שתף קטע נבחר

מצב החינוך ביישוב שלכם: ערים שכנות, פערים אדירים

העמקה בנתונים שפרסם משרד החינוך מגלה פערים אדירים, לעתים ביישובים צמודים: במועצה האזורית חוף הכרמל כמעט 60% זכאים לבגרות לעומת 15% בלבד בג'סר א-זרקא השכנה. בבת ים זכאים לבגרות 82% מהתלמידים, לעומת 70% בתל אביב הסמוכה, אף שתקצוב התלמידים דומה

 


  

קרובים קרובים, אבל רחוקים מאוד בהישגי החינוך: מדוע פערים גדולים בזכאות לבגרות ובמדדים נוספים - מתגלעים גם בין רשויות סמוכות? כל תלמיד בישראל זוכה לתקצוב אחר ממשרד החינוך, בלי קשר לרמה הסוציו-אקונומית של הרשות המקומית שבה הוא מתגורר, אך בהחלט ניתן למצוא פערים גדולים. ברוב המקרים שנבדקו, ניתן לקשור בין תקצוב גבוה להישגים גבוהים.

 

רמת גן - בני ברק

משרד החינוך משקיע מדי שנה בתלמיד ברמת גן, שדירוגה הסוציו אקונומי הוא 7, כ-20,662 שקלים ואילו בבני ברק, השכנה, שדירוגה הסוציו-אקונומי הוא 3, משקיע משרד החינוך מדי שנה בתלמיד 16,813 שקלים. על אף הקרבה הגיאוגרפית, הפערים הלימודיים בין שתי הערים גדולים מאוד.

קרובים, אבל רחוקים מתמיד. בני ברק לעומת רמת גן (צילום: עידו ארז, shutterstock) (צילום: עידו ארז, shutterstock)
קרובים, אבל רחוקים מתמיד. בני ברק לעומת רמת גן(צילום: עידו ארז, shutterstock)
 

ברמת גן, אחוז הזכאים לבגרות בשנת הלימודים תשע"ה עמד על 89, ואילו בבני ברק עמד אחוז הזכאים לבגרות בשנה זו על 11 בלבד, כשהממוצע הארצי הוא 66%.

 

שיעור התלמידים בכיתה י"ב ברמת גן, שאובחנו כבעלי לקויי למידה וקיבלו התאמות לבחינות הבגרות, הוא גבוה במיוחד ובתשע"ה עמד על 55%. בבני ברק מדובר על מספר תלמידים נמוך בהרבה, כששיעור התלמידים הללו עמד על 13%.

 

אחוז הנושרים בבני ברק עמד על 2.3, כשהממוצע הארצי הוא 1.46%. לעומת זאת, ברמת גן אחוז הנושרים באותה שנה עמד על 0.4%.

 

בעוד ברמת גן 18% מהתלמידים סיימו את התיכון עם תעודת בגרות ברמת חמש יחידות לימוד, בבני ברק אחוז המחזיקים בתעודת בגרות ברמת חמש יחידות לימוד עמד על שני אחוזים בלבד. באנגלית המצב דומה: אחוז התלמידים שמחזיקים בתעודת בגרות ברמת חמש יחידות ברמת גן בתשע"ה עמד על 65%, ואילו בבני ברק מדובר על 5% בלבד. הממוצע הארצי הוא 32%.

 

ירושלים - מבשרת ציון

בירושלים, בעלת הדירוג הסוציו-אקונומי 4, כמעט 25 אלף לומדים בבתי ספר חרדיים, ואילו במבשרת ציון, בעלת הדירוג הסוציו-אקונומי 8, אין ולו תלמיד חרדי אחד. השוואה דומה מתקבלת לגבי בתי ספר דוברי ערבית: כ-22 אלף תלמידים בירושלים לומדים בהם, לעומת 0 במבשרת ציון. תקציב משרד החינוך לתלמיד במבשרת: כ-25 אלף שקל, להבדיל מכמעט 20 אלף בבירה. 

 

בקרב תלמידי י"ב במשרת ציון נתון גבוה של 61% מאובחנים כבעלי לקויות למידה שקיבלו התאמות לבחינות הבגרות, לעומת 34% בלבד בירושלים.

 

שיעור הנשירה מהתיכונים הוא גבוה יותר בירושלים (2.2%) לעומת במבשרת (0.9%), ושיעור בתי הספר המפתחים ומקדמים את מוריהם מקצועית דומה בין שתי הרשויות – 43% בירושלים ו-47% במבשרת.

 

תיכון במבשרת ובירושלים (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
תיכון במבשרת ובירושלים(צילום: גיל יוחנן )
 

מבשרת ציון מובילה על ירושלים בשיעורי הזכאות לבגרות מצטיינת, עם 10.6%, לעומת 6.2% בלבד בירושלים. גם בשיעורי הזכאות הכלליים לבגרות פותחת מבשרת פער משמעותי (82%) לעומת ירושלים (47%).

 

בירושלים 15 כיתות מחוננים לעומת אפס במבשרת. למבשרת יתרון מובהק במספר בעלי תעודות הבגרות הכוללות מתמטיקה 5 יחידות עם 14% לעומת 7% בלבד בירושלים, וכן בשיעור הבוגרים עם מתמטיקה 4 יחידות - 25% לעומת 13% בירושלים. גם באנגלית מובילה מבשרת, בפער משמעותי אף יותר, שכן יותר ממחצית (51%) סיימו בה אנגלית 5 יחידות לעומת 28% בירושלים. שיעור המסיימים אנגלית 4 יחידות במבשרת הוא 20% לעומת 12% בלבד בבירה.

 

באר שבע - רהט

כ-28 ק"מ מפרידים בין רהט לבאר שבע. אך בעיר הבדואית שדירוגה הסוציו-אקונומי עומד על 2, משקיע משרד החינוך כמעט 18 אלף שקל בשנה בכל תלמיד, ואילו בבאר שבע, בעלת הדירוג הסוציו-אקונומי 5, תקציב משרד החינוך לתלמיד עומד על 24 אלף שקל. שיעור הזכאות לבגרות מקרב הלומדים בבאר שבע הוא 70%, בעוד שברהט הוא נמוך בהרבה - 44%.

מקיף ו' בבאר שבע מול תיכון אלהוזייל ברהט  (צילום:הרצל יוסף) (צילום:הרצל יוסף)
מקיף ו' בבאר שבע מול תיכון אלהוזייל ברהט (צילום:הרצל יוסף)
 

תיכון סלמאן אלהוזייל ברהט. 18 אלף שקל לתלמיד בשנה ()
תיכון סלמאן אלהוזייל ברהט. 18 אלף שקל לתלמיד בשנה
 

שיעור התלמידים בכיתה י"ב בבאר שבע המאובחנים כבעלי לקויות למידה שקיבלו התאמות לבחינות הבגרות הוא 37%, לעומת 16% ברהט. שיעור הנשירה מתיכוניים ברהט מעט יותר גבוה (3.5%) מאשר בבאר שבע (1.3%). ברהט אין כלל כיתות מחוננים, לעומת השכנה - שבה יש ארבע כאלה.

 

ברהט סיימו 0% מהתלמידים 5 יחידות מתמטיקה, ואילו בבאר שבע: 8%. דווקא ב-4 יחידות מתמטיקה הנתון בין שתי הערים זהה ועומד על 15%. הפער ניכר גם באנגלית: בעוד שבב"ש סיימו 26% מהתלמידים אנגלית 5 יחידות, ברהט עשו זאת 2% בלבד.

 

תל אביב - בת ים

בעוד שבתל אביב, בעלת הדירוג הסוציו-אקונומי 8, תקציב משרד החינוך לתלמיד עומד על כמעט 24 אלף שקל, וגם בבת ים (דירוג סוציו-אקונומי 5) הסכום דומה. אבל בתל אביב אפשר למצוא שש כיתות מחוננים מתוך 939 כיתות על יסודיות, ואילו בבת ים - אף לא כיתה אחת כזו מתוך 299 כיתות על יסודיות.

 

בתל אביב 50% מתלמידי י"ב מאובחנים כבעלי לקויות למידה שקיבלו התאמות לבחינות הבגרות, בעוד שהנתון המקביל בבת ים הוא 38%.

 

לבגרות היו זכאים 82% בבת ים, לעומת 70% בתל אביב.

 

תל אביב - בת ים (צילום: ליאור פז, אבי מועלם) (צילום: ליאור פז, אבי מועלם)
תל אביב - בת ים(צילום: ליאור פז, אבי מועלם)
 

  

המועצה האזורית חוף הכרמל - ג'סר א-זרקא

הן שכנות, אבל לא יכולות להיות רחוקות זו מזו בביצועי החינוך. במועצה האזורית חוף הכרמל, בעלת דירוג 7 במדד הסוציו-אקונומי, תקציב משרד החינוך לתלמיד עומד על יותר מ-28 אלף שקל, לעומת ג'סר א-זרקא, (דירוג סוציו-אקונומי 1): 17,414 שקל לתלמיד.

 

בג'סר א-זרקא יש יותר תלמידים בחינוך הטכנולוגי (44%) לעומת חוף הכרמל (33% בלבד). 1,605 מהלומדים בג'סר הולכים לבתי ספר ממלכתיים דוברי ערבית, לעומת 0 במועצה השכנה. בעוד שבחוף הכרמל 25% מהתלמידים הם עולים, בג'סר א-זרקא נתון זה עומד על 0%.

 

 

ג'סר א-זרקא (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ג'סר א-זרקא(צילום: עידו ארז)

שיעור הנשירה מהתיכונים גבוה יותר בג'סר - 3.5% לעומת 1.4% בחוף הכרמל. ג'סר נוחלת כישלון מוחץ בגזרת הזכאות לבגרות מצטיינת עם 0%, לעומת הנתון המרשים בחוף הכרמל – 10.6%. כך גם בשיעורי הזכאות הכללים לבגרות. בג'סר 15% בלבד, לעומת 59% בחוף הכרמל.

 

נתון קשה נוסף בג'סר א-זרקא מתקבל בתחום בחינות הבגרות במתמטיקה, שם 0% מהלומדים קיבל תעודת בגרות הכוללת 5 יחידות מתמטיקה, לעומת 13% בחוף הכרמל. 2% בלבד בג'סר א-זרקא סיימו עם מתמטיקה 4 יחידות, לעומת 18% בחוף הכרמל.

 

 

בשורות טובות יותר לא מתקבלות בתחום האנגלית – 0% מהלומדים בג'סר א-זרקא סיימו עם אנגלית 5 יחידות, לעומת 35% בחוף הכרמל, ועם אנגלית 4 יחידות סיימו 9% בג'סר א-זרקא לעומת 17% בחוף הכרמל.

 

מוראד עמאש, ראש מועצת ג'סר א-זרקא, אמר לאולפן ynet בעקבות פרסום הנתונים כי "אנחנו בהלם מהתוצאות, אנחנו עושים את הכול על מנת לשפר את ההישגים בבגרויות. כרשות מקומית אנחנו משקיעים למרות הקושי של היישוב החלש. את האשמה אני תולה בכולם, אנחנו חייבים להוביל את המערכה הזו על מנת להגיע להישגים טובים. זעקנו את הזעקה שלנו מול משרד החינוך, ביקשנו שיחריגו את היישוב כדי שיביאו רק מורים מצטיינים, אבל המורים שמגיעים לכאן משתמשים בג'סר כקרש קפיצה כדי לצאת החוצה".

 

נתניה - חדרה

שתי הערים הסמוכות בעלות אותו דירוג סוציו-אקונומי: 5. תקציב משרד החינוך לתלמיד בנתניה הוא בערך 22 אלף שקל לתלמיד, בחדרה הוא גבוה מעט יותר: 24,681. בנתניה שיעור התלמידים בחינוך הטכנולוגי 48% בעוד שבחדרה 39%.

 

נתניה מובילה במספר הלומדים ההולכים לבתי ספר חרדיים - 1,141, לעומת 518 בחדרה. שיעור העולים מהלומדים בתיכונים גבוה מעט יותר בנתניה - 5%, לעומת 1% בחדרה.

 

תיכון בנתניה ובחדרה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
תיכון בנתניה ובחדרה(צילום: עידו ארז)
 

שיעור הנשירה מהתיכונים נמוך יותר בנתניה (0.7%) לעומת 1.2% בחדרה, אך הפיתוח והקידום המקצועי של המורים זהה - 36%.

 

הזכאות לבגרות מצטיינת גבוה יותר בחדרה (5%) לעומת בנתניה (4.5%), אך הזכאות הכללית לבגרות נמוכה בחדרה (62%) לעומת נתניה (67%). שיעור המסיימים עם מתמטיקה 5 יחידות זהה בשתי הערים: 9%.

 

נהריה - מעלות תרשיחא

שתי הערים הצפוניות הסמוכות מדורגות שתיהן בדירוג סוציו-אקונומי 5, אבל בעוד נהריה מקבלת תקציב ממשרד החינוך של יותר מ-24 אלף שקל לתלמיד, במעלות עומד הסכום על יותר מ-27 אלף שקל.

 

בעוד שבמעלות 672 מהלומדים בתיכונים הולכים לבתי ספר ממלכתיים דוברי ערבית, בנהריה הנתון הוא 0.

 

שיעור התלמידים בכיתה י"ב המאובחנים כבעלי לקויות למידה שקיבלו התאמות לבחינות הבגרות דומה בשתי הרשויות, ונע סביב 40%. שיעור הזכאות הכללית לבגרות עומד בנהריה על 79%, אך במעלות הנתון פחות מעודד: 67%.

 

קריית מוצקין - קריית ים

בקריית מוצקין, בעלת דירוג סוציו-אקונומי 6, תקציב משרד החינוך לתלמיד הוא כ-26 אלף שקל, לעומת כ-23 אלף בקריית ים הסמוכה, המדורגת 5 במדד הסוציו-אקונומי. נתוני הבגרות במתמטיקה מרשימים יותר בקריית ים, שם 12% סיימו עם מתמטיקה 5 יחידות לעומת 9% במוצקין, ו-13% שסיימו מתמטיקה 4 יחידות בקריית ים לעומת 22% במוצקין.  

 

מבחינת הזכאות לבגרות בקריית מוצקין נשמרת יציבות (70% בתשע"ג, 71% בתשע"ד ו-71% בתשע"ה). בקריית ים, לעומת זאת, חלה נדנדה בתוצאות (79% בתשע"ג, 81% בתשע"ד ו-76% בתשע"ה).

 

קריית מוצקין הרשימה יותר מקריית ים בתחום האנגלית - שם סיימו 28% עם אנגלית 5 יחידות לעומת 20% בקריית ים, אולם עם אנגלית 4 יחידות סיימו 34% בקריית ים לעומת 27% בקריית מוצקין.

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה לפערים כי "כל רשות מקבלת תקציב אחר ממשרד החינוך פר תלמיד מאחר שהתקציב הוא לפי תקצוב דיפרנציאלי על פי מדד הטיפוח של הלמ"ס, כך שרשות חלשה תקבל יותר. בנוסף, התקציב פר תלמיד נקבע בהתאם למספר התלמידים ברשות המקומית, מספר בתי הספר, מספר אנשי ההוראה,הצוות המינהלי והרכישות לבתי הספר. כך, רשויות שיש בהן פחות כיתות שמגישות לבגרות יקבלו תקציב מופחת יותר מאחר שנדרשות בהן פחות שעות הוראה. למשל, רשויות שיש בהן יותר בתי ספר חרדיים, תקציבן יהיה מופחת יותר בגלל השיעור הקטן יותר של כיתות המגישות לבגרות בבתי ספר כאלה.

 

"תקציב משרד החינוך פר תלמיד כולל את כלל נתוני התשומות שמועברים ממשרד החינוך לרשות השלטון המקומי עבור כלל בתי הספר העל יסודיים ברשות ובחלוקה לסך תלמידי הרשות. נתוני התשומות כוללים שעות הוראה, תשלומים לרשויות מקומיות, שעות הדרכה ונתוני רכישות והקצבות עבור בתי הספר הרלוונטיים ברשות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז, shutterstock
בני ברק לעומת רמת גן. הפער אדיר
צילום: עידו ארז, shutterstock
מומלצים