שתף קטע נבחר

ארוחות עשר: הילדים שכולם מקנאים בהם

הבת של חגית לוקחת לכיתה סושי או פרגיות עם ירקות, מיכל אופה לבתה מאפה מקמח מלא או נותנת לה קופסה עם פירות יבשים ושלומית מעצבת את הכריך של בנה בצורה מיוחדת. חשבתם שארוחת עשר מסתיימת בלחם עם חומוס? לא במשפחות האלה

לא ברור אם זה צורך של הילדים או ההורים, אבל יש תלמידים שמגיעים לבית ספר עם ארוחת עשר מושקעת ושונה, כזו שזוכה ללא מעט מבטים. ניסינו להבין איך זה קורה ומה מניע את ההורים להשקיע כל כך, או במקרים מסויימים דווקא להיפך.

 

"כבר בכיתה א' הבנתי שהילדה שלי לא אוהבת כריכים", אומרת מיכל פלח, אמא לבת 12.5 ולבן 7. "כל כריך שהייתי מכינה לה לארוחת עשר היה חוזר הביתה בטענה שהוא לא טעים, קר ורטוב ואי אפשר לאכול אותו. תקופה קצרה הצלחתי להחזיק מעמד עם טוסטים שהייתי עוטפת בכמה שכבות כדי לשמור על חום".

 

- ומצאת בסוף פתרון אחר?

"בסופו של דבר הצלחנו להסתדר בדרך הבאה: הילדים קמים מוקדם מאוד, בשש וחצי. בשעה שבע הם כבר יושבים לאכול ארוחת בוקר גדולה ומאוזנת, למשל חביתה, פרוסת לחם, ירקות וגבינה צפתית. ואז לבית הספר אני מכינה בשבילה מיקס פירות יבשים ואגוזים - שקדים, בננות יבשות, תמרים ומשמשים. בנוסף, אני שמה לה כמה קרקרים בקופסה.

 

"בעיני זו ארוחה נהדרת, כדי להחזיק אותה במהלך היום מלאת אנרגיות ולא רעבה. מדי פעם, דרך אגב, יש תקופה שהיא מסכימה לקחת לבית הספר מאפה ביתי שאני מכינה מקמח מלא ועם סוכר חום. זה מחזיק שבוע שבועיים ואז שוב חוזרים לפירות יבשים וקרקרים".

 

מאפה במקום הקרקרים (צילום: אלבום משפחתי) (צילום: אלבום משפחתי)
מאפה במקום הקרקרים(צילום: אלבום משפחתי)

- אחרי בית הספר היא מסכימה לאכול הכל?

"כשהיא חוזרת הביתה, היא אוכלת עוד ארוחה מלאה ומאוזנת, כך שלא מדובר כאן במחסור תזונתי או משהו כזה. באופן כללי, היא פשוט מאד אוהבת אוכל טרי ובדרך כלל לא מוכנה לאכול משהו שבישלתי לפי יום או יומיים. לכן כאשר הורים אחרים מספרים שהם מצליחים להכין אוכל פעמיים בשבוע ליומיים שלושה, זה נשמע לי מוזר".

 

- מה עם הבן? גם הוא בררן?

"דווקא הוא מסכים לאכול כריך וזה טעים לו".

 

פרגיות או סושי לגן

גם הבת של חגית ליסיצין לא אוהבת כריכים. "בשנה שברה, כשטימור הייתה בגן חובה נאלצתי לאלתר", היא מספרת. "הייתי שולחת לה לארוחת עשר קופסה עם פרגיות או סושי וירקות חתוכים בצד. אלה המאכלים שהיא הכי אוהבת ולא מוכנה לוותר עליהם. הכל היה נהדר, עד שהגננת החליטה להתערב וביקשה 'להפסיק עם הפינוקים' ולהביא כריך כמו כולם. הסיבה לכך לא בדיוק ברורה לי".

 

הגננת לא אהבה (צילום: אלבום משפחתי) (צילום: אלבום משפחתי)
הגננת לא אהבה(צילום: אלבום משפחתי)

- אז מה עשית?

"התחלתי להכין כריכים עם חביתה, או חתיכות פרגית או נקניק. הילדה פתרה את זה בדרך יצירתית מאוד - היא פתחה את הכריך, אכלה את המילוי והחזירה את פרוסות הלחם הביתה. ואני לגמרי מבינה את זה. אם היא לא אוהבת לחם, אי אפשר להכריח אותה".

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

- מה תעשי השנה?

"השנה הבת שלי בכיתה א'. אני אחזור לתת לה קופסאות עם המאכלים שהיא אוהבת ומקווה מאוד שהמורים לא יעשו מזה עניין".

 

אוהבים כריכים מושקעים

שלומית פרבר-ויזנר, בעלת בלוג "אימהות אורבנית" ואמא ל-4 ילדים (בן 12, בת 10, בן 7 ובת 4.5) מכינה להם כל בוקר כריכים מכיכר לחם שלמה כי הגדולים לוקחים כבר שני סנדוויצ'ים. "באופן כללי, כולם אוהבים כריכים מושקעים", היא מספרת. "הגדול אוהב לחם עם גבינה לבנה, חביתה, פרוסות עגבניה ומלפפון. הבת הגדולה אוהבת כריך 'שיקי' עם לבנה וזעתר, למשל, או כריך פסטו. האמצעי הכי פחות בררן מצד אחד ויעדיף כריך עם שוקולד, אבל גם אצלו אני תמיד משקיעה ואורזת או מעצבת את הכריך בדרך מעניינת. השנה נראה גם מה תבחר הקטנה שנכנסת לחטיבה צעירה".

 

קודם כל אוכלים עם העיניים (צילום: אלבום משפחתי)
קודם כל אוכלים עם העיניים(צילום: אלבום משפחתי)

- כמה זמן לוקח לך הכל?

"האמת, שאני כבר כל כך רגילה לתקתק את זה שממש מעט. אם מדובר בלחמניות או פיתות מהמקפיא, עד שאני מפשירה אותן במיקרו, החביתות והירקות החתוכים כבר מוכנים. את הירקות לפעמים אני חותכת מהערב ושומרת בקופסה אטומה. אם לא ממליחים אותם, הם לא מגירים מיצים ולכן זה חוסך זמן. אחותי, למשל, שמאד עסוקה בבקרים ובכלל, עלתה על פטנט מושלם – מהלילה היא חותכת לחמניות קפואות, ממלאת אותן, מחזירה למקרר ועד שהילדים מגיעים לבית הספר ורוצים לאכול, הלחמניות מוכנות ובאיכות כמו הטריות ממש".

 

סחר חליפין עם המזכירה

"בסוף שנת הלימודים הקודמת התברר לי שמשך כל השנה הבן שלי עשה סחר חליפין עם מזכירת בית הספר", מספרת לי-אור ברנט, אמא לבן 11. "הוא היה מציע לה את הכריך שלו תמורת הכריך שלה. המזכירה הסכימה וכך עברה לה השנה בלי שבכלל ידענו על התופעה".

 

- למה הוא החליף?

"המזכירה הייתה מכינה את הכריך שלה בהפסקה. הוא היה טרי וטעים יותר מבחינתו, ולכן עדיף על הכריך של הבית שכבר עברו שעתיים-שלוש מאז שאבא שלו הכין לו אותו. בגדול, אפשר להבין אותו. כל אחד יעדיף כריך טרי יותר על כריך שכבר הספיק להתרטב או להתייבש ולאבד חלק מהטעם".

 

- מה לדעתך יקרה השנה?

"אנחנו נמשיך להכין כריכים, כנראה תוך כדי התחשבות במזכירה".

 

אל תפספסו:

חזרה ללימודים: 4 עצות הכי טובות להורים

"אבא, תעשה לי צמה של אלזה"

שחררו לי את הוול מתמונות הילדים שלכם

 

כל יום אותו כריך

בניגוד לילדים ולהורים שמנסים להיות יצירתיים בארוחת עשר, יש גם כאלו שאוהבים את השגרה שלהם. "מכיתה א' אני מכינה יום ביומו אותו כריך - לחם לבן פשוט עם סלמי", אומרת רחלי אדרי, אמא לבן 11.5. בלי שום ממרח, קצת זיתים בצד. לפעמים הוא מסכים לגוון וללכת על לחמניה במקום לחם ובמקרים מאוד נדירים, כשאני מכינה לו שני כריכים, הוא מסכים שהכריך השני יהיה עם חביתה, אבל גם עם סלמי".

 

- ניסית להציע לו משהו אחר?

"ניסיתי אינספור פעמים והכריכים חזרו בלי שנגע בהם, ולכן החלטתי לזרום איתו. יש לי בבית סטוקים של סלמי במקרר, כי גם כשהוא מגיע הביתה, זה משהו שהוא מאוד אוהב לאכול".

 

הימנעו ממאבקי כוחות בבוקר

"נקודת המוצא היא שילד לא עושה דווקא וצריך להבין מה הסיבה לכך שלא רוצה לאכול כריך בבית ספר או שמוכן לקחת כריך עם ממרח ספציפי", אומרת יעל חן רביע,דיאטנית ילדים, מטפלת בהשמנה ואכילה בררנית בילדות.

 

"יתכן שמדובר בילד עם רגישות תחושתית (למשל לריח/טעם/מרקם/טמפרטורה) ובמקרים אלה אין טעם להכריח או לנסות לשכנע. מומלץ להכין לילד כריכים עם ממרחים שהוא אוהב או לשלוח תחליפים לכריכים שמחליטים עליהם יחד עם הילד, ותוך הפעלת שיקול דעת לגבי הערך התזונתי והבריאותי של ההעדפות שלו".

 

- על מה צריך לשים לב?

"מומלץ שארוחת עשר תכיל פחמימה מורכבת, ממרח או מאכל עשיר בחלבון או בשומן מהצומח ובאופן אידיאלי תוספת של פרי וירקות. לפעמים הסירוב לאכול כריך נובע ממרכיב התנהגותי - הילד מרוויח תשומת לב ולעיתים התעסקות יתר של ההורים בתזונתו. גם כאן לא מומלץ להיכנס למאבקי כוחות, אלא לתהליך שבו הילד זוכה לתשומת לב ובהדרגה נכנס הכריך לתפריטו.

 

"חשוב לציין שפעמים מטעמי נוחות או קושי בהצבת גבולות הורים מאפשרים לילדים לוותר על לחם לטובת פיתות או מאפים למינהם, וברגע שזה הופך להרגל קשה יותר לחזור אחורה, וחבל. פיתות ומאפים שונים מכילים לרוב כמות גבוהה יותר של פחמימות ולעיתים תוספת סוכר או מרגרינה. מתן בחירה לילד, הכנה של 'בנק' כריכים, הכנה מושכת של הפריטים בקופסת האוכל ויצירתיות במציאת תחליפים יכולים לסייע בעניין".

 

בדקנו מה הכריך המועדף על הילדים. צפו:

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבום משפחתי
יש חיים מעבר לטוסט
צילום: אלבום משפחתי
מומלצים