שתף קטע נבחר

דברים שרואים משם

Our Soldiers Speak , ארגון ששולח אנשי ביטחון ישראלים להרצאות בארה”ב, הזמין סטודנטים אמריקאים למשפטים לסיור בארץ. "ישראל", טענו, "היא השגריר הטוב ביותר של עצמה".

כשמגיעים לכאן בכירים מצה"ל או משטרת ישראל אנחנו תמיד מדווחים על המפגשים שהם עורכים עם בכירים במקצועות השונים וסטודנטים ברחבי ארה"ב. ברוב המקרים נעשים הביקורים מטעם ארגון Our Soldiers Speak, שמבקש להציג את תמונת הסכסוך מהשטח, את רזי הסיפור והנהלים, מפי מי שבאמת בשטח, באמת מקבל החלטות וחווה את הדברים מקרוב.

 

"אנחנו מדברים בקמפוסים, למעשה היינו כבר בלמעלה מ-370 קמפוסים”, מספר בנג'מין אנטוני שהקים את הארגון ועומד בראשו. "אנחנו היחידים בהיסטוריה של ישראל שמצליחים להביא שוטרים וחיילים פעילים לשם. אנחנו שולחים את הבכירים בדרגות הגבוהות ביותר מהמשטרה והצבא לשוחח גם עם בכירים מקומיים מהקונגרס או אנשי ממשל מסוגים שונים לתדרך ולהסביר".

 

בחודשים האחרונים החליטו בארגון שאין הסברה טובה יותר לישראל מאשר ישראל עצמה. לכן, בימים אלו ממש הם מסיירים עם קבוצת סטודנטים למשפטים מהאוניברסיטאות הטובות ביותר בארה"ב, אנגליה וצרפת שרואים את המקומות עליהם שומעים דיווחים בתקשורת, ומשוחחים ממש שם, עם בכירי הצבא והמשטרה. "ישראל היא השגריר הטוב ביותר של עצמה. רצינו שזה יעבור את הגבול שאפשר להעביר בהרצאה. כאן רצינו שיראו וישמעו. רצינו שיראו מה עוברים בישראל, רצינו שיראו את הגבולות שהם יבינו את האתגרים".

 

מה השאלות הכי קשות שנשאלים הבכירים במהלך הטיול?

"אנחנו שומעים שאלות שנוגעות לחוסר הפרופורציות בין המתקפות, הם תוהים איך עורכים חקירות בישראל אחרי מלחמות ואיך ישראל שומרת על חוקים בינלאומיים במהלך אירועים כאלה ואחרים כשהם רואים כמה הכל קרוב כל כך לאוכלוסיה אזרחית".

 

אנטוני מדגיש את החשיבות של החיבור לסטודנטים למשפטים. "מרבית חברי הקונגרס, סנאטורים מנהיגי קהילות ונשיאים הגיעו מהתחום הזה לכן ברור לנו שרבים מהם יהיו מנהיגי העתיד ואנחנו רוצים לחמש אותם בהיכרות מעמיקה עם האיזור והמידע".

 

"אפשר לראות שהם מבינים כמה האויב קרוב". אנטוני והסטודנטים במהלך הטיול. ()
"אפשר לראות שהם מבינים כמה האויב קרוב". אנטוני והסטודנטים במהלך הטיול.

 

הסטודנטים מופתעים מהמראות והתשובות שמקבלים?

“הם מופתעים, אבל הם לא שוללים את התשובות או מפקפקים באמינותן כי הם מקבלים אותן מאנשים מאוד בכירים, והם בעצמם בעמדה גבוהה מספיק שהם מוכנים לקבל הסברים, ואנחנו רואים את ההבדל שזה עושה. הבכירים הישראלים שמדברים איתם תמיד מעבירים הסברים מאוד מפורטים".

 

איך נבחרו הלוקיישנים והמפגשים?

"שילבנו בין האיזורים ההיסטורים ובין אלו שמכירים מהחדשות. הלכנו לכל המקומות שקשורים בחוק, ביטחון, דיפלומטיה ובכל אחד מאלו שמענו את המרצים הטובים ביותר. הטיול התחיל לפני כמה ימים מהרצליה, המשכנו לגבול לבנון שם קיבלו הרצאה על המלחמות והדינמיקה, משם לגבול סוריה, לירושלים, עזה, לגבול ירדן, היה להם ביקור בכנסת ומפגש עם מייקל אורן וחברת כנסת מהליכוד. בין לבין נהנו גם מתיירות בישראל, תל אביב, ירושלים, ים המלח, וממשיכים".

 

מהן תגובות הסטודנטים עד כה?

"הם מאוד נלהבים, בעיקר מהשיחות עם הדוברים, הם מאוד מתפעלים מהפתיחות ורוצים להיות פעילים יותר, הם מרגישים שמבינים את המצב יותר. הטיול מראה להם שישראל מאוד מזכירה להם באופי שלה את המקומות שהם מגיעים מהם וזה לא משהו שיכלו להבין מרחוק. אפשר לראות שהם מבינים כמה האויב קרוב, מה שקשה להבין בצורה מוחשית כזאת מרחוק. הם מבינים כמה ישראל רוצה ומתקשה לייצר שלום. ההבנה של הקרבה להכל הייתה מאוד משמעותית".

במהלך הטיול אגב, נפגשו עם אזרחים דרוזים, אבל לא הספיקו להגיע למפגשים עם פלסטינים. זה, מבטיחים בארגון, יקרה בעתיד.

 

 

"הבכירים שמדברים אליהם מעבירים הסברים מאוד מפורטים". הסטודנטים, השבוע בישראל ()
"הבכירים שמדברים אליהם מעבירים הסברים מאוד מפורטים". הסטודנטים, השבוע בישראל

 

ליר, סטודנט גרמני מארה"ב מספר על החוויה שלו:

"למדתי בג'ורג' וושינגטון חוק בינלאומי וראיתי בזמנו הרצאה שיזם הארגון. עד אז הייתי אובייקטיבי למדי. מבחינת חוק הרגשתי שהיו הרבה דברים מבולבלים בעיקר בגלל עובדות שלמדתי מהתקשורת. אני מודה שהיו למדינות מסביב לישראל קולות חזקים מאוד בתקשורת שתפסו מקום ניכר בתחושות והיכרות של מה שקורה בישראל. כאן בטיול הגענו לכל גבול של ישראל ולמדנו מקרוב מה קורה. בתקשורת קשה לי להבין את הדברים האלו. היינו בגבול של עזה, הראו לנו את הטילים ונסענו שעה בלבד לתל אביב. רק שעה מאיפה שנורו טילים. הבנו פתאום את הסכנה של ישראל. הבאנו שזו מדינה קטנה ששומרת על עצמה.

 

“מה שריתק אותי במהלך הטיול היה זה שקיבלנו באמת עובדות, לא הייתה מגמה להוביל אותנו לחשוב בקו מסוים. הבנתי את הנחיצות של הדברים שישראל עושה. זה תמיד קל לשבת בארה”ב כשהקונפליקט רחוק ולדבר על הדברים. אני עומד מאחורי הנחיצות לשמור על חוק בינלאומי אבל מבין את הדברים עומקם. ידעתי על הביקורת על גדרות ומחסומים ואז היה לנו ביקור בירושלים, שם הראו לנו כמה קל לפוצץ את עצמך בישראל במרחק 10 דקות. מרחוק אנחנו לא מבינים את הקרבה. הטיולהיה גם כיף באופן כללי. הכרנו ישראלים, ראינו את היופי של הרבה מקומות, זה הפך את החוויה למלאה".

 

 

"אני פתאום מבין שיש רק שעה אחת מרחק בין הגבול לתל אביב". הסטודנטים בישראל. ()
"אני פתאום מבין שיש רק שעה אחת מרחק בין הגבול לתל אביב". הסטודנטים בישראל.

 

אדם פיין, סטודנט מאוניברסיטת דיוק:

“אני מאוד נהנה בישראל. למרות השם שלי אני לא יהודי, גדלתי בבית נוצרי והחוויה הייתה משמעותית מאוד. יכולנו לראות הרבה צדדים בישראל. ביום הראשון כבר ראינו כל כך הרבה מקומות היסטוריים, דיברנו על החיזבאללה בלבנון, בגולן דיברנו על המצב בסוריה ומשם לירושלים, בעיר העתיקה היה לנו בריף עם בכיר המשטרה שסיפר לנו איך הדברים נראים וכמה רגיש כל אלמנט. למדתי באוניברסיטה על הסכסוך אבל זו הייתה פעם ראשונה שהבנתי את המשמעות של המציאות בשטח. זה הבהיר לי שהשינוי של הזווית ממנה אנחנו בדרך כלל מכירים את העובדות היא בעייתית. כשאנחנו מדווחים על כמה נפגעו בכל צד, רואים תמונות מאוד קשות קשה להקיש על מה שבאמת קורה ועל הגלגול של הדברים. הבנתי כמה מסובכת הדינמיקה.

 

“תמיד הייתי רגיש לנושא הזה, אבל אני מאריזונה. לא הייתי מודע לקרבה. אני פתאום מבין שיש רק שעה מרחק בין הגבול לתל אביב, זה שם לך את המצב בהבנה מאוד חזקה. מה שהכי הפתיע אותי זה היכולת של הישראלים להתמודד. המודעות שנראית מסביב וגם זה שהחיים עוברים בשגרה, אין חשש מלחיות את החיים, על רקע כל הסכנות. נראה שישראל מרחוק במלחמה כל הזמן, אבל כיף לראות את הכוח של האוכלוסיה לחיות ואפשר ללמוד איך להמשיך לשמור על הביטחון על רקע הסכנות. מבחינה מקצועית", הוא מסכם, "מה שהכי הרשים אותי שאפילו שהאו”ם נחשב למפלה בחוקים והדרישות מישראל היא עדיין מקפידה למלא אחר כל הדרישות. ישראלים עדיין מקפידים לשמר את החוק על אף הקשיים וחוסר הנייטרליות, גם כשהאויב מנסה לנצל את החוקים לטובתו הישראלים לא שוברים את החוקים".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים