שתף קטע נבחר

ארדואן הורה לסגור 1,043 בתי ספר פרטיים

נמשכת מתקפת הנגד של נשיא טורקיה ששרד ניסיון הפיכה. בצו ראשון שעליו חתם מתוקף ההכרזה על מצב חירום, הורה ארדואן לסגור 1,229 עמותות, 15 אוניברסיטאות ו-35 מוסדות רפואיים שחשודים בקיום קשר עם יריבו הגולה בארצות הברית פתהוללה גולן. במקביל, שוחררו ממעצר 1,200 חיילים

 

 

שבוע לאחר ששרד ניסיון הפיכה, ממשיך נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן במתקפת הנגד. בצו הראשון שעליו חתם מתוקף ההכרזה על מצב חירום במדינה ביום רביעי, הורה ארדואן לסגור 1,043 בתי ספר פרטיים, 15 אוניברסיטאות, 1,229 עמותות, 19 ארגוני סחר, ו-35 מוסדות רפואיים. כך דיווחה סוכנות הידיעות הממלכתית "אנאדולו", שציינה כי כל המוסדות חשודים בקיום קשר עם איש הדת הטורקי החי בארצות הברית, פתהוללה גולן, שלטענת ארדואן תכנון את ניסיון ההפיכה.

צו ראשון מתוקף מצב החירום. ארדואן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צו ראשון מתוקף מצב החירום. ארדואן(צילום: רויטרס)

 

ארדואן הכריז על מצב חירום ביום רביעי בטענה כי הדבר יאפשר לרשויות כדי לעקור מהשורש את תומכי ההפיכה שכשלה. מצב החירום מאפשר לנשיא ולממשלה להעביר חוקים ללא תמיכת הפרלמנט ולהפר זכויות אדם אם להערכתם המצב מחייב זאת. עוד דווח כי במסגרת הצו האריך ארדואן ל-30 ימים את הזמן המקסימלי למעצר חשוד ללא הגשת כתב אישום נגדו.

 

במקביל, הודיעו הרשויות בטורקיה על שחרורם ממעצר של כ-1,200 חיילים שנעצרו בעקבות ניסיון ההפיכה.

 

מוקדם יותר השבוע דיווחו כלי תקשורת במדינה כי משרד ההגנה הטורקי חוקר את כל השופטים והתובעים הצבאיים במדינה, והשעה לפחות 262 מתפקידם. עד כה הודחו יותר מ-60 אלף אנשי ביטחון ועובדים ציבוריים - יותר ממחצית מהם מהמגזר החינוכי.

לא פחות מ-60 אלף בני אדם הושעו או פוטרו. אבטחה ליד בית משפט שבו מתושאלים משתתפי ניסיון ההפיכה (צילום: AP) (צילום: AP)
לא פחות מ-60 אלף בני אדם הושעו או פוטרו. אבטחה ליד בית משפט שבו מתושאלים משתתפי ניסיון ההפיכה(צילום: AP)

99 כתבי אישום הוגשו נגד גנרלים ואדמירלים. חיילים מובאים למשפט אחרי ניסיון ההפיכה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
99 כתבי אישום הוגשו נגד גנרלים ואדמירלים. חיילים מובאים למשפט אחרי ניסיון ההפיכה(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

עוד דווח השבוע כי 99 כתבי אישום הוגשו נגד גנרלים ואדמירלים בצבא הטורקי בגין מעורבות בניסיון ההפיכה הכושל. כמו כן דווח כי 6,500 פקידים נוספים ממשרד החינוך הטורקי נשלחו גם הם לביתם - זאת לאחר דיווחים קודמים על 15,200 עובדי המשרד שכבר פוטרו.

 

לא פחות מ-60 אלף בני אדם הושעו או פוטרו מתפקידם בימים האחרונים. עד כה התבקשו 1,577 דיקני אוניברסיטאות וראשי פקולטות לפרוש מתפקידם, וזאת בנוסף לכ-21 אלף מורים וכ-21 אלף פקידים במשרד החינוך שפוטרו. כמו כן הושעו ארבעה רקטורי אוניברסיטאות, והרשויות הטורקיות אסרו על כל אנשי האקדמיה במדינה לצאת מגבולות טורקיה.

חיפושים אחרי חיילים מורדים שנעלמו אחרי ניסיון ההפיכה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיפושים אחרי חיילים מורדים שנעלמו אחרי ניסיון ההפיכה(צילום: רויטרס)

תומכי ארדואן מפגינים נגד ניסיון ההפיכה (צילום: AP) (צילום: AP)
תומכי ארדואן מפגינים נגד ניסיון ההפיכה(צילום: AP)

מסע הטיהורים בכל קצוות השלטון הטורקי החל ברגע שהתברר כי ניסיון ההפיכה בסוף השבוע כשל. תחילה החלו המעצרים והפיטורים בקרב כוחות הביטחון, אך בהמשך גם תשתיות ומוסדות אזרחיים טופלו ביד קשה – כאשר בשלב זה כבר פוטרו או הושעו עשרות אלפי אנשי חינוך.

 

ארגוני זכויות אדם בטורקיה ובעולם כבר הזהירו שהטיהור במוסדות השלטון מתרחבים לכדי צנזור של כלי התקשורת ושל עיתונאים, כאשר אלו כוללים כמובן גם את אלו שמציגים ביקורת כלפי מדיניות הממשל. "אנחנו עדים לפשיטה בטורקיה בפרופורציה יוצאת דופן", נמסר מארגון אמנסטי אינטרנשיונל.

 

"בעוד זה מובן ולגיטימי שהממשלה תרצה לחקור ולהעניש את אלו שאחראים לניסיון ההפיכה, היא חייבת לציית לחוק ולכבד את חופש הביטוי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
נשיא טורקיה ארדואן
צילום: EPA
מומלצים