שתף קטע נבחר

בית ספר להנצחה: ניצולי רצח העם ברואנדה ביקרו ב"יד ושם"

משלחת מרואנדה ובה ניצולים של רצח העם שאירע במדינה האפריקנית ב-1994, השתתפה השבוע בסמינר שנערך במוסד ההנצחה הרשמי לשואה ולגבורה: "רואים ב'יד ושם' בדיוק את מה שאנחנו שואפים לעשות אצלנו"

 

חברי המשלחת מרואנדה במהלך ביקורם ב"יד ושם" (צילום: מרים אלסטר, פלאש90) (צילום: מרים אלסטר, פלאש90)
חברי המשלחת מרואנדה במהלך ביקורם ב"יד ושם"(צילום: מרים אלסטר, פלאש90)

בית הספר הבינלאומי להוראת השואה של "יד ושם", בשיתוף עם משרד החוץ, קיים השבוע סמינר יוצא דופן למנהלי אתר ההנצחה לרצח העם שהיה ברואנדה ב-1994. "אנחנו רואים ב'יד ושם' בדיוק את מה שאנחנו שואפים לעשות ברואנדה", אמר ראש המשלחת גראטה הונורה, המשמש גם ראש אתר הזיכרון לרצח העם בבירת רואנדה, קיגאלי. חלק מחברי המשלחת הם עצמם ניצולים של רצח העם ברואנדה.

 

במסגרת הסמינר הם סיירו במוזיאון לתולדות השואה, נפגשו עם ניצולי שואה, נחשפו לעבודת הארכיון והשימור ב"יד ושם" ונפגשו עם היו"ר אבנר שלו ואנשי החינוך של "יד ושם" כדי לראות מקרוב את הפעילות החינוכית המקיפה שמקיים מוסד ההנצחה לאורך השנים. עיקר הדגש בסמינר הוא על תחום החינוך, במטרה לתת להם כלים בבניית הזיכרון הקולקטיבי ברואנדה, מתוך התפיסה כי הנצחת השואה בישראל והעיסוק החינוכי בה ובתוצאותיה יכולים לשמש להם דגם רלוונטי ללימוד ולהנצחה.

 

הסמינר ב"יד ושם" הוא המשך של שיתוף פעולה שהחל לפני יותר מעשור. בנובמבר 2005 אירח "יד ושם" סמינר של ניצולי רצח העם, בני הטוטסי, אשר עסקו ביום-יום בהנצחת זכרם של נרצחי הטבח ובשיקום החברה ברואנדה.

בין המבקרים היו אנשי רוח, שופטים, עיתונאים, אנשי אקדמיה ועוד. מאז הגיעו לרואנדה אנשי "יד ושם" כדי להרצות ולספר על השואה והנצחתה.

 

ב-6 באפריל 1994 נרצח הביארימאנה, נשיא רואנדה ובן שבט ההוטו, בהפלת מטוסו. עד היום לא ידוע מי אחראי לפיגוע, אבל הירצחו של הביארימאנה היה אות לתחילת רצח העם ברואנדה. רצח העם נמשך עד 15 ביולי 1994, אז השתלטה החזית הפטריוטית על כל רואנדה. לנגד עיניו של העולם האדיש נרצחו ברואנדה לפחות 800 אלף מבני שבט הטוטסי.

 

מאז רצח העם החברה הרואנדית עוברת תהליך של שיקום, וניצולי הטבח מנסים להתגבר על הטראומה ועל האובדן. חלק ניכר מניצולי הטבח מוצאים זיקה בין הטרגדיה שלהם לבין שואת העם היהודי, ולפיכך רבים מהם מייחסים חשיבות ניכרת ליצירת קשרים עם העם היהודי ועם מדינת ישראל. במהלך ביקורו בקיגאלי ראש הממשלה בנימין נתניהו הניח זר על האנדרטה לזכר קורבנות רצח העם ברואנדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרים אלסטר, פלאש90
חברי המשלחת מרואנדה ב"יד ושם"
צילום: מרים אלסטר, פלאש90
מומלצים