שתף קטע נבחר

משרד התחבורה גבה 1.3 מיליון שקל שלא כדין

נהג שחויב ב-30 שקל על עדכון רישיון הנהיגה הגיש ייצוגית שהתבררה כצודקת. אבל השופט אליהו בכר החליט: המשרד הודה בטעות, אין צורך שיחזיר את הכסף

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע לאחרונה שמשרד התחבורה לא חייב להחזיר לציבור 1.3 מיליון שקל שאותם גבה מנהגים שלא כדין עבור אגרת עדכון רישיון. הדיון עסק בתביעה ייצוגית והשופט אליהו בכר קבע שמאחר שהמשרד הודה בטעות והפסיק את הגבייה האסורה, הוא פטור מהשבת הכספים. מגיש התביעה ועורך דינו, מנגד, יקבלו מאות אלפי שקלים.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

הפרשה התבררה כנהג שביקש לעדכן את הרישיון שלו נדרש לשלם אגרה של 30 שקל. הוא התקשה להבין על סמך איזו תקנה חויב לשלם את האגרה, ושלח למשרד התחבורה מכתב בנושא. מאחר שפנייתו לא טופלה, הוא הגיש ב-2015 בקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד משרד התחבורה, בטענה שגבה מנהגים אגרות עבור שינוי פרטים ברישיון (כגון שינוי דרגה או הוספת סוג רישיון), בניגוד לתקנות התעבורה, הקובעות שהנפקת תעודה חדשה בשל שינוי פרטים אינה כרוכה בתשלום.

 

כעבור כמה חודשים הגיש משרד התחבורה "הודעת חדילה", שמשמעותה הודאה והצהרה על הפסקת הגבייה האסורה. המשרד הסביר שמדובר בטעות והודה שהגבייה נעשתה בניגוד להנחיות של אגף הרישוי. עם זאת הוא העריך שהטעות לא חזרה על עצמה מספר רב של פעמים.

 

אלא שבדיקה מקיפה שנערכה בנושא גילתה כי מאז פרסום ההנחיות נגבו יותר מ-1.3 מיליון שקל שלא כחוק מעשרות אלפי נהגים. הנהג המבקש השיב כי אין מחלוקת על כך שיש לקבל את הודעת החדילה, אך ביקש להדגיש את העובדה שבקשתו היא שהביאה לתיקון העוולה המתמשכת.

 

לדבריו, בקשתו תרמה תרומה משמעותית וחשובה לציבור, ועל מנת לגרום למשרד להפנים את חומרת התנהלותו, ראוי לפסוק לו ולבא כוחו גמול ושכר טרחה גבוהים.

 

גבייה אסורה בחסות החוק

השופט אליהו בכר קיבל את הודעת החדילה של משרד התחבורה, והבהיר כי אין כל מחלוקת שההליך הסתיים במהירות, לאחר שהמשרד לקח אחריות על הטעות ופעל לתיקונה תוך זמן קצר.

 

עם זאת, הוא ציין שהבקשה היא שהביאה לכך שמשרד התחבורה הפיץ את ההנחיות המתוקנות ופעל להפסקת הגבייה הבלתי חוקית. אלמלא הוגשה הבקשה, ספק גדול אם המשרד היה פועל להוצאת הנחיות חדשות ובהירות יותר.

 

כמו כן, השופט הדגיש את העובדה שהמשרד ניצל את זכותו החוקית כרשות ציבורית, והודיע על הודעת חדילה, מבלי להשיב את הסכומים שגבה ביתר.

 

על כן, ומאחר שהמטרה היא לעודד תובענות ייצוגיות דומות, לכל הפחות עליו לשלם למבקש ולעורך הדין שלו סכומים ראויים על המאמצים שהשקיעו כדי להביא לתיקון העוול. לפיכך נקבע שמשרד התחבורה ישלם 70 אלף שקל למבקש ו-350 אלף שקל שכר טרחה לעורך הדין שלו.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המבקש: עו"ד רענן בשן
  • ב"כ הנתבע: עו"ד מיכל פיגלר שטיין
  • עו"ד גלעד בלוי עוסק בתביעות ייצוגיות
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים