שתף קטע נבחר

שומרי ווקף יועמדו לדין: "תקפו ארכיאולוגים בהר הבית"

סיור של ארכיאולוגים בהר הבית עורר את כעסם של שומרי הווקף, ולטענת המסיירים הם היכו אותם. שלושה נעצרו ועל פי המשטרה צפויים להגיש נגדם כתבי אישום בגין תקיפה, אך החשודים טוענים כי רק ביקשו למנוע מהם "לקחת משם דברים בלי רשות"

 

אחד מאנשי הווקף שנעצרו (מתוך הבלוג של פרויקט סינון העפר מהר הבית) (מתוך הבלוג של פרויקט סינון העפר מהר הבית)
אחד מאנשי הווקף שנעצרו(מתוך הבלוג של פרויקט סינון העפר מהר הבית)

שומרי הווקף שתקפו ארכיאולוגים בהר הבית בשבוע שעבר צפויים לעמוד לדין פלילי. כך נודע היום (א') ל-ynet. חקירת האירוע נמצאת לקראת סיום ובמשטרה החלו לגבש תשתית ראייתית על מנת להעמיד את החשודים לדין בעבירות של תקיפת סתם. "זה היה נראה כתחילתו של לינץ' - הם תקפו באגרופים ובעיטות", העידו הארכיאולוגים המותקפים במשטרה. מעורבים נוספים בתקרית צפויים להיחקר כדי לחזק את הראיות לקראת הגשת אישום נגד השומרים. החשודים, חמזה נבאל, חמזה דיסי וראיד זג'יר, תושבי מזרח ירושלים, מכחישים את המיוחס להם.

 

בהר הבית נשמר מרקם יחסים עדין ונפיץ בין שומרי הווקף, המשטרה, המתפללים המוסלמים והמבקרים היהודים. לטענת מתפללים יהודים וגורמים אחרים, אנשי הווקף שאמונים על ניהול המוסדות הדתיים במסגרת הסטטוס קוו, חורגים מתפקידם.

 

ביום רביעי בשעות הבוקר עלתה להר קבוצה של שישה ארכיאולוגים בהובלת צחי דבירה, במסגרת סיור מקצועי. הם נכנסו למתחם כתיירים. זאת להבדיל מקבוצות מבקרים יהודים המסיירות בהר בליווי משטרתי ובפיקוח שומרי ווקף. דבירה, שעוסק ביחד עם שותפיו במיזם סינון עפר בהר הבית, חוקר את אדמת ההר. "זהו פרויקט תיירותי ומחקרי - ואנחנו עושים מדי פעם סיורים מקצועיים כמבקרים בהר הבית", סיפר ל-ynet, "מעולם לא הייתה בעיה. בחלק המזרחי, היכן שאין שוטרים, הרימה אחת המשתתפות משהו מהקרקע. זה היה נראה לה כמו פריט ארכיאולוגי. אבל אחד מאנשי הווקף חשב שזה זית. הם הגיעו אלינו וביקשו לצאת מבלי שום סמכות. זה היה עניין של כבוד".

 

דבירה, שפרויקט המחקר שלו עורר התנגדות בקרב גורמים איסלאמיים קיצוניים, אמר כי "באו שבעה-שמונה, רצו שנעזוב את ההר מיד. חסמו לנו את הדרך כדי שלא נקרא למשטרה. זה נהיה פיזי. השכיבו את יובל מרכוס, אחד החבר'ה, על הקרקע. פוצצו אותו במכות". מרכוס, מורה דרך מוכר, נפגע. "התחלתי לצלם בווידיאו, אבל הם חטפו לי את הטלפון וניסו למחוק את הסרטון. כנראה הצליחו". מאוחר יותר הגיעו חברי הקבוצה לתחנת הקישלה סמוך לשער יפו על מנת למסור עדות במשטרה.

 

בעקבות זאת נעצרו שלושה שומרי ווקף. מעצרם הוארך ביום חמישי והם שוחררו בתנאים מגבילים במהלך סוף השבוע. בחקירתם עלו סתירות בנוגע למה שהתרחש. הם ניסו לתאר את האירוע כקטטה שהחלה לאחר שהמבקרים "החלו בפרובוקציה".

 

עורך דינם של החשודים, מוסטפא יחיא, הכחיש בהארכת מעצרם את הטענות כי תקפו את המבקרים. לדבריו, שומרי הווקף ניגשו אל הארכיאולוגים ודרשו מהם לשמור על נוהלי המקום, אך הם לא נענו והמשיכו לאסוף פרטים מההר. "נגנבו שם דברים שאסור גם לארכיאולוגים לקחת בלי רשות". בשלב זה החלה לדבריו התקוטטות אך לא הייתה תקיפה, לגרסת השומרים. הוא דרש לשחרר את העצורים: "יש הרבה תיקים שאנשים מתקוטטים ומשחררים". 

 

בסוף השבוע נכתב בבלוג של פרויקט סינון העפר בהר הבית: "כולנו עדיין מאוד נסערים מהאירוע הזה. במשך 18 שנה אני מדריך סיורים בהר הבית ומעולם לא נתקלתי בעוינות ואלימות כאלו. למרבה הצער, עבור חלק מחברי הקבוצה זה היה הביקור הראשון בהר הבית, ומן הסתם זו תישאר החוויה שלהם מהמקום הקדוש ביותר לעם ישראל".

 

עוד כתב: "אנחנו מנוסים מאוד בהדרכות בהר הבית וגם יודעים כיצד להימנע מעימותים עם אנשי הווקף. ייתכן שמה שעורר את העוינות החריגה שלהם כלפינו הפעם היה העניין הרב שלנו בנקודות שונות בהר שתיירים אינם נוהגים להתמקד בהן. כמו כן, הדרישה שלהם לעזוב את האתר לחלוטין דרך שער ספציפי על מנת שלא נוכל ליצור קשר עין עם המשטרה - הייתה מוגזמת ולא יכולנו להיענות לה. מאז האירוע קיבלנו עדויות נוספות ממבקרים בהר שעולים כתיירים ללא ליווי משטרתי ונתקלים בהטרדות של אנשי הווקף, עד כדי דחיפות וגירוש לפני שעת הסגירה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הר הבית (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים