שתף קטע נבחר

של מי הבתים והחווה? העיזבון של שריה עופר

אלמנתו של האל"מ במיל' שנרצח בפיגוע ביקשה לקבל זכויות על נכסיו בקיסריה, בבית ינאי ובבקעה. ביהמ"ש קבע: הם מוקנים לנאמן שמונה עקב פשיטת רגל

בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה לאחרונה בקשה של מוניק עופר, אלמנתו של אל"מ (מיל') שריה עופר שנרצח על ידי מחבלים, וקבע שאין לה זכויות בנדל"ן שהותיר בעיזבונו. התביעה התמקדה בבית בקיסריה, בבית במושב בבית ינאי ובחווה בבקעת הירדן, והשופט איתן אורנשטיין קבע שהם מוקנים לנאמן שמונה לעיזבון על רקע הליך פשיטת הרגל שנוהל בשנים האחרונות לחייו.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

שריה עופר, אל"מ במילואים ואחיינם של סמי ויולי עופר, הוכרז לראשונה כפושט רגל בסוף 2007. ב-2013 הוא נרצח על ידי מחבלים בביתו בברוש הבקעה שבבקעת הירדן. בעקבות זאת הוכרז גם עזבונו פושט רגל ומונה נאמן לנהל אותו. בהמשך התעוררה מחלוקת בין אלמנתו מוניק (אשתו השנייה שלה נישא ב-2010) לבין הנאמן וכונס הנסכים הראשי (עופר התגרש ב-2006 מאשתו הראשונה ואם ילדיו).

 

לאחר מותו הגישה אלמנתו מוניק תביעה בבית המשפט לענייני משפחה, שבה ביקשה להצהיר על זכויותיה בחצי מנכסיו של בעלה המנוח. התביעה התמקדה בשלושה נכסים: בית בקיסריה, בית בבית ינאי וחווה בבקעת הירדן. בעקבות התנגדות הנאמן קבע נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שיש לברר את התביעה במסגרת הליך פשיטת הרגל של עופר, בשל ההשלכה על נושיו.

 

האלמנה טענה שבני הזוג היו ידועים בציבור החל משנת 2006, כלומר לפני פתיחת הליכי פשיטת הרגל. לשיטתה, היא "זכאית למחצית הנכסים שנצברו יחדיו כרכוש משותף בתקופת החיים המשותפים".

 

הנאמן התנגד וטען שחיים משותפים כשלעצמם – בין אם כנשואים ובין אם במעמד של ידועים בציבור – לא מקימים זכות לשיתוף בנכסים, וממילא בזמן שהמבקשת נישאה לעופר הוא כבר היה פושט רגל וכלל נכסיו הוקנו לנאמן. הוא הוסיף שלא הוכח שבני הזוג היו ידועים בציבור לפני שנישאו או שעופר הקנה מחצית מזכויותיו לאשתו השנייה כבר בתחילת החיים המשותפים.

 

עוד נטען כי אם יש שיתוף בנכסים אז יש שיתוף גם בחובות, ומשכך האלמנה צריכה לשאת במחצית החובות של בעלה המנוח, שממילא עולים על שווי הנכסים.

 

ידעה על מצבו

השופט איתן אורנשטיין הזכיר שנכסים שנרכשו לפני הנישואין אינם בני איזון. "בענייננו, כלל הנכסים מושא התובענה הם נכסים שהיו בבעלות החייב ערב נישואיו למבקשת. משכך, די בלשון החוק כדי להיווכח שתובענת המבקשת, ככל שהיא מבוססת על איזון משאבים מכוח חוק יחסי ממון, משוללת יסוד", נקבע בפסק הדין.

 

השופט הוסיף כי עם הכרזה על פשיטת רגל מוקנים כל נכסי החייב לנאמן. משכך, ממועד הכרזתו כפושט רגל בסוף 2007 אכן לא היו לעופר נכסים משל עצמו, ולכן ב-2010 הוא לא הביא נכסים "לתוך" הנישואין. "ודוק, אף לא אחד מהנכסים מושא התובענה נרכשו במהלך החיים המשותפים גם לעמדת המבקשת וכפי שיפורט בהמשך. משכך, גם טעם זה תומך בדחיית התובענה", נכתב בפסק הדין.

 

לאחר שדחה את טענות האלמנה בדבר כוונת שיתוף בנכסי הנדל"ן המסוימים ציין השופט אורנשטיין: "המבקשת ידעה על מצבו הכלכלי הקשה של החייב כבר במועד תחילת החיים המשותפים ומשכך הדעת נותנת שלא הייתה לה ציפייה לשיתוף בנכסיו".

 

בסיכומו של דבר נדחתה התביעה גם לפי חוק הירושה וגם לפי חוק יחסי ממון, מאחר שבית המשפט הגיע למסקנה שהנכסים הנדונים אינם בני איזון. מוניק עופר חויבה בהוצאות הנאמן בסך 12,500 שקל ובהוצאות הכנ"ר בסך 5,000 שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות המשפחה
שריה עופר ז"ל עם רעייתו מוניק
צילום: באדיבות המשפחה
מומלצים