שתף קטע נבחר

חוק שכירות הוגנת יחול רק בערים הגדולות

הממשלה מנסה לעודד משכירים לא להעלות שכ"ד, כשהיא תממן עבורם את ביטוח המבנה, אך מגבלות תקציביות כנראה ימנעו מתן ההטבה בכל הארץ

בשל מגבלות תקציב, התמריץ שיינתן לבעלי דירות שיתחייבו שלא יעלו את שכר הדירה במשך ארבע או חמש שנים יוגבל, ולא יינתן באופן חופשי. כך נודע ל"כלכליסט". ח"כ רועי פולקמן אף מקדם יוזמה שבשל המגבלה, ההטבה של מימון ביטוח מבנה תינתן רק בערים שבהן הביקוש גבוה.

 

ועדת השרים אישרה את חוק שכירות הוגנת

חוק שכירות הוגנת: פיקוח על שכ"ד יבוטל

 

במשרד האוצר מצפים שבכל שנה יצטרפו למעגל התוכנית כ-10,000 דירות בלבד מתוך 650 אלף הדירות המושכרות בארץ, והתקציב בשנה הבאה צפוי להיות 10 מיליון שקל. את אופן מתן ההטבה יקבע צוות של החשבת הכללית, מיכל עבאדי בויאנג’ו, שמינתה בשבוע שעבר את סגנה, יהלי רוטנברג, לעמוד בראשו.

 

הקמת הצוות היא חלק מביצוע החלטת ממשלה מחודש יוני, המשלימה את חוק השכירות ההוגנת שיזמו פולקמן וח”כ סתיו שפיר מהמחנה הציוני, ושעבר בקריאה טרומית ימים ספורים לפני כן. החוק עבר טלטלות רבות מאז הצליחה שפיר להעביר אותו בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת, וזאת בשל התנגדותה של שרת המשפטים איילת שקד ובהיעדר רוח גבית מצד שר האוצר משה כחלון.

 

הקשר בין מתווכים לשכירות - מוזמנים לצפות בראיון באולפן ynet:

 

נמחק הפיקוח על שכר הדירה

מהצעת החוק המקורית נמחק הפיקוח על שכר הדירה והקמת מאגר נתונים ארצי של דמי השכירות, בטענה שהתערבות רגולטורית תגרום דווקא לעליית מחירים ולהזנחת הדירות. החוק שאושר כולל רק שני סעיפים: הגדרה של מהי דירה ראויה למגורים, וקביעת תנאים לגבי גובה הערבות ותקופת ההודעה לפני סיום חוזה.

 

כחלק מההסכמות בין יוזמי החוק לשרים שקד וכחלון, הוחלט שהממשלה תעביר בנפרד החלטה שתעודד את בעלי הדירות שלא להעלות את שכר הדירה, על ידי מימון ביטוח המבנה לבעלי דירות שיתחייבו לכך. הצוות יצטרך להחליט כיצד יפעל המנגנון. על פי החלטת הממשלה, ההטבה תינתן למי שיתחייב לא להעלות את השכר במשך חמש שנים, מעבר להצמדה למדד המחירים לצרכן. פולקמן מקדם הצעה נוספת, לפיה התחייבות לארבע שנים תספיק לקבלת ההטבה.

 

בנוסף, הצוות יכריע כיצד ייבחרו החברות שיספקו את הביטוח, כשנבחנות שתי חלופות: לצאת למכרז ממשלתי שיבחר חברה אחת. אפשרות נוספת, המועדפת יותר על משרד האוצר היא שיינתן החזר (בדמות שוברים) לחברות ביטוח שונות.

החשבת הכללית מיכל עבאדי בויאנג'ו  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
החשבת הכללית מיכל עבאדי בויאנג'ו (צילום: גיל יוחנן)
 

בכל מקרה, הצוות יקבע את התנאים שיאפשרו לחברת הביטוח להעמיד פוליסת ביטוח בסכום שינוע סביב 500-1,000 שקל לדירה, תלוי בגודלה ובמאפייניה. ואיך תעבוד השיטה? בעל הדירה יפנה לחברת הביטוח שתיבחר ויחתום על הפוליסה המסובסדת - והחברה תפנה למדינה לקבל את הזיכוי, כשהיא מציגה מסמכים המראים שבעל הדירה כרת חוזה הוגן מול המשכיר.

 

התוכנית צפויה לפעול חמש שנים לפני שתיבחן מחדש. בממשלה מצפים שבשנה הראשונה ייכנסו כ-10,000 דירות למתווה, ומספרן יגיע ל-45 אלף ב-2020 - הוצאה של 10 מיליון שקל ב-2017, שתגדל ב-10 מיליון שקל בשנה.

 

בשל כך, מבקש פולקמן להגביל את התמריץ רק לערים גדולות: "יש מגבלות תקציביות שכנראה ימנעו את מתן התמריץ בכל אזורי הארץ. לכן אני מציע שהיא תינתן רק בערים שבהן הביקוש גבוה ויש השתוללות מחירים, או בערים מעל ל-50 אלף תושבים. המטרה היא לשפר את המוצר שנקרא דירה בשכירות באופן שייטיב עם השוכרים וייצור יציבות מחירים”.

 

הוועדה תדון בתמרוץ נוסף שנכלל בהחלטת הממשלה: מימון גוף שיספק שירותי אחזקה. פולקמן מקדם הצעה המבוססת על זו של עמותת ידיד, לפיה יוקם מוקד קשרי משכירים-שוכרים שיחזיק מאגר של אנשי מקצוע שיעבדו במחיר נמוך ממחיר השוק. בעל נכס שייכנס לתוכנית שכירות הוגנת יעביר את ניהול קשריו למוקד, שידאג לתשלומי ועדת הבית, ארנונה, חשמל ומים, לבדיקות תקופתיות ולתיקונים.

 

ההחלטות שממתינות לצוות היישום:

  1. מי יעניק את הביטוח: חברה אחת שתזכה במכרז או כל חברת ביטוח שתקבל החזר עבור כל לקוח.
  2. מה תנאי הזכאות: האם המשכיר יידרש להקפיא את השכר לחמש או לארבע שנים כדי לקבל את ההטבה.
  3. היכן תינתן ההטבה: חלוקת ההנחה בכל הארץ עלולה לסיים את התקציב ולא להשפיע באזורי הביקוש המרכזיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים