שתף קטע נבחר

תוסף התזונה המוכר שגורם ללב להחלים מהר אחרי התקף

חוקרים אמריקנים מצאו כי מתוך מאות חולים שעברו התקף לב ונבדקו, אצל אלה שנטלו אומגה 3 הצטברה פחות רקמה צלקתית בלב לעומת קבוצת הביקורת, ויכולת השאיבה שלו השתפרה. ההשערה: אומגה 3 מפחיתה תהליכי דלקת בגוף ובכך מסייעת להחלמה אחרי התקף הלב

הוכחה נוספת ליתרונות שבשמן דגים: חוקרים שבדקו מאות חולים שעברו התקף לב, מצאו כי התוסף אומגה 3 מסייע ללב להחלים טוב יותר. המחקר פורסם בכתב העת Circulation.

 

החוקרים מצאו כי אלה שנטלו את שמן הדגים למשך 6 חודשים אחרי התקף הלב, סבלו פחות מצלקות בשריר הלב, והגבירו את יכולת השאיבה שלו.

 

קראו עוד על אומגה 3 ובריאות:

האם אומגה 3 בריאה לכם? מחקרים ממליצים

מהחי או מהצומח: מאיפה הכי יעיל לצרוך אומגה 3?

אומגה 3: למה חשוב לקחת תוסף כשאת בהריון

 

במחקר החדש, 360 ניצולי התקף לב חולקו לשתי קבוצות: האחת טופלה החל מחודש לאחר השחרור מבית החולים בתוסף אומגה 3 למשך חצי שנה, והמחצית הנותרת טופלה בפלצבו (תרופה ללא חומר פעיל).

 

פחות רקמה צלקתית בלב

החולים בקבוצת האומגה 3 טופלו בארבע קפסולות של תוסף אומגה 3 בשם "לובזה" מדי יום. קבוצת הפלצבו נטלה קפסולות המכילות שמן תירס.

 

כל המטופלים קיבלו ייעוץ לאורח חיים בריא, והמשיכו במעקב רפואי. הם עברו הדמיה בסורק תהודה מגנטית (MRI) לפני שהחלו ליטול את התוספים, ושוב כעבור שישה חודשים.

 

לאחר שישה חודשים, נמצא כי בהשוואה לקבוצת הבקרה - אלה שנטלו את שמן הדגים סבלו מפחות צלקות או עיבוי של שריר הלב באזור בו עברו את ההתקף.

 

עוד נמצא כי בקבוצת הביקורת הצטבר יותר מפי 2 דם בחדר השמאלי של הלב, בהשוואה לאלה שנטלו את האומגה 3, מה שמעיד על יכולת שאיבה טובה יותר בלבם של אלה שנטלו את התוסף.

 

מומלץ לשלב בתזונה דגים שומניים כמו טונה וסלמון, שעשירים באומגה 3 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מומלץ לשלב בתזונה דגים שומניים כמו טונה וסלמון, שעשירים באומגה 3(צילום: shutterstock)

 

"לאחר התקף הלב, שריר הלב חלש יותר ומתפתחת בו רקמה צלקתית. שני הגורמים הללו עלולים להוביל לאי ספיקת לב", אמר ד"ר ריימונד קוונג, ראש צוות החוקרים מהמרכז להדמיה רפואית בבית החולים בריגהם שבבוסטון, "בהתבסס על ממצאי המחקר, הגיוני יהיה להמליץ לחולים שעברו התקף לב, ליטול את האומגה 3".

 

מדובר בחומצת שומן חיונית שאינה מיוצרת על ידי הגוף ויכולה להגיע אליו רק באמצעות מזון. היא מסייעת להוריד את רמת הכולסטרול בדם ועוזרת בספיגה של ויטמינים מסיסי שומן כגון A, D, E ו-K. ויטמינים אלה מפחיתים את הסיכון ללקות במחלות כרוניות, מחלות לב, אלרגיה, דיכאון, עייפות וזיהומים.

 

מזונות עשירים באומגה 3 הם דגי סלמון, סרדינים, פורל, מקרל, טונה, דלעת ופשתן. המלצות ארגוני הבריאות בעולם קבעו כי יש לשלב דגים שומניים המכילים אומגה 3 באורח קבע בתזונה, אך לא יותר מארבע מנות בשבוע למבוגר ושתי מנות בשבוע לילדים, לנשים הרות או מיניקות, משום שהדגים עלולים להכיל כמויות רעילות של כספית ודיוקסין.

 

עוברים התקף לב – ולא יודעים

מדי שנה מטופלים בבתי החולים בישראל כ-10 אלף ישראלים שלקו בהתקף לב. מבין אלה, שיעור התמותה נע בין 5 עד 7 אחוז. כ-3,000 ישראלים מתים מדי שנה בביתם מהתקף לב, משום שהם או בני משפחתם התעלמו מהסימנים המוקדמים, ובהם כאבים בחזה. לו היו מגיעים לבית החולים לקבלת טיפול, ניתן היה להציל חלק גדול מהם.

 

אלה המצויים בסיכון גבוה ללקות בהתקף לב הם הסובלים מהשמנת יתר, מעשנים, חולי סוכרת, יתר לחץ דם, וכאלה שבמשפחתם היסטוריה של מחלות לב וכלי דם. כל אלה צריכים להיות במעקב רפואי, לעבור בדיקה שגרתית אצל רופא המשפחה אחת לשנה ולשים לב במיוחד לסימנים המקדימים הדורשים בדיקה רפואית דחופה: לחץ בחזה המקרין (או לא) לכתפיים, לצוואר או לזרוע שמאל. הלחץ מסוכן במיוחד אם הוא מופיע גם במנוחה. אל הלחץ עשויים להתלוות גם זיעה קרה וקשיי נשימה.

 

כדי לאבחן התקף לב, יש צורך בשניים מתוך שלושת הממצאים הרפואיים הבאים:

סימנים מקדימים דוגמת אלה לעיל (לרוב לחץ בחזה)

סימנים מתאימים בתרשים האק"ג

והקביעה הנחרצת: בדיקת אנזימים בדם.

 

בבדיקה זו נמדדת רמתם של אנזימים המשתחררים לזרם הדם בזמן פציעה של שריר הלב, כמו שקורה בעת התקף לב.

 

אנזימים אלה הקרויים CPK וטרופונין עולים לערכים גבוהים במיוחד בשיאו של התקף הלב ונשארים גבוהים זמן קצר לאחר האירוע.

 

במקרה כזה, מובהל החולה בדרך כלל לצנתור. בפעולה זו מוחדר צנתר דרך המפשעה, ומאפשר לרופאים לבדוק את קוטר כלי הדם הכליליים המזינים את שריר הלב, ואף להרחיב כלי דם שנחסם.

 

צפו: מה היתרונות של אומגה 3 ממקור צמחי?

 

 

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פחות צלקות בשריר הלב לאחר התקף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים