שתף קטע נבחר

עסקת המיליארדים: "ארה"ב תמכור מטוסי קרב לקטאר ולכוויית"

בצל החשש הישראלי מזליגת נשק לארגונים איסלאמיים מדווחת סוכנות רויטרס כי הפנטגון ומחלקת המדינה נתנו אור ירוק לאישור העסקה, שבמסגרתה יועברו למדינות המפרץ עשרות מטוסי קרב. ההחלטה טעונה את אישור הבית הלבן

אחרי עיכוב של יותר משנתיים אישרה אמש (ה') ארצות הברית לבואינג למכור מטוסי קרב לקטאר ולכוויית למרות חששות שהביעה ישראל ולמרות ביקורת על קשרים שמנהלת קטאר עם ארגונים איסלאמיים חמושים. היקף העסקה נאמד ב-7 מיליארד דולר.

 

בבואינג הביעו שביעות רצון מהתקדמות אישור העסקה. היצרניות האמריקניות הביעו תסכול מהעיכוב באישור וטענו כי הוא עלול לעלות להן מיליארדי דולרים ולגרור את מדינות המפרץ לחיפוש ספקי נשק אחרים בעולם.

מטוסי F-18. ממתינים לאישור הבית הלבן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מטוסי F-18. ממתינים לאישור הבית הלבן(צילום: רויטרס)

אישור עסקאות הענק עם מדינות המפרץ נועד בין היתר לחזק את הברית של ארצות הברית עם אותן מדינות לנוכח החשש שלהן מפני התחזקות איראן בעקבות הסכם הגרעין. "זה בלתי נמנע. אנחנו מצפים להחלטה בשבוע הבא", אמר גורם רשמי במשרד ההגנה בקטאר. גם יועץ לצבא קטאר אמר שהעסקה מתקדמת.

 

הפנטגון ומחלקת המדינה שקלו זה זמן רב את עסקת המכירה של 36 מטוסי F-15 מתוצרת בואינג לקטאר - שעלותה כארבעה מיליארד דולר. כמו כן שקלו את עסקת המכירה של 28 מטוסי F-18 סופר הורנט, עם אופציה ל-12 מטוסים נוספים, לכוויית. עסקה הנאמדת בכשלושה מיליארד דולר. עסקה שלישית למכירת מטוסי F-16 מתוצרת לוקהיד מרטין לבחריין עדיין טעונה אישור, וכנראה שגם הוא יגיע בקרוב - כך לדברי גורם רשמי.

 

גורמים רשמיים אומרים כי בפנטגון ובמחלקת המדינה נתנו אור ירוק לאישור העסקה, אך מחכים לאישור הבית הלבן. כאשר יתקבל אישור מהבית הלבן, יצטרך הנשיא ברק אובמה לעדכן את הקונגרס.

 

קטאר, שבה שוכן בסיס גדול של חיל האוויר האמריקני, הגבירה את קצב הרכש הצבאי שלה בעקבות גל ההפיכות במדינות ערב ובעקבות המתיחות בין מדינות המפרץ לבין איראן. קטאר וכוויית שותפות בברית של 34 מדינות, שהוכרזה בסוף השנה שעבר בסעודיה, למלחמה בארגון המדינה האיסלאמית (דאעש) ובאל קאעידה.

 

המחלוקת בין ירושלים לוושינגטון

העסקה בין האמריקנים למדינות המפרץ קורמת עור וגידים ברקע המחלוקות בין ירושלים לוושינגטון על חבילת הסיוע הביטחוני של ארצות הברית לישראל. הבית הלבן הודיע לפני כמה חודשים לחברי הקונגרס האמריקני כי הוא הציע להגדיל את חבילת הסיוע הביטחוני לישראל - על רקע משא ומתן הפכפך שנמשכו למרות חילוקי הדעות על עסקת הגרעין עם איראן.

 

תחת תנאי החבילה, ארצות הברית מתעקשת שישראל תשתמש במיליארדי הדולרים שהיא מקבלת על מנת לרכוש מוצרים ושירותים שמקורם בארצות הברית בלבד, במקום להשקיע אותו בעצמה. הבית הלבן תיאר את פרטי החבילה במכתב ארוך לסנאטורים, שכתבו לבית הלבן באפריל בקריאה להגיע לעסקה על חבילת הסיוע החדשה לישראל.

 

בתחילת החודש שעבר הודיע פקיד אמריקני בכיר כי שתי המדינות סגרו את מרבית הפערים שנותרו במשא ומתן ביניהן על חבילת הסיוע הביטחוני האמריקני והצדדים מקווים להגיע למעמד העסקה הסופית בקרוב.

 

הסכם הסיוע הוא מזכר הבנות בין שתי המדינות שמגדיר את הסיוע ונחתם בכל פעם לעשר שנים. בהסכם האחרון ישראל קיבלה מארצות הברית סיוע ביטחוני צבאי בהיקף של 3.1 מיליארד דולר לשנה (כ-31 מיליארד בסך הכול), לעומת 24 מיליארד דולר בעשור שקדם לו.


פורסם לראשונה 01/09/2016 22:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים