שתף קטע נבחר

מנדלבליט על בדיקות משטרתיות: "צריכים להיות מאוד זהירים כשמדובר בשר או בראש ממשלה"

היועמ"ש הופיע בפני ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת והתייחס לסוגיות שעל סדר היום, בהן ההבדל בין בדיקה משטרתית לחקירה פלילית

"יש בלבול גדול בציבור בין בדיקה לחקירה". כך אמר היום (ב') היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט. "כאשר יש חשד סביר לביצוע עבירה ויש חומר מודיעיני שאני נחשף אליו, בדרך כלל מהמשטרה, זה מחייב אותי לעבור לחקירה - ולא משנה במי מדובר", הוסיף היועמ"ש במהלך סקירה שערך בפני ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת.

 

"לעומת זאת", הבהיר מנדלבליט, "אם הדברים לא עולים לכלל חשד סביר, צריך לעבות את החומר. לעתים מהמידע אני לא רואה חשד סביר, אבל אני לא יכול לעזוב את זה. יש הרבה חומר, צריך לחקור אותו במסגרת בדיקה. אין ברירה אחרת. אז יתברר אם יש חשד סביר, ונעבור לחקירה או שהחשד יוזם".

 

מנדלבליט התייחס למשמעות זהות האדם נשוא הבדיקה ואמר: "אדם בכיר שיש חשד נגדו, השלב השני מורכב כאשר יש חשיבות במי מדובר. זה פועל לשני הכיוונים. לעתים באזרח מן המניין זה לא היה מגיע לחקירה, אולם לא ניתן להתעלם ממי שמחזיק במשרה משמעותית. מאידך, אנו צריכים להיות מאוד זהירים - יש לכך השלכות כבדות משקל כשמדובר בשר או בראש ממשלה. בעיניי, חשד סביר הוא המבחן".

 

בסוגיית הכובע הכפול של תפקידו אמר היועץ המשפטי: "השקפתי היא שבמצב הקיים מקום המדינה, בשונה מהמצב בעולם שם המינוי הוא מינוי פוליטי - אצלנו המינוי מקצועי ומחסן מפני הערבוב בין הכובעים. יש לכך חיסרון. אני יושב עם ראש הממשלה על ישיבות עבודה בשאלות קרדינליות ומאידך מתנהלת בדיקה נגדו ואנו לא מדברים אף מילה על הבדיקה. חייבים לסמוך עליי ועל ראש הממשלה שנדע לעשות את ההבחנה. זה לא קל. אני לא מרבה להגיע לישיבות ממשלה, בין היתר מסיבה זו".

 

"חייבים לסמוך עליי ועל ראש הממשלה שנדע לעשות את ההבחנה". מנדלבליט (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
"חייבים לסמוך עליי ועל ראש הממשלה שנדע לעשות את ההבחנה". מנדלבליט(צילום: עמית שאבי)

מנדלבליט הוסיף ואמר: "הכוח היחיד שלי זה אמון הציבור. זה נרכש בדרך עבודתי. האמון נרכש בשני מישורים - במהירות ובאפקטיביות. טיפול לאחר שנים לא רוכש אמון ואפקטיביות, ובשום אופן לא על חשבון המקצועיות.

אני אחראי גם על שמירה של זכויות נחקרים ועל זכויות אדם".

 

יו"ר ועדת חוקה, ח"כ ניסן סלומינסקי, אמר בעניין מנדלבליט: "אנו סומכים על היועץ לבצע את עבודתו ולנווט את הספינה בימים סוערים אלה בבטחה. יחד עם זאת, הגיעה העת להסדיר בחוק את סמכויותיו ולהגדיר את תפקידו. כמו כן, יש לפצל את תפקידי היועץ לשניים ולהפריד בין הייעוץ המשפטי לממשלה ובין התביעה הכללית - תפקידים שלעתים מתנגשים זה עם זה. בנוסף, חייבים לקבוע כללים ברורים ולתחום את הפעילות של היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה השונים שלעתים מפקיעים מהשרים את כוחם ואינם מאפשרים להם לתפקד כראוי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים