שתף קטע נבחר

מרד השמנים: דורשים מהרופאים להפסיק להעיר על המשקל

האגודה לזכויות האזרח העבירה פנייה להסתדרות הרפואית כדי שתקבע כללים שיתירו לרופאים מתי מותר להעיר על המשקל. "שמנופוביה היא ההומופוביה החדשה", אומרים באגודה. ההסתדרות הרפואית: "נדרשת תקשורת מכבדת בין הרופא למטופל"

בעקבות פניות של אנשים רבים הסובלים מעודף משקל ומהשמנה לאגודה לזכויות האזרח, הועברה פנייה להסתדרות הרפואית בבקשה לקבוע כללים מתי יותר לרופא להעיר למטופל על המשקל העודף באיזו צורה.

 

"אנו פונים אליכם בעקבות עדויות מצטברות בבקשה שתוציאו הנחיות חד משמעיות לפיהן למעט במקרים רלוונטיים, אל לרופאים להשמיע התייחסות כלשהי למשקל גופו ולמימדיו של אדם הזקק לשירותיהם", נכתב במכתב מטעם האגודה לזכויות האזרח לד"ר תמי קרני יושבת ראש ועדת האתיקה של ההסתדרות הרפואית.

 

"למרבה הצער תחת התירוץ הרפואי מתירים לעצמם רופאים בתחומים שונים להעיר הערות עולבות המתייחסות למשקלו של האדם העומד לפניהם אף שאין לכך כל הצדקה רפואית".

 

מתי הרופאים יוכלו להער על המשקל? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתי הרופאים יוכלו להער על המשקל?(צילום: shutterstock)

 

לא מדובר בהתרעה על בעיה רפואית

בין המקרים דווח על מקרה שבתום טיפול להסרת נגע עור אמר הרופא למטופלת גדולת ממדים בדרכה החוצה מהקליניקה "וכדאי שתטפלי גם בזה", כשהוא מסמן לעבר הבטן שלה. במקרה אחר חתם רופא שיניים טיפול במטופל כבד משקל בצורה מעליבה ביותר: "אסור לך לאכול עכשיו חצי שעה, אבל בטח תתקשה לעמוד בזה".

 

באגודה לזכויות האזרח טוענים שאלו לא מקרים חריגים ואנשים כבדי משקל נתקלים בתופעות האלו יום יום. במקרה נוסף קבעה רופאת אף-אוזן בזמן שהיא רושמת מרשם לטיפות אוזניים לאחד המטופלים: "כדאי שתפחית בכמות המזון". במקרה אחר, רופא במוקד רפואי אמר למטופל שהתלונן על כאבים בכתף: "ומה עושים בקשר לבטן הזו"?

 

"הדבר הזה מגעיל ופוגע. אני יודע שאני שמן", אומר א' מהמרכז שטופל אצל אורתופד שהעיר לו על עודף המשקל ממנו הוא סובל. "אם רופא המשפחה שלי היה מעיר לי, עוד הייתי יכול לקבל את ההערה הזו בהבנה. התפקיד שלו להתריע בפניי כשעלולה להיווצר בעיה רפואית, אבל מה זה קשור לאורתופד ולכאבים שאני סובל מהם ברגליים?", במקרה נוסף בתום בדיקת אולטרסאונד טפח הרופא למטופל אחר על בטנו ואמר לו: "זה לא טוב. תטפל בזה".

 

א' מוסיף ואומר כי "לא רק שהרופאים מרשים לעצמם להעיר, הם מעירים בצורה פוגענית ומעליבה. למה צריך לטפוח על הבטן כדי להסביר את האני צריך לרדת במשקל. אני מרגיש שהרופאים לא עושים את זה מתוך דאגה למטופל אלא בגלל שזה נורמה מקובלת בחברה".

 

"שמנופוביה היא ההומופוביה החדשה וכן בכמה מדינות בארצות הברית חקקו חוקים האוסרים על אפליה מחמת משקל", כתבו באגודה לזכויות האזרח. "ייתכן כי זהו חוסר המודעות, הבושה או האומץ המהותי שנדרש כדי להוביל מאבק זה", הם מוספים במכתבם, "אולם עד אשר הנושא יעלה לסדר היום, יעורר מחשבה ודיון ציבורי ואולי יחלחל לחקיקה ובעקבותיה לחדר הטיפולים, על ההסתדרות הרפואית להוציא הנחיות חד משמעיות בנושא".

 

מההסתדרות הרפואית נמסר: "המכתב התקבל בלשכה לאתיקה של ההסתדרות. בדיון שנערך בנושא לפני מספר שנים חלק מהרופאים טענו שייתכן שהרופא צריך לקבל את הסכמתו של המטופל לשוחח על נושאים מעין אלו ובכל מקרה הייתה הסכמה, כי בכל מקרה, נדרשת תקשורת מכבדת בין הרופא למטופל ושהנושא קשור קשר הדוק לחינוך הרפואי".

 

צפו בביקורת על התנהגות הרופאים:

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקשר בין המשקל לבריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים