שתף קטע נבחר

המו"מ כשל: הרופאים משביתים את כל בתי החולים הציבוריים

היום מתקיימת שביתה בבתי החולים הציבוריים בארץ שיעבדו במתכונת שבת. ניתוחים שאינם דחופים יתבטלו. המו"מ בין הצדדים כשל והם ייפגשו שוב בשבוע הבא. לגבי רופאי הדסה בלבד, קבע בית המשפט כי עליהם לשוב לעבודה ב-10:00

  

 

היום (ה') שובתים הרופאים בבתי החולים הציבוריים למשך 24 שעות לאחר שנציגי משרדי האוצר והבריאות לא הצליחו להגיע להסכמה עם נציגי ההסתדרות הרפואית. בתי החולים יעבדו במתכונת שבת ויבצעו אך ורק ניתוחים דחופים. רופאי הדסה ישובו לעבודה ב-10:00 בבוקר לאחר שבית הדין האזורי לעבודה בירושלים הוציא צו בעניין לבקשת הנהלת בית החולים.  

 

אילו שירותים יפעלו היום בבתי החולים? - לחצו כאן

 

בית החולים רמב"ם בחיפה, הבוקר (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
בית החולים רמב"ם בחיפה, הבוקר(צילום: אביהו שפירא)

  

 

השופטת שרה ברוינר ישרזדה קבעה בהחלטה כי אל מול זכותם של הרופאים לשבות "עומדת מצוקתם הברורה של החולים שוודאי יש בהם הממתינים חודשים ארוכים לקיום פרוצדורות רפואיות שנקבעו להם להיום. הנזק הרפואי מדחיית טיפולים רפואיים שנועדו להיום, שאף אם אינו מהווה סכנת חיים מיידית, הרי ודאי שהוא נזק לבריאותם של חולים. אין מקום למנוע מצוותים רפואיים מימוש זכות השביתה ואולם דווקא כשעסקינן בסוג זה של שירות, חשוב שמצוקתם של הפרטים תעמוד גם היא לנגד עיני בית הדין". 

 

מנכ"ל הדסה, פרופ׳ זאב רוטשטיין אמר בתגובה: "אני מודה לבית הדין שמנע פגיעה לא מוצדקת בחולים. בית החולים יתנהל כסדרו ויעניק גם היום למטופלים את השירות הטוב האיכותי והמלא שאותו הם מקבלים בהדסה החדשה. הנהלת הדסה תמשיך לסייע להשיג הסדר מול המדינה ומתפללת שהאמור לא יתבצע על גבם של החולים, שממילא משלמים מחיר לא קל ברפורמה המתבצעת על פי החלטת הממשלה בימים אלה".

 

לימור לופז היא תושבת ירושלים, חולת ריאות וסוכרת קשה, שהגיעה להדסה כבר אמש. בראיון לאולפן ynet היא סיפרה: "הרופא החליט להשאיר אותי להשגחה כי יש לי מחלת ריאות קשה. אבל אמרו לי שלא יבואו רופאים לראות אותי וזה ייקח הרבה זמן. אני לא יכולה לחכות ככה, קשה לי, צריך לסיים את השביתה הזו".

 

- את מבינה למה שובתים?

"בגלל שר האוצר נראה לי. אני לא כל כך עוקבת אחרי החדשות".

 

- מישהו הסביר לך על השביתה?

"לא הסבירו לי. פשוט מאוד שביתה, אמרו לי. לא הסבירו לי, לא אחות, לא רופאים".

 

בשל העומסים שצפויים היום, מומלץ לחולים שאינם צריכים טיפול דחוף לא להגיע או לדחות את ביקורם, או לחלופין להגיע לקופת חולים. השביתה תימשך 24 שעות, עד מחר ב-8:00 בבוקר, ובשישי-שבת יחזרו בתי החולים לעבוד כרגיל. כך גם ביום ראשון (תשעה באב). בהמשך תתקבל החלטה אם לחדש את השביתה ביום שני. 

 

 

 

בית החולים תל השומר, הבוקר (צילום: ליאור פז) (צילום: ליאור פז)
בית החולים תל השומר, הבוקר(צילום: ליאור פז)

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר ארנון אפק, אמר הבוקר במשדר המיוחד באולפן ynet: "אנחנו לא חלוקים על הרופאים בסוגיית הרצון לחזק את מערכת הבריאות הציבורית. אנחנו חלוקים על הדרך. השביתה כנשק מיותרת לחלוטין. זכותם לשבות, אבל זה חייב להיות מוצא אחרון. אנחנו נמצאים היום במו"מ עם האוצר, היום הדברים ייסגרו. מה שמוביל שר הבריאות זה להוסיף משאבים למערכת, אז למה צריך עכשיו לשבות?".

