שתף קטע נבחר

"זינק לעבר הרוצח ממינכן והציל את אחותו התאומה"

נחשפים סיפורי הנרצחים בטבח בגרמניה: חוסיין דייצ'יק, שקנה בקניון מתנות למשפחתו, זינק לפי הדיווחים לעבר הרוצח - והציל את חיי אחותו. הרוצח סונבולי תכנן שנה את הטבח וקנה את הנשק ב"דארק ווב". דיון באולפן ynet: אפשר לעלות על עקבותיו של רוצח המונים שכזה?

 

 

הקריב את חייו למען אחותו התאומה: אחד הנרצחים בטבח במינכן נהרג לפי הדיווחים כשזינק לעבר היורה, עלי סונבולי, על מנת להגן על אחותו שהייתה אף היא במקום. בינתיים נחשף כי הרוצח תכנן במשך יותר משנה את המתקפה הקטלנית, שבה נרצחו תשעה בני אדם, וקנה את האקדח ב"דארק ווב" - מעין מקבילה סודית לרשת האינטרנט שאליה אפשר להגיע באמצעות תוכנות מיוחדות וכתובות ספציפיות. האם אפשר לעלות על עקבותיו של רוצח כהמונים שכזה? צפו בדיון באולפן ynet.

 

לדברי התובע במדינת בוואריה, סונבולי ככל הנראה רכש את הנשק באופן לא חוקי ברשת, דרך אתר סחר בנשק שנמצא ב"דארק ווב". הוא כתב מניפסט לפני הרצח, שתוכנו לא פורסם. בנוסף גילו החוקרים כי סונבולי ביקר בזירת רצח בבית ספר בעיירה הגרמנית ווינדן וצילם כמה תמונות, מה שמוכיח על פי הגרמנים עוד יותר את הטענה כי לרוצח "הייתה אובססיה למעשי טבח".

 

אחד הנרצחים בטבח הוא חוסיין דייצ'יק בן ה-19. הוא היה במרכז הקניות במינכן כדי לקנות מתנות למשפחה כשנקלע לזירת הטבח. לפי הדיווחים, שצוטטו גם ב"דיילי מייל", במקום לברוח הוא בחר להישאר, לזנק לעבר סונבולי ולהציל את אחותו התאומה מכדורי הרוצח.

דייצ'יק. הציל את אחותו התאומה ונרצח ()
דייצ'יק. הציל את אחותו התאומה ונרצח

סבינה סולאג'. אחת משלושה מקוסובו שנרצחו ()
סבינה סולאג'. אחת משלושה מקוסובו שנרצחו

ארמלה סגאשי. נרצחה ()
ארמלה סגאשי. נרצחה

זוברגייה. אביו הודיע כי נרצח ()
זוברגייה. אביו הודיע כי נרצח

ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס אמר כי מותו של דייצ'יק, שגדל ביוון וגר עם משפחתו בגרמניה, "מחייב אותנו עוד יותר להילחם כדי להשמיד את השנאה והטרור באירופה". בטבח נרצחו גם דיאמנט זברגיה, בן 21, שאביו הודיע לעולם על מותו בעת שהלך לזירה עם תמונתו ואמר: "זה בני, הוא נרצח". לצד זאת, הוא פרסם גם פוסט מרגש בפייסבוק. זברגיה היה אחד משלושה תושבי קוסובו שנרצחו בפיגוע. השניים הנוספים הן ארמלה סגאשי וחברתה בת ה-14 סבינה סולאג'. יחד איתם נרצחו גם שני בני 15 - ג'וליאנו קולמן וקאן ליילה.

 

בגרמניה הגדירו את סונבולי כרוצח המונים. האם אפשר בכלל לעלות על עקבותיו של רוצח כזה והאם ניתן לאתר אותו ברשתות החברתיות? היום (א') התראיינו באולפן ynet הקרימינולוג אבי דוידוביץ', ופרופ' יאיר עמיחי המבורגר, ראש המרכז לחקר הפסיכולוגיה של האינטרנט מהמרכז הבינתחומי הרצליה.  המסקנה של שניהם די זהה..

 

אבי דוידוביץ', אתה יכול לזהות רוצח המונים על סמך פרמטרים כאלה ואחרים?

 "לא. הנבואה ויכולת החיזוי בתחום הזה שואפת לאפס ומי שמתיימר לחזות התנהגויות כאלו הוא בדרך כלל שרלטן. נכון שאנחנו יודעים הרבה על הפרופיל של הרוצח ההמוני, אנחנו יודעים שזה אדם שבדרך כלל האינטליגנציה שלו ממוצעת ומעלה. אנחנו יודעים שבדרך כלל הוא אינו חולה נפש, זאת אומרת שהוא מבצע את המעשה לא בגלל מחלת נפש. יכול להיות שיש לו הפרעת אישיות כזו או אחרת, אבל הוא לא חולה נפש. אם הוא ייתפס ויישאר בחיים, בדרך כלל הוא יימצא כשיר לעמוד לדין".

