שתף קטע נבחר

בין השוקולד לצ'יפס: עוגיות והחופש הגדול

2 עוגיות ביד אחת: מחפשים להעסיק את הילדים וגם משהו מתוק ליד הקפה הקר? רותי קינן עם שני מתכונים לעוגיות שוקולד צ'יפס שקל להכין וכיף לאכול

אני מודה, שעוגיות שוקולד צ'יפס, מאושיות הקונדיטוריה האמריקנית, אינן בדיוק ההעדפה האישית שלי באגף העוגיות. אבל בקרב הסובבים אותי הן דווקא אהודות מאוד, ומאחר שיש משהו מנחם (כן, כן, מנחם, אמרתי זאת שוב) בקופסה מלאה בעוגיות שנכונות לרצות כל גחמה, של בני הבית ושל אורחים מזדמנים, פרגנתי לעצמי ולכולנו שני סוגים מהן.

ליד הקפה הקר או סתם לנשנוש מתוק (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ליד הקפה הקר או סתם לנשנוש מתוק(צילום: ירון ברנר)

יש עוד כמה יתרונות בעוגיות הקלאסיות האלה, כשמדובר בעונה לוהטת זו של השנה: הן קלות (מאוד) להכנה, דורשות רק זמן קצרצר של אפייה ונשמרות יופי בקופסה סגורה (שבוע לפחות, אם נשאר לכם ורוצים לזמן ארוך יותר – עדיף להקפיא).

 

כל אלה עושים אותן גם עיסוק נפלא לחופש לילדים. הקטנים ישמחו להגיש עזרה למבוגרים בבחישה או בהנחת העוגיות על התבנית (אחת הגרסאות כאן כרוכה בגלגול כדורים, ילדים מתים על זה). הגדולים יותר יוכלו להסתדר לגמרי בעצמם.

 

המרכיבים הבסיסיים של העוגיות האלה זולים, פשוטים וזמינים: קמח, חמאה, סוכר (תמיד חום, רצוי חום כהה או תערובת שלו עם סוכר לבן) וכמובן – שוקולד צ'יפס.

 

חובה להוסיף מלח, שמעניק לעוגיות האלה את הממד המפתיע משהו בטעם. אני מעדיפה מלח גס מעט – קצת יותר עדין ממלח בישול רגיל, אבל לא מלח שולחני: המרקם של מלח שנגרס במטחנה או זה המשווק כמלח אטלנטי מושלם בעיני. אסור גם לשכוח את הסודה לשתייה, שהיא הגורם מבטיח שהעוגיות יקבלו נפח ולא יסבלו מדחיסות יתר. לא מומלץ להחליף באבקת אפייה, אף כי אפשר, אם אין בנמצא: אבקת האפייה תדאג לעניין הדחיסות אבל תגרום לעוגיות לתפוח כלפי מעלה ולא להתפשט יפה על פני התבנית.

 

עוד משהו: רוב הגרסאות של העוגיות האלה מבוססות על חמאה וקמח לבן. ניסיתי – והצלחתי – להכין גרסה נהדרת המבוססת על שמן וקמח מלא. לגרסה הזאת הוספתי גם מעט חמאת בוטנים – עוד מאפיין של המטבח האמריקני, ואת נטיפי השוקולד החלפתי בנטיפי קרם בוטנים (אפשר, כמובן להשתמש בשוקולד צ'יפס).

אפשר גם מקמח מלא (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אפשר גם מקמח מלא(צילום: ירון ברנר)
 

כשנברתי במתכוני עוגיות השוקולד צ'יפס שברשותי וכאלה מצאתי ברשת גיליתי גם את הפולמוס המיתולוגי הנטוש בין חובבי העוגייה: יש המעדיפים אותה רכה ונימוחה, אחרים – פריכה ומתפצפצת ויש הגורסים שהמרקם האולטימטיבי הוא פריך מבחוץ ונימוח בפנים.

 

הגרסאות שאפיתי עונות לשני המחנות וגם לזה מהאו"ם, אבל יש גם טיפ: ככל שמגדילים את כמות החמאה בגרסה הקלאסית של העוגיות, הן מתקבלות פריכות יותר.

  

נפתח לכם התיאבון לעוד שוקולד? צפו בקרין גורן מכינה עוגיות פריכות עם שוקולד:

עוגיות שוקולד צ'יפס

הגרסה הקלאסית מניבה עוגיות במרקם רך. למרקם פריך יותר אפשר להגדיל מעט את כמות החמאה.

 

המרכיבים (לכ-40 עוגיות):

1/4 2 כוסות קמח רגיל לעוגות

1 כפית סודה לשתייה

1/2 כפית מלח

200 גר' חמאה

1 כוס סוכר חום כהה

1/2 כוס סוכר לבן

2 ביצים

1 כפית תמצית וניל

1 כוס שוקולד צ'יפס

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). מרפדים שתי תבניות שטוחות גדולות בנייר אפייה.
  2. מערבבים בקערה את הקמח, הסודה לשתייה והמלח.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
  3. מניחים בקערת המיקסר את החמאה ושני סוגי הסוכר וטורפים במקצף עד שמתקבלת תערובת מוקצפת ואוורירית. מוסיפים את הביצים ותמצית הווניל וממשיכים להקציף עוד דקה.
  4. מוסיפים לתערובת הנוזלית את תערובת הקמח ומקציפים רק עד שמתקבל בצק. מוסיפים את השוקולד צ'יפס ומערבבים בכף עץ.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
  5. בעזרת שתי כפות מעבירים תלוליות מהתערובת לתבניות במרווחים ניכרים ביניהן. אופים כ-8 דקות.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
  6. מוציאים מהתנור, מצננים מעט על התבניות ומעבירים את העוגיות להמשך צינון על רשת. כשהעוגיות קרות לחלוטין מעבירים לקופסה אטומה.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
     
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

 

עוגיות שוקולד צ'יפס מקמח מלא וללא חמאה

הגרסה המדברת יותר ללבם של שוחרי בריאות מבוססת על קמח מלא במקום קמח לבן ושמן במקום חמאה. חמאת הבוטנים מוסיפה טעם ייחודי, המשתלב היטב בנטיפי שוקולד או בגרסת ייחודית שלהם, העשויה מקרם בוטנים.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
  

המרכיבים (לכ-40 עוגיות):

2 כוסות קמח מלא

1 כפית סודה לשתייה

1 כפית מלח

3/4 כוס שמן (קנולה, אפשר גם שמן זית עדין)

2 כפות חמאת בוטנים

1 כוס סוכר חום כהה

1/2 כוס סוכר לבן

2 ביצים

1 כוס שוקולד צ'יפס לבן או נטיפי קרם בוטנים

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). מרפדים שתי תבניות שטוחות גדולות בנייר אפייה.
  2. מערבבים בקערה את הקמח, הסודה לשתייה והמלח.
  3. בקערה אחרת טורפים את השמן, חמאת הבוטנים, שני סוגי הסוכר והביצים לתערובת אחידה. יוצקים לתערובת הקמח ומערבבים עד שנוצר בצק. מוסיפים את השוקולד צ'יפס או הנטיפים ומערבבים.
  4. צרים מהתערובת כדורים בגודל אגוז ומניחים על התבניות במרווחים ניכרים. פוחסים מעט כל כדור בעזרת היד ואופים 8 דקות.
  5. מצננים מעט על התבנית, מנתקים מנייר האפייה ומצננים לחלוטין. שומרים בקופסה אטומה.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
עוגיות שוקולד צ'יפס
צילום: ירון ברנר
מומלצים