 

מנגד ענה לו במשדר ד"ר זאב פלדמן, חבר מזכירות הסתדרות הרופאים: "המאבק היה על עשרה סעיפים. אחד מהם היה איסור על הסכמים קיבוציים שלנו שמתירים לרופאים לעסוק בפרקטיקה פרטית. זה ירד מהפרק, ותשעת הדברים האחרים עוסקים במבנה מערכת הבריאות, בכך שהאוצר הבטיח מיליונים לתחזוק הרפואה הציבורית, אבל גרוש לא הגיע. המאבק הוא על 350 תקנים שלא משחררים לבתי החולים, חלק מהם זה עוד התחייבויות מ-2011 שהיו צריכים להינתן לפני שנה ועדיין לא ניתנו. התקנים האלה נועדו להקל על עומס המתמחים, פחות תורנויות, לאפשר תנומות במהלך התורנויות".

 

לקריה הרפואית רמב"ם בחיפה הגיעו הבוקר מעט מאוד חולים, ונראה שהציבור נענה לקריאה ונמנע מלהגיע במקרים שאינם דחופים. פרופ' יהודה אולמן, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית ויו"ר ועד הרופאים בבית החולים, הסתובב במחלקות השונות ותלה שלטים גדולים שעליהם נכתב: כאן שביתה.

 

חדר הקבלה של חדרי הניתוח, הכולל 13 עמדות, היה ריק לחלוטין לאחר שאלה שאמורים היו לעבור ניתוח במהלך היום קיבלו הודעה לא להגיע. בחדר הניתוח עצמו נותחו שני ילדים חולי סרטן שבשל מצבם הרפואי ודחיפות הטיפול הוחלט שלא לבטל את ההליך.

 

"לראות כך את חדר הקבלה של חדרי הניתוח זה בהחלט דבר עצוב", אמר פרופ' אולמן. "אנחנו רוצים שחדרי הניתוח יעבדו 18 שעות ביממה ואולי אפילו יותר, ואז ירד התור בבוקר ואנשים לא יצטרכו להמתין זמן רב לקביעת תור לניתוח. השביתה היא על הרפואה במדינת ישראל. מישהו התבלבל וחושב שהרפואה זה סלולר. בסלולר אפשר היה להוריד את ההשקעה ולקבל את אותו מוצר. ברפואה, מה לעשות, זה לא עובד".

 

חידוש המו"מ - בשבוע הבא

הצדדים ייפגשו להמשך משא ומתן בתחילת השבוע הבא. בהסתדרות הרפואית טענו בימים האחרונים שמטרת השביתה היא לשפר את מצב הרפואה הציבורית בישראל. הרופאים דורשים תוספת משמעותית לתקציב על מנת להפעיל תוכנית לקיצור תורים בבתי החולים הציבוריים, לקבל תקנים נוספים לרופאים מתמחים על מנת שיוכלו לנוח במהלך המשמרות ולמנוע ענישה למנהלי בתי חולים שיחרגו מהתקציב שנקבע להם.

 

סגן יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר נמרוד רחמימוב, הסביר כי "מקור כל הבעיות הוא תת-התקצוב הכרוני של מערכת הבריאות. זו לא מלחמה על הכיס הפרטי אלא על איכות הרפואה הציבורית". עמיתו ד"ר אלכס לוין הסיף: "חוק ההסדרים יפגע לא רק בבתי החולים אלא גם בשירותי הקהילה. מערכת הבריאות חסרה רופאים, במיוחד בפריפריה. שירותי הרפואה בקהילה לא שובתים היום אך נצטרף לצעדים הבאים". 

הדסה עין כרם בירושלים, הבוקר (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
הדסה עין כרם בירושלים, הבוקר(צילום: אלי מנדלבאום)

השר ליצמן. "שביתה מיותרת" (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
השר ליצמן. "שביתה מיותרת"(צילום: אלכס קולומויסקי)

יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר אידלמן (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר אידלמן(צילום: שאול גולן)

מנגד אמר שר הבריאות יעקב ליצמן בתגובה כי "מדובר בשביתה מיותרת, ללא סיבה ממשית, שלא תביא תועלת לציבור החולים ולמערכת הבריאות. משרד הבריאות מקיים מגעים אינטנסיביים מול משרד האוצר כדי לחזק את הרפואה הציבורית, בתוספת מיטות, כוח אדם ומשאבים נוספים. זאת לצד מהלכים רבים נוספים שעשינו לטובת החולים, הרופאים ומערכת הבריאות. החשש המרכזי של הרופאים להגבלת פעילות מנהלי המחלקות מעיסוק בפרטי - אינו קיים, לאחר שסעיף החקיקה ברוח זו הוסר מטיוטת חוק ההסדרים. קשה להשתחרר מן התחושה שמניעים אחרים, שאינם טובת הציבור, הביאו להחלטה להשבתת המערכת, בכל מחיר".

 

הזיג-זג של הרופאים

השבוע אמר יו"ר הסתדרות הרפואית ד"ר לאוניד אידלמן כי "המאבק הוא לא על השכר אלא על פיתוח מערכת הבריאות, קליטת רופאים, קיצור תורים וקידום הרפואה. חוק ההסדרים מקצץ את הבריאות במדינה. אין בשורה, אין תוספת. מערכת הבריאות נמצאת בדיאטת רעב". לדבריו, "כיום הרופאים לא יכולים להעניק טיפול כמו שהיו רוצים. המצב בלתי נסבל. חדרי המיון עמוסים והמחלקות עמוסות. מטופלים שצריכים לעבור ניתוח ממתינים חודשים רבים. חולי סרטן ממתינים שבועות וחודשים. במיון ממתינים שעות ארוכות. אין מספיק תקנים. האוצר ממשיך בחנק של מערכת הבריאות".

 

אבל לפני שבועיים, בעת שההסתדרות הרפואית הודיעה על כוונתה לפתוח בסכסוך עבודה, מנו הרופאים סיבות אחרות. אז טענו הרופאים שהם מוחים על הכוונה של משרדי הבריאות והאוצר למנוע ממנהלי מחלקות לבצע ניתוחים בשעות אחר הצהריים והערב בקליניקות הפרטיות שלהם.

 

"ההסתדרות הרפואית מוחה על הכוונה לבטל את זכותם של הרופאים המנהלים, בכל דרגות הניהול, לבצע עבודה פרטית או פרקטיקה פרטית, זכויות אשר נוהגות זה עשרות שנים ואשר מעוגנות בהסכמים הקיבוציים", כתב אידלמן בהודעתו. "מדובר בהתנהלות פוגענית, חסרת תום לב וחד-צדדית של המדינה, המנוגדת ליחסים הקיבוציים רבי השנים שקיימים בין הצדדים, וזאת במטרה לבצע שינויים חד-צדדיים דרמטיים בתנאי עבודתם, מעמדם ושכרם של הרופאים במערכת הבריאות הציבורית".

 

בכירים במשרד הבריאות לא אהבו את הזיגזג של ההסתדרות הרפואית והגיבו בזעם. "נראה לנו שבהסתדרות הרפואית החליטו לשבות לשם השביתה. לפני שבועיים הם טענו שזה בגלל מנהלי המחלקות, עכשיו הם טוענים שזה בגלל קיצור תורים והוספת תקנים", אמר גורם בכיר במערכת. "מה קרה שעכשיו התעוררו בהסתדרות הרפואית? זו שביתה כוחנית".

 

גם בפורום הרופאים לחיזוק הרפואה ומעמד הרופא בישראל סבורים שהשביתה מיותרת ועלולה לפגוע בחולים: "השביתה הנוכחית היא אך ורק תולדה של רצון אינטרסנטי להגן על סקטור צר של רופאים העתיד להיפגע", אמרו בפורום.

 

המגעים בין הצדדים, שנועדו למנוע את השביתה, החלו כבר בלילה שבין שלישי לרביעי ולרגע היה נדמה שיש הסכמות בין הצדדים. במכתב ששיגר הממונה על השכר והסכמי העבודה במשרד האוצר, יוסי כהן, הוא ביקש מהרופאים להימנע מנקיטת צעדים ארגוניים ופירט את הסוגיות שבהן מוכנים משרדי הממשלה להתגמש עם עמדות ההסתדרות הרפואית.

 

לעיון במכתב האוצר לרופאים - לחצו כאן

 

"כפי שהובהר, אנו לא מקדמים במסגרת התוכנית הכלכלית לשנים 2018-2017 איסור על עבודה פרטית למנהלי מחלקות ויחידות", כתב כהן. על הוספת תקנים למתמחים ציין כי "המדינה עומדת מאחורי הצהרתה להקצות עשרות תקנים לטובת תגבור כוח אדם רפואי בבתי החולים השונים במקצועות שבהם קיימת מצוקת כוח אדם רפואי". לדברי כהן, איוש תקני המתמחים יקרה עד ינואר 2017.

 

גם על הכוונה לנקוט צעדים משמעתיים נגד מנהלי בתי החולים הבטיחו במשרד האוצר לוותר, "אין כל שינוי במצב החוקי הקיים בנוגע לנקיטת צעדים משפטיים". לגבי קיצור תורים והוספת משאבים למערכת הבריאות כתב כהן כי "משרדי הבריאות והאוצר מקדמים מהלכים משותפים לחיזוק המערכת הציבורית, לרבות קיצור תורים. הנושא קודם במסגרת סדרי העדיפות של הממשלה".

 

בהסתדרות הרפואית דנו עד שעות הערב במכתבו של כהן ולבסוף החליטו לקיים דיון נוסף עם האוצר על מנת ללבן סוגיות נוספות ולדרוש לראות את התיקונים בטיוטת חוק ההסדרים.


פורסם לראשונה 10/08/2016 22:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
הבוקר בבית החולים רמב"ם
צילום: אביהו שפירא
מומלצים