yed300250
הכי מטוקבקות
    ישראל יוסף
    חדשות • 03.08.2016
    זיהום בזיגזג
    אחרי לחץ מצד משרד הבריאות, יוניליוור שוב משנה גרסה: שלושה סוגים של דגני בוקר זוהמו בחיידק הסלמונלה, ובהם קורנפלקס קוקומן, ואילו דגני בוקר דליפקאן לא זוהמו כלל • החברה הבטיחה שהמוצרים המזוהמים לא הגיעו לחנויות - אבל צרכנים כבר מיהרו להגיש בקשה לתביעה יצוגית בסך 1.2 מיליון ש'
    איריס ליפשיץ קליגר

    פרשת זיהום הסלמונלה בדגני הבוקר של תלמה, מבית יוניליוור, הולכת ומסתעפת.

     

     

    אתמול פירסמה יוניליוור הודעה רשמית מפתיעה, שלפיה הזיהום שאירע בקו הייצור במפעל בערד פגע בשלושה מוצרים: קורנפלקס אלופים, קורנפלקס בד"צ וצדפים קוקומן. זאת לאחר שעם חשיפת הפרשה ב"ידיעות אחרונות" ביום חמישי שעבר נמסר כי רק שני מוצרים זוהמו בחיידק המסוכן — קורנפלקס אלופים ודגני בוקר דליפקאן. יוניליוור פירסמה אתמול את ההודעה בעקבות לחץ כבד שהפעיל עליה משרד הבריאות: המשרד איים כי אם החברה לא תפרסם בפירוט את סדרות המוצרים המזוהמים, הרי שמשרד הבריאות יעשה זאת בעצמו.

     

    יצוין כי על פי יוניליוור ועל פי משרד הבריאות, המוצרים שזוהמו בחיידק הסלמונלה הושמדו או מיועדים להשמדה ולא הגיעו למדפי החנויות. "כל מוצרי הדגנים של תלמה שנמצאים על המדפים ובבתים בטוחים לשימוש", מסרה אתמול יוניליוור. "על פי הנהלים המחמירים של חברתנו, כל סדרת ייצור נבדקת ונכנסת להמתנה. מוצרים אלו אינם יוצאים לשיווק עד קבלת תוצאות הבדיקות של אותה סדרת ייצור המאשרות כי הכל תקין. במידה שמתגלה תקלה הסדרה לא משווקת לחנויות — וכך היה במקרה זה. יצוין כי ביום 31 ביולי משרד הבריאות ביצע ביקורת ובדק את נוהלי החברה".

     

    אבל כאן לא הסתיימו הצרות של יוניליוור. מעבר לאובדן האמון של הצרכנים, החברה תיאלץ כנראה להתמודד עם תביעה ייצוגית שהוגשה אתמול בבוקר בבית־משפט המחוזי בלוד. לפי התביעה, שהוגשה על ידי עורכי הדין דוד אור חן ואסף נוי, יוניליוור הסתירה מהציבור הימצאות חיידקי סלמונלה בפס הייצור, פעלה ביודעין לשיווק מוצר פגום ו"העדיפה את ההסתרה על פגיעה בהכנסותיה". גובה התביעה מוערך בכ־1.2 מיליון שקל, אם כי בשלב זה מוקדם לאמוד את הנזק הכולל שנגרם לצרכנים. מיוניליוור נמסר בתגובה: "טרם עיינו בתביעה, נתייחס לכך בבית־המשפט".

     

     

    קורנפלקס אלופים
    קורנפלקס אלופים

     

    בעקבות פרשת הזיהום בקורנפלקס של תלמה שוקלים במשרד הבריאות לשנות את הנוהל ולדרוש ממפעלי מזון לדווח הן למשרד והן לציבור על זיהומים שהתגלו במוצריהם — גם במקרים שבהם הזיהום התגלה בזמן והמוצרים הנגועים לא יצאו מהמפעל. ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) אף הרים את הכפפה והבטיח כי יפעל מיידית לחקיקה שתחייב יצרניות מזון לדווח על תקלות בייצור שעלולות להשפיע על בריאות הצרכנים, גם אם המוצרים לא הגיעו בסופו של דבר למדפים.

     

    בשולי הפרשה, אף על פי שהאולימפיאדה בריו תיפתח בעוד יומיים, יוניליוור הורידה פרופיל בכל הקשור לקמפיין המשותף לה ולוועד האולימפי של "קורנפלקס של אלופים".

     

     

    צדפים קוקומן
    צדפים קוקומן

     

    מה אפשר ללמוד מפרשת הקורנפלקס?

     

    פרשת הזיהום בקורנפלקס תלמה מעלה שורה ארוכה של תהיות באשר להתנהלות של חברת יוניליוור ותגובת משרד הבריאות.

