שתף קטע נבחר

פוקימון גו יכול לגרום לפיטוריכם

הטירוף של קיץ 2016 גורם לא רק לתאונות אלא גם מוליד לא מעט סוגיות ביחסי עבודה ודיני עבודה. מעסיק הציב שלט במקום העבודה האוסר על שימוש במשחק ומאיים בפיטורים. האם מותר להתקין את האפליקציה במכשיר הנייד של המעסיק?

האם משחק הפוקימון גו יכול להוביל לפיטוריכם? הטירוף של קיץ 2016 גורם לא רק לתאונות אלא גם מוליד לא מעט סוגיות ביחסי עבודה ודיני עבודה. כמובן יש את הסוגיה החיובית כאשר הפוקימונים מתחבאים ליד העסק והדבר מביא למקום לקוחות פוטנציאליים אבל יש גם צד אחר, בעייתי, שמזכיר לנו שלא הכל משחק ילדים ויש זמן לכל דבר.

 

כאשר עובד בוחר לתור אחר פוקימונים בשעות העבודה, במקום העבודה ומחוצה לו, מתעוררות לא מעט בעיות. מעסיקים מוצאים את עצמם מתמודדים עם בעיה חדשה ונאלצים למצוא פתרונות יצירתיים למרדף אחר הפוקימונים, כשאחד מהם אף תלה שלט במקום העבודה שלא משתמע לשתי פנים.

 

שלט האוסר על משחק הפוקימון גו בעבודה ()
שלט האוסר על משחק הפוקימון גו בעבודה

 

מה דינו של עובד שנתפס מתרוצץ באולם הייצור של המפעל בחיפוש אחר פוקימון? כיצד על המעסיק והעובדים להתמודד עם הפוקימונים החביבים? ראשית, ברור כי זמן העבודה מוקצה לעבודה ולכן עובד אשר בוחר, שלא בזמנו החופשי, לשחק בכל משחק שהוא, מבצע למעשה עבירת משמעת וחשוף לצעדים משמעתיים בהתאם לחוזה העבודה האישי או הקיבוצי ובהתאם לתקנון המשמעת בארגון.

 

כאשר חיפוש הפוקימונים נעשה תוך הפרת הוראות בטיחות, הזנחת מכונה, כניסה למקומות אסורים, הכנסת טלפון למקומות אסורים וכדומה ניתן אף לראות בכך עבירת משמעת חמורה אשר יכולה להוביל לפיטורים.

 

טירוף הפוקימונים משפיע לא רק על סוגיית המשחק בשעות העבודה אלא על סוגיות רבות נוספות ביחסי עובד מעסיק. פעמים רבות הטלפון שמוקצה לעובד הינו טלפון של המעסיק. האם העובד רשאי להתקין את האפליקציה על הטלפון של מקום העבודה?

 

נוסיף ונקשה - התקנת הפוקימון נכון להיום נעשית בישראל שלא באמצעות החנויות המקוונות המסודרות (google play ו-App Store) אלא באמצעות התקנות מצד שלישי. התקנות אלו אינן עוברות בדיקות והן יכולות לכלול פעמים רבות וירוסים וצרות נוספות אשר מאפשרות גניבת נתונים מהמכשיר, במיוחד אם הוא משמש לצורכי עבודה, השתלטות על המכשיר וכד' וכבר נתגלו בשוק גרסאות אשר מסוגלות לעשות זאת. כאשר מדובר בנתוני מעסיק חסויים זה כבר לא צחוק. כאשר מדובר במעסיק שמבקש להגן על המידע המאוחסן בענן- מדובר באתגר לא פשוט וסיוט לאנשי אבטחת המידע בארגון.

 

ההצעה לארגונים היא להוציא מהמגירה את מדיניות השימוש במחשבים ובטלפונים, לרענן אותה, וכן להדריך את העובדים בדבר השימושים המותרים והאסורים במחשבים ובטלפונים של הארגון. יש להנחות את המנהלים ולהקנות בידיהם כלי התמודדות מותאמים לרבות קביעת גבולות (מותר לחפש פוקימונים בהפסקת האוכל?) ונהלים.

 

עו"ד יוסי חכם הינו מומחה לדיני עבודה ממשרד עורכי הדין חכם את אור-זך

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים