yed300250
הכי מטוקבקות
    ממון • 01.08.2016
    אפשר להיגמל מהסיוע
    סבר פלוצקר

    כפי שדווח לראשונה בהרחבה ב"ממון" ביום שישי, ישראל וארה"ב הגיעו לסיכום על הסיוע הביטחוני האמריקאי ל־10 השנים הבאות, לאחר שרה"מ נתניהו שוכנע על ידי מערכת הביטחון ושר האוצר להתקפל. הסיכום משקף את ההצעה האמריקאית: היקף הסיוע השנתי יהיה כ־3.9־4 מיליארד דולר, וייכללו בו כל התוספות המיוחדות שאושרו לישראל מדי שנה על ידי הקונגרס ו/או על ידי נשיא ידידותי.

     

    עוד דווח שישראל תתחייב לוותר בהדרגה, החל מבעוד 5־4 שנים, על הרשות הניתנת לה ולה בלבד להמיר חלק מהסיוע, כ־20% מסך הכל, מדולרים לשקלים ולהשתמש בהם לקניות בארץ. כדי לא לשבש את התוכנית הרב־שנתית של צה"ל, הנשענת גם על כספי ההמרה, הסכימה ארה"ב לדחות לכמה שנים את ביטול ההסדר המיוחד.

     

    ההסכם החדש טוב לישראל, אך בעתיד הלא רחוק היא מוכרחה ויכולה להיגמל כליל מהתלות בסיוע הצבאי האמריקאי.

     

    התוצר המקומי שלנו מתקרב ל־300 מיליארד דולר בשנה. המענק הצבאי האמריקאי אמור להגיע ל־3.9 מיליארד דולר בשנה. בהנחות סבירות, משקלו בתוצר יירד מכ־1.3% בתחילת התקופה ל־1% בסופה. זהו משקל משמעותי, אך לא בלתי ניתן לוויתור.

     

    ב־1996 נשא ראש ממשלה צעיר מישראל, בנימין נתניהו, נאום יוצא דופן בקונגרס אמריקאי. הוא כלל בנאומו התחייבות לוותר בהדרגה, בתוך עשור, על הסיוע הכלכלי מארה"ב, שמשקלו בתוצר הישראלי היה אז כאחוז. ההודעה המפתיעה של נתניהו הוצאה במלואה מהכוח אל בפועל והתגלתה כאחד מהצעדים החשובים ביותר לקידום יחסינו עם אמריקה ולחיזוק האמון בין הממשל האמריקאי לישראלי.

     

    כיום ישראל מסתדרת מצוין בלי הסיוע האזרחי מוושינגטון, אך עדיין אינה יכולה להרשות לעצמה צעד זהה לגמרי בסיוע הביטחוני. היא כן יכולה לשנות כיוון ולצאת לדרך ארוכה לגמילה מהתלות בו. למשל, על ידי הצהרה מחייבת על ויתור חד־צדדי על רוב הסיוע בתוך 10־15 שנים — בתנאי שהממשלים האמריקאיים ימשיכו למכור לישראל ציוד ביטחוני מתקדם.

     

    לוויתור מרצון הדרגתי על הסיוע הצבאי מארה"ב תהיה תהודה חיובית עצומה בדעת הקהל האמריקאית ובקרב מקבלי ההחלטות. היא גם תעצב את סדרי העדיפות בהוצאה הביטחונית שלנו בכיוון של התייעלות, התמקצעות, בחינה מעמיקה של חלופות וסילוק סעיפים לא צבאיים (כמו פנסיות וקצבאות) מתקציב הביטחון. בכך תימנע רכישת אמצעי לחימה, שהסיבה העיקרית להצטיידות בהם הייתה קופת הדולרים הפתוחה.

     

    מה שחשוב בסיוע הביטחוני האמריקאי אינו הכסף, אלא הנגישות לטכנולוגיה המתקדמת בעולם. על הפן הזה של הסיוע אסור לוותר. על המזומנים – אפשר.

     


    פרסום ראשון: 01.08.16 , 20:11
    yed660100