     

    למה יוניליוור בחרה בדרך ההסתרה ולא בשקיפות מלאה?

     

    יצרנית דגני הבוקר ידעה על זיהום הסלמונלה, סגרה את פס הייצור ולא שלחה את המוצרים הנגועים לחנויות — אבל נמנעה לדווח על הזיהום לציבור, עד שביום חמישי שעבר "ידיעות אחרונות" חשף את הפרשה.

     

    מדוע השתנתה רשימת המוצרים שזוהמו?

     

    בהודעה הרשמית הראשונה של יוניליוור היא דיווחה על שני סוגים של קורנפלקס שזוהמו — קורנפלקס אלופים ודגני בוקר דליפקאן. ואילו אתמול, בהודעה רשמית נוספת, מסרה יוניליוור ששלושה סוגים של קורנפלקס זוהמו, ובהם קוקומן. גורמים ביוניליוור הסבירו כי הטעות אירעה בגלל מידע לא נכון שהעביר עובד בפס הייצור, והשאלה היא מדוע חברת ענק כמו יוניליוור לא ביצעה בירור מעמיק יותר באשר לזיהום. מיוניליוור נמסר אתמול בתגובה: "לעניין סוגיית סוג המוצרים — צר לנו אם חלה אי־הבנה. המוצרים היחידים שבהם נמצא זיהום הם אותם מוצרים שעליהם הודענו אתמול בבוקר".

     

    למה הסתירו מהציבור מתי פרץ הזיהום?

     

    מן הרגע הראשון ניתן היה להבין מיוניליוור כי פס הייצור זוהם בשבוע שעבר, אבל למעשה התקלה אירעה לפני יותר מחודש, ב־23 ביוני.

     

    מדוע יוניליוור סירבה למסור הוכחות לכך שפס הייצור טוהר?

     

    כבר בשבוע שעבר פנה "ידיעות אחרונות" לחברה בבקשה שתרגיע את הצרכנים ותציג ראיות מעבדתיות שלפיהן המפעל המזוהם עבר חיטוי וטיהור. יוניליוור סירבה ורק מסרה שמשרד הבריאות אישר כי הכל נבדק וטוהר. כשביקשנו מיוניליוור לראות את המסמך של משרד הבריאות, נאמר לנו שמשרד הבריאות לא נותן אישורים בכתב. ביקשנו גם להיכנס ולצלם את המחסן שבו הוחזקו המוצרים הנגועים לקראת השמדה, אבל החברה סירבה משום שמדובר ב"שטח סטרילי". בסופו של דבר שלחה יוניליוור תמונה מטושטשת שצילמו אנשיה.

     

    תגובת יוניליוור: "לגבי הדרישה להצגת מסמכי מעבדה — אנו שוב חוזרים ומדגישים כי פעלנו בהתאם לנוהלי בקרת איכות מחמירים ביותר, והמוצרים שנארזו בקו האריזה שבו נמצא זיהום לפני כחודש נעצרו לשיווק ולא הגיעו אל החנויות ואל הצרכנים. הקו הרלוונטי חזר לעבודה מלאה אך ורק לאחר שנוקה וחוטא ווידאנו כי הכל תקין לחלוטין". ממשרד הבריאות נמסר: "המשרד ערך ביקורת במפעל כדי לבדוק את האירוע".

     

    למה משרד הבריאות שינה את עמדתו?

     

    לפי הנהלים המקובלים בענף המזון ולפי משרד הבריאות עצמו, חברות המזון לא חייבות לדווח למשרד או לציבור על תקלות, במקרה שהמוצרים לא הגיעו לצרכנים. לכן לא ברור מדוע משרד הבריאות שינה אתמול את עמדתו ולחץ על יוניליוור לפרסם פרטים מדויקים על המוצרים שזוהמו. ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "החברה לא דיווחה לציבור על האירוע, וכתוצאה מכך התרבו דיווחים ושמועות. פנינו לחברה בבקשה לפרסם את המידע. לשיטתנו יש לפעול בשקיפות ולפיכך סברנו כי על החברה למסור את המידע הנדרש".

     

    מי ייקח אחריות על הפרשה?

     

    גורמים בכירים במשק תהו בימים האחרונים אם מנכ"לית חברת יוניליוור בישראל, ענת גבריאל, צריכה להישאר בתפקידה אחרי הפאשלה. מה שברור זה שהכי פשוט ונכון היה לפעול בשקיפות מלכתחילה ולהודות: "טעינו, תודה לאל שאין פגיעה בבריאות הצרכנים".

     

    השתתף בהכנת הכתבה: רותם אליזרע

     

    yed660100