התכנון והבנייה, שמכוחו פועלת המועצה הארצית לתכנון ולבנייה.

 

באוצר מרגיעים, הירוקים עדיין חוששים

גורמים באוצר מנסים להרגיע ומסבירים כי לאור התיקון האחרון בפרק החופים, אין כל בעיה לתמוך בחוק. מנגד, גורמים במשרד התיירות מסבירים כי התיקון אינו משמעותי והחוק של לוין יגבר.

 

הירוקים לא מאמינים להבטחות: "לתיקון הקטן שקיבלה המועצה הארצית, לא רק שאין כמעט משמעות מעשית משום שהוא מתייחס בעיקר לתחום ה-100 מ' בו בנייה אסורה בכל מקרה, אלא שכלל אין לו תוקף", אומר עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין'. "מכיוון שחוק יריב לוין שמונח על שולחנה של הכנסת, בהיותו חוק ראשי, הוא גובר על כל החלטה של המועצה הארצית".

עו"ד עמית ברכה מנכ"ל אדם טבע ודין (צילום: אדם טבע ודין) (צילום: אדם טבע ודין)
עו"ד עמית ברכה מנכ"ל אדם טבע ודין(צילום: אדם טבע ודין)

 

הצעת החוק של יריב לוין מאפשרת בנייה גם למגורים בשטחים שמיועדים למלונאות (20% משטח יחידות הדיור במלון), העברת תוכניות מלונאות לסמכות הות"ל (הוועדה לתשתיות לאומיות), שיכולה להתעלם מכל תוכנית מחייבת אחרת וביטול הצורך באישור המועצה הארצית לבנייה ב- 100 מ' הקרובים ביותר לים. יש לציין שבחוק הוכנס סעיף נוסף שאיפשר להוסיף 20% של שטח בנייה למגורים גם במלונות קיימים.

כחלון ולוין בעת ההכרזה על החוק לפני כשנה (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
כחלון ולוין בעת ההכרזה על החוק לפני כשנה(צילום: אלי מנדלבאום)

 

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 

 

 

מתנגדי החוק תוקפים את סעיף המגורים, שלטענתם נועד לשרת בעלי אמצעים בלבד. גורמים במשרד התיירות מסבירים כי הדבר נועד בסך הכל לסייע ליזמים, שיוכלו לגרוף רווחים מהירים. עוד הם מציינים כי הסמכות היחידה לאישור בנייה בחופים תישאר של הולחו"ף (הוועדה לשמירת הסביבה החופית), כך האינטרסים הסביבתיים יישמרו.

 

בשיחה עם ynet הסביר אביגדור יצחקי, יו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבניה, כי "שר התיירות הגיש חקיקה בנושא מלונות. שר האוצר ראה ואמר לא אני לא מוכן שיהיה. מה שגובר זה החלטת המועצה הארצית על החוף. ועשינו את התיקון בתמ"א 1 שגם כך התכוונו לעשות".

 

אך המועצה הארצית גוזרת את הכוח שלה מחוק התכנון והבנייה. ברגע שמתקנים את חוק התכנון והבנייה, הכוח שלה משתנה בהתאם. היא לא יכולה לסתור את חוק התכנון והבניה.

יצחקי: "אנחנו נסמכים על ייעוץ משפטי שאנחנו קיבלנו. אמרו שאם המועצה תחליט מה שיגבר זה החלטה של המועצה הארצית. זה מה שאמר ארז קמיניץ (המשנה ליועמ"ש)". 


פורסם לראשונה 18/07/2016 11:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הפורום הישראלי לשמירה על החופים
בחוף קולוני בבת ים כבר בונים
צילום: הפורום הישראלי לשמירה על החופים
מומלצים