שתף קטע נבחר

הבעיה התחילה הרבה לפני מינוי אלשיך: יותר אישומים ליוצאי אתיופיה, יותר קטינים במאסר

כך מתורגמים דברי המפכ"ל למספרים: שיעור כתבי האישום נגד יוצאי אתיופיה גבוה פי 2 מחלקם באוכלוסייה. שיעור הקטינים בכלא: פי 4. קרימינולוג שחוקר את העלייה: "חסרה למשטרה רגישות לתרבות". צפו בתגובות באולפן ynet ובדוברת המשטרה מסבירה שלמפכ"ל הייתה כוונה טובה בדבריו

 

 

על רקע הסערה שגרמו דבריו של המפכ"ל רוני אלשיך אמש (יום ג'), שלפיהם כל המחקרים מצביעים על שיעור פשיעה גבוה בקרב מהגרים, הבדיקות האקדמיות – בארץ ובעולם – מציירות תמונה מורכבת מעט יותר. בישראל נתוני הפשיעה בעשרים השנים האחרונות מראים ששיעור הפשיעה בקרב עולים ובני עולים מאתיופיה וברית המועצות אכן גבוה מחלקם באוכלוסייה, אבל ההבדלים מתבטאים בעיקר בפשיעת קטינים. בכל מקרה, ראוי לציין כי הבעיה בלטה עוד הרבה לפני מינוי אלשיך למפכ"ל המשטרה. 

 

נתונים שפרסם דו"ח הצוות למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה במשרד המשפטים הראו כי שיעור כתבי האישום נגד יוצאי אתיופיה ב-2015 גבוה פי שניים מחלקם באוכלוסייה (3.5%). שיעור כתבי האישום נגד קטינים יוצאי אתיופיה עמד על יותר מפי ארבעה מחלקם באוכלוסייה הכללית (8.5%).

 

שיעור הקטינים יוצאי אתיופיה המרצים עונש מאסר בפועל הוא כמעט פי עשרה מחלקם משיעורם באוכלוסייה. שיעור המתלוננים במח"ש שהם יוצאי אתיופיה בשלוש שנים האחרונות הוא 2.4 אחוזים מסך כל הפניות – שיעור גבוה משיעורם באוכלוסייה הכללית.

 

ואולם, במחקרים בנושא בישראל - ממשלתיים ואקדמיים - טרם בוצעו ניתוחים רבים המראים על מגמות פשיעת עולים בהתייחס לעלייה מאתיופיה וברית המועצות. חריג יחסית היה דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שהוגש לוועדת העלייה והקליטה ב-2011, ולפיו בשנים 2010-2005 חלה ירידה בפשיעת קטינים עולים (ללא פילוח לפי ארצות מוצא), זאת אף ששיעור המעורבות שלהם בפלילים עדיין גבוה בהרבה מחלקם באוכלוסייה (1.5).


הפגנות בתל אביב, מאי 2015 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנות בתל אביב, מאי 2015(צילום: AFP)

 

 

הבוקר התראיין באולפן ynet הקרימינולוג פרופ' ארנון אדלשטיין, שחוקר את העלייה האתיופית ב-20 השנים האחרונות. "אצל בגירים מעל גיל 18 (בקרב עולי אתיופיה) אין ייצוג יתר של פשיעה", הוא אומר. "אצל נוער יש, וזה נובע לא מזה שהנוער עבריין אלא הנוער במצוקה גדולה מאוד. הוא נפלט מבתי ספר ומתחיל להידרדר".

 

לדברי פרופ' אדלשטיין, הבעיה אינה "שיטור יתר. אנחנו שיטור שהוא לא רגיש תרבות: זה מה שקורה בארה"ב. סליחה על הטרמינולוגיה של לבן ושחור – אבל כששוטר לבן רואה מישהו שחור רץ ושולף משהו מהכיס – אוטומטית הוא מזהה אותו כסכנה ויורה בו. על אותו משקל זה קורה בארץ כלפי אוכלוסיות שונות. זה לא שיטור יתר, זה חוסר רגישות תרבותית, והוא נובע גם ממבנה ארגוני ותרבות ארגונית לא נכונים במשטרה. אני חושב שכל שוטר בבית ספר לשוטרים חייב ללמוד קורס על רגישות תרבותית כלפי אתיופים וכלפי בדואים וכלפי כל מגזר שאיננו רגיל פה".

 

בעולם: מה ההבדל בין ארה"ב לאירופה?

ככלל, במספר רב של מדינות שבהן נערכו מחקרים מסוג זה אכן נמצא מתאם סטטיסטי בין הגירה לשיעור הפשיעה, ובחלק מהמדינות שיעור הפשיעה בקרב מהגרים היה גבוה בהרבה משיעורם באוכלוסייה. אלא שהחוקרים התעקשו שהקשר הסיבתי חלש, ושיעורי הפשיעה מושפעים יותר מגורמים אחרים שלהם מתאם עם הגירה.

 

מאמר שנכתב על ידי כלכלנים באוניברסיטת אוקספורד ב-2014 גרס שסיבות כמו רקע חינוכי ומגורים באזורים שבהם אזורי הפשיעה גבוהים יותר מראות קשר סיבתי חזק יותר לפשיעה ולא דווקא ההגירה עצמה. כמו כן נמצא שבמקומות שבהם אין מתאם בין הגירה לגורמים הללו – שיעור הפשיעה בקרב מהגרים זהה לשאר האוכלוסייה ואף נמוך יותר.

 

בקנדה וארה"ב, שם מאפייני ההגירה שונים מאלו במדינות אירופה, הראו רוב המחקרים בשנים האחרונות ששיעור הפשיעה בקרב מהגרים זהה לזה של האזרחים הוותיקים ואף נמוך יותר.

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

מנגד, במדינות אירופה הראו מחקרים ודו"חות מהשנים האחרונות ששיעור הפשיעה בקרב מהגרים אכן גבוה יותר. דו"ח סטטיסטי של ממשלת דנמרק מדצמבר 2015 מצא ששיעור הפשיעה בקרב מהגרים לבנונים ופלסטינים גבוה ב-50% מהממוצע במדינה. בקרב מהגרים ממדינות טורקיה, פקיסטן, סומליה ומרוקו שיעורי הפשיעה היו גבוהים ב-105-87 אחוז משאר האוכלוסייה. עם זאת, בקרב מהגרים ממדינות ארה"ב וסין נמצא כי שיעור הפשיעה נמוך משאר האוכלוסייה בדנמרק.

 

מתאם סטטיסטי מסוים בין הגירה לשיעור פשיעה נמצא גם בהולנד. דו"ח של משרד המשפטים ההולנדי מצא שב-2009 התבצעו 63% מהפשעים החמורים של בני נוער על ידי ילדי מהגרים. נתון אחר הראה שב-2002 כ-37.5% מהעצורים החשודים בפשעים היו מהגרים או ילדי מהגרים.

 

מחקר שבדק שיעורי פשיעה באיטליה בשנים 2003-1990 מצא כי אמנם היה גבוה יותר בקרב מהגרים, אבל רק במקרי שוד. לגבי שאר העבירות, שיעור הפשיעה היה זהה.

 

בגרמניה השיח הציבורי בשנים האחרונות מתייחס בעיקר לפשיעת מהגרים בלתי חוקיים ופליטים. דו"ח שפורסם על ידי הממשל בנובמבר 2015 מצא שבחודשים ינואר עד ספטמבר באותה שנה היה שיעור הפשיעה של הפליטים זהה לזה של ילידי גרמניה, וכי הרוב המכריע של העבירות היו גניבה ושוד, בעוד בעבירות מין ורצח שיעור הפשיעה הוא כמעט אפסי.

 

המפכ"ל ציין בעיה

דוברת המשטרה, ניצב-משנה מירב לפידות, התארחה באולפן ynet וביקשה להבהיר את דברי המפכ"ל אלשיך. "עם סטטיסטיקה קצת קשה להתווכח", אמרה. "אני רוצה להבהיר את המשמעות של הדברים: המפכ"ל ציין את הדברים הללו כבעיה. זאת הבעיה שקיימת. אגב, זאת פעם ראשונה שהמשטרה אומרת בגילוי לב, ביושר ובפתיחות שיש לנו פער ויש לנו בעיה של שיטור יתר. אנחנו לוקים בשיטור יתר. אנחנו צריכים להשתפר.

 

"הסטטיסטיקה כמובן לא קשורה לאתיופים אלא לדבר אחד: זה מאפיין קהילות מהגרים ברחבי העולם וזה מאפיין גם גלי עלייה קודמים בישראל. לצערנו אנחנו רואים ששיעורי הפשיעה בקרב ישראלים יוצאי אתיופיה הוא גבוה יותר מחלקם היחסי באוכלוסייה".

מחאת יוצאי אתיופיה במאי 2015 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מחאת יוצאי אתיופיה במאי 2015(צילום: מוטי קמחי)

- יש הבדל בעיני המשטרה בין ילד או נער אתיופי לבין ילד לבן?

"חלילה וחס. המשטרה מבחינה רק בין שני סוגי אנשים: בין האזרח הנורמטיבי ובין עבריינים ופושעים".

 

- מדברי המפכ"ל השתמע שאוטומטית שוטרים מניחים שנערים אתיופים שיושבים על ספסלים הם עבריינים ופושעים.

"לא אוטומטית אבל זו הטיה סטטיסטית נפוצה. הדבר הנכון הוא להתייחס לכל אזרח שאתה פוגש כאזרח נורמטיבי ולבחון אם הוא עבריין. כשאנחנו טועים - וטעינו בעבר - אנחנו מתקנים את זה רטרואקטיבית".

 

עם נצ"מ לפידות התעמת באולפן אבי יאלו, פעיל חברתי, שאמר: "הבשורה היחידה פה היא שהמפכ"ל אומר לא רק שיש פה שיטור יתר, אלא מדיניות שמפלה את יוצאי אתיופיה רק בגלל צבע העור שלהם. הם חשודים וזה טבעי ששוטרים יתעמרו בהם ויקיימו עליהם את עניין הפרופיילינג".

 

- המפכ"ל אומר "טעינו". אולי צריך לשנות את החשיבה?

"לא, מה שהמפכ"ל אומר זה שלגיטימי ששוטר יעכב מישהו ממוצא אתיופי רק כי הוא שחור. שמענו את הדברים באופן ברור. הוא אמר שטבעי לפגוע בקהילה האתיופית, לעצור ולעכב אותם".

 

ענבר בוגלה, גם היא פעילה חברתית, הוסיפה: "בהפגנה נגד אלימות משטרתית חוויתי אלימות משטרתית. הערתי לשוטר שהעיר למבוגר אתיופי, ופשוט קפצו עליי יס"מניקים ובלשים. נעצרתי ואושפזתי אחרי זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
הפגנת יוצא אתיופיה בשנה שעברה
צילום: ירון ברנר
מומלצים