 

סונבולי. "רוצח המונים מתנהג שונה מרוצח סדרתי"  ()
סונבולי. "רוצח המונים מתנהג שונה מרוצח סדרתי"

בזירת הרצח (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בזירת הרצח(צילום: EPA)

פרחים לזכר הנרצחים (צילום: AP) (צילום: AP)
פרחים לזכר הנרצחים(צילום: AP)

תושבים בזירת הפיגוע במינכן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תושבים בזירת הפיגוע במינכן(צילום: AFP)
 

כלומר אין שום דרך לזהות התנהגות ולעצור אותה לפני שמשהו רע קורה.

"לא, אפשר לדבר על מסוכנות אם הוא ייכנס לסיטואציה של התנהגות אלימה, ובדרך כלל יש להם התנהגות אלימה כזו או אחרת. אפשר לאפיין מוטיבים של מסוכנות אבל לא להגדיר אותו כרוצח המונים. אדם כזה לוקח בחשבון שבגלל מה שהוא הולך לעשות הוא ייתפס או ייהרג, כי בסופו של דבר זה משהו שמתבצע בזירה. זה שונה מהרוצח הסדרתי שאחרי כל רצח עושה כמיטב יכולתו כדי להימלט ולא להיתפס, כדי לטשטש את הראיות. כאן הוא לוקח בחשבון או שהוא ייהרג על ידי כוחות הביטחון או האזרחים, או שהוא מתכנן מראש להתאבד".

 

פרופ' המבורגר, אנחנו יודעים שהרוצח הזה השתמש בפייסבוק כדי להזמין את הקורבנות שלו, ויודעים שהרשת החברתית עלולה לקדם הסתה. האם היא יכולה להפוך אדם נורמטיבי לרוצח המונים?

"בדרך כלל האנשים האלה נכנסים לקבוצה בקו מסוים, בקטע של טרור זה קטע אידיאולוגי. האנשים מטפטפים רעל האחד לשני וזה הופך לסוג של שטיפת מוח. זו סביבה סגורה שהולכת איתך לכל מקום, מחזקת התנהגויות מסוימות, יוצרת גיבורי תרבות ולאט לאט אנשים נכנסים לתוך הראש הזה. הם צריכים שיהיה להם את הקול האינדיבידואלי שלהם בתוך קבוצה קיצונית, כך שהם מקצינים והולכים".

 

פרופ' המבורגר. "קול אינדבדואלי בתוך קבוצה קיצונית" (צילום: גדי דגון ) (צילום: גדי דגון )
פרופ' המבורגר. "קול אינדבדואלי בתוך קבוצה קיצונית"(צילום: גדי דגון )

 

אנחנו יודעים שהוא היה קצת מוכה בבית הספר ולא אהבו אותו, הוא השתמש ברשת כדי להביא את הקורבנות אליו. זה משהו שונה מהטרור הרגיל". 

"במקרה הנוכחי זה שונה, אנחנו רואים את הנאיביות של חבר'ה צעירים. מבחינה טכנולוגית הם מתקדמים אבל בקטע של חוכמת רחוב יש להם מעט מאוד. הוא הציע להם דרך האינטרנט ארוחת חינם במקדונלדס. אם מישהו

היה מציע את זה לקבוצה של אנשים הם היו קצת חושדים. הקטע הזה של נתינת אמון באינטרנט הוביל אותם למקומות מאוד מסוכנים".

 

 האם אנחנו נמצאים בעידן שבו חוקרים צריכים ללכת לחפש קודם כל מה קורה באינטרנט, את הרקע, את העבר, את ההכנה לזה?

דוידוביץ': "המשטרה בתחום הפלילי וגורמי הביטחון בתחום הביטחוני הטרוריסטי בוודאי חיים בשדה של הסייבר ועושים את מה שהם יכולים לעשות. לגבי האדם הספציפי הזה, יש הרבה מוטיבים שמאפיינים את רוצח ההמונים אבל יש דברים שקצת סוטים מהפרופיל הרגיל. למשל, בדרך כלל רוצח ההמונים הוא בממוצע בן 40 ומעלה, ופה מדובר בבחור בן 18, אבל בשאר הדברים הוא עומד בכל המאפיינים של פרופיל הרוצח הסדרתי, חובב נשק ואלימות, מתעניין מאוד במעשי רצח המוניים כאלה ואחרים. טיפוס שהוא קצת מתנכר, מנוכר, כנראה מרגיש בדידות מסויימת. יכול להיות שהוא אוסף זעם פנימי, שנאה. שמענו גם שהיה בטיפול על רקע של דיכאון, לא על רקע מצבים פסיכוטיים אלא על רקע דכאוני".

 

פרופסור המבורגר: "בחור מהסוג הזה סביר להניח שהצטרף לקבוצת שוליים, קבוצה של אנשים כמוהו כי זה מחזק את הנטיות שלו, אז יש לו פרופיל התחלתי שהוא בעייתי. הוא מגיע לאותם מקומות בהם הוא יכול לבטא את התוקפנות שלו בצורה קיצונית, ואז לאט לאט, תוך כדי תהליך מאוד איטי והדרגתי, הוא יגיע לרעיון הזה של לתרגם את התוקפנות שלו מהאינטרנט לתוך העולם שבחוץ. נגיע מתישהו למושג הזה שמזכירים אותו יותר ויותר, משטרת האינטרנט, זה הצעד הבא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים