שתף קטע נבחר

הדין הכפול של משרד הבריאות

שלוש חברות עומדות במוקד משבר הזיהום במזון - יוניליוור, טחינה הנסיך וסלטי שמיר - עם קווי דמיון ברורים בין הפרשות. אז למה משרד הבריאות מחמיר רק עם אחת?

שלושה אירועי זיהום בחיידק הסלמונלה הובאו לפתחו של משרד הבריאות בשבועיים האחרונים, ובכל אחד מהם נקט המשרד צעדים שונים, תוך שהוא חושף היעדר מדיניות אחידה וגורפת. דווקא הפרשה המהדהדת מכולן, של יוניליוור, שנמשכה תקופה ארוכה וכללה הסתרת מידע, כשל ניהולי ואובדן שליטה על המוצרים, זכתה למענה מינורי.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

החברה, שלא נדרשת לעדכן את משרד הבריאות והציבור כל עוד לא יצא ממפעלה מוצר מזוהם, שמרה את מציאת הסלמונלה בקורנפלקס בסוד. פניות מכלי התקשורת הוכחשו, ורק כעבור פניות חוזרות מסרה יוניליוור כי תיאלץ להשמיד מאות משטחי קורנפלקס בעקבות הזיהום. החברה עמדה על כך שהמוצרים לא שווקו, אולם סירבה לחשוף את תאריכי ייצורם. פניות למשרד הבריאות אילצו את יוניליוור לפרסם את המידע ונתגלה כי המוצרים זלגו לצרכנים.

 

משטחי סחורה במפעל יוניליוור (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
משטחי סחורה במפעל יוניליוור(צילום: בראל אפרים)

העלבון הצורב שחש משרד הבריאות, שגיבה עד אותו רגע את יוניליוור, התחלף בהטחת האשמות קשות. "אנו רואים בכך התנהלות רשלנית של החברה הן כלפי הציבור והן כלפי משרד הבריאות. במקביל אנו שוקלים לנקוט כלים משפטיים העומדים לרשות המשרד", מסרו אז, ושר הבריאות יעקב ליצמן הוסיף: "יוניליוור שיקרה לציבור ולנו, אנו שוקלים לבטל את רישיונה".

 

יומיים לאחר מכן ריכך משרד הבריאות את עמדתו וקבע כי "צוות משרד הבריאות התרשם כי מדובר ברצף טעויות רשלני ולא באירוע עם כוונת זדון". בעקבות המסקנות, נקט המשרד צעדים מרוככים והסתפק בהקפאת תו האיכות (GMP) של החברה בכפוף לשימוע, ועד לביצוע כמה פעולות מתקנות. מדובר בסנקציה שולית הנוגעת להיתר לציין על מוצרים שהם ללא גלוטן וכן על יצוא למדינות המבקשות תקן זה. עוד דרש המשרד מיוניליוור להגביר את תדירות בדיקות המעבדה.

 

תגובת המשרד להימצאות סלמונלה בטחינה הנסיך היתה שונה ונחרצת הרבה יותר. גם במקרה זה נחשף משרד הבריאות במערומיו, כששוב למד על המקרה ממקור חיצוני. לא זו בלבד: המעבדה הפרטית שזיהתה את הסלמונלה בטחינה, שמחויבת לדווח על אירועי זיהום, עשתה זאת באיחור של שבועיים. אף שאסם ושטראוס הודיעו לטחינה הנסיך כי מצאו סלמונלה בטחינה, החברה בחרה שלא לעדכן את משרד הבריאות ולא את סלטי שמיר, שגם רכשה ממנה 35 משטחי טחינה. רק בעקבות המידע מהמעבדה, הגיעו נציגי המשרד לביקורת במפעל הנסיך וגילו כי סלטי שמיר רכשה את המוצר הפגום. בדומה ליוניליוור, טחינה הנסיך הואשמה על ידי משרד הבריאות ב"התנהלות רשלנית", אך אחרי שימוע שנמשך כשבע שעות, אסר המשרד על החברה להמשיך לייצר וחייב אותה להשמיד את הסחורה הנגועה בזיהום. בנוסף הודיע המשרד כי ישקול את הצעדים המשפטיים המתחייבים ממנו.

 

את הריקול המקיף מכולם נדרשה לבצע חברת סלטי שמיר, שנמצאת בבעלות עמי גיא, המשמש כמנכ"לה, ויעקב גינצבורג, לשעבר מנכ"ל רשת קלאב מרקט שקרסה. סלטי שמיר לא ביצעה בדיקות מעבדה לחומר הגלם שקיבלה והכניסה אותו לקווי הייצור שלה. במקרה זה, משרד הבריאות לא השמיע את קולו ולא העביר ביקורת על התנהלות סלטי שמיר, וזו מצדה גלגלה את האחריות לטחינה הנסיך.

 

שתיקתו של משרד הבריאות תמוהה בעיקר על רקע העובדה שרק לפני כחודש וחצי לא חידש המשרד לסלטי שמיר את רישיון היצרן, בעקבות ליקויים תברואתיים שנמצאו בביקורת שנערכה במפעל ב־30 במאי. משרד הבריאות בחר אז שלא להוציא צו סגירה מיידי למפעל, וזאת מכיוון שסלטי שמיר שיתפה פעולה עם המשרד והסכימה לתקן את הליקויים שנמצאו. מדיניות היד הרכה כלפי סלטי שמיר נרשמה גם שבועיים לאחר מכן, כשבביקורת פתע שביצעו נציגי משרד הבריאות במפעל הסלטים, במטרה לבדוק אם הליקויים שנמצאו בסוף מאי טופלו, התברר כי חלקם טרם תוקנו ולמפעל ניתנו שבועיים נוספים לתיקונם.

 

הסתרת המידע שהיה בידי טחינה הנסיך הובילה את משרד הבריאות לנקוט את הסנקציה החריפה ביותר. אך בינתיים, רשלנותן של יוניליוור וסלטי שמיר מספקת בשלב זה תגובה מתונה עד בלתי מורגשת מצד המשרד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים