שתף קטע נבחר

המפכ"ל התנצל בפני עולי אתיופיה: "לא הייתה כוונה לפגוע, נקדם סגירת תיקים"

יומיים לאחר ההתבטאות השנויה במחלוקת על כך ש"טבעי ששוטרים חושדים יותר ביוצאי אתיופיה" נפגש מפכ"ל המשטרה רב-ניצב רוני אלשיך עם צוות ההיגוי המשותף למשטרה ולנציגי הקהילה האתיופית בישראל. הוא אמר שרצה להציף את הבעיה על מנת לקדם פתרונות מוסכמים

 

 

אלשיך במהלך הנאום שעורר את הסערה (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
אלשיך במהלך הנאום שעורר את הסערה(צילום: צביקה טישלר)

 

מפכ"ל המשטרה רב-ניצב רוני אלשיך התנצל אמש (ה') בפני יוצאי אתיופיה על האמירה שלו השבוע ש"טבעי שחושדים יותר" ביוצאי אתיופיה. בפגישה עם צוות ההיגוי המשותף למשטרה ולמנהיגות הקהילה האתיופית בישראל, הבטיח אלשיך כי תתבצע עבודה מעמיקה בכל מחוזות המשטרה לבחון אילו תיקים קיימים נובעים משיטור יתר ולהמשיך לקדם סגירת תיקים ככל האפשר.

 

צוות ההיגוי העלה שאלות נוקבות בדבר כמות פתיחת התיקים לקטינים מקרב יוצאי אתיופיה. ואכן, לבקשתם המשטרה הציגה נתונים על ירידה של כ-20% בפתיחת תיקים השנה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

 

הוא התנצל בפני כל מי שחש עצמו נפגע מהפרסומים, והוסיף ש"לא הייתה חלילה כל כוונה לפגוע אלא להציף את הבעיה על מנת לקדם פתרונות מוסכמים". מפגש זה נקבע לבקשת צוות ההיגוי לפני מספר שבועות לאחר ישיבת הממשלה שדנה בנושא אימוץ המלצות ועדת פלמור - צוות בין-משרדי "למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה" בראשות מנכ"לית משרד המשפטים. במפגש התנהל דיאלוג הנוגע להמשך שיתוף הפעולה בין המשטרה לבין קהילת יוצאי אתיופיה במטרה לרסן את שיטור היתר ולצמצם את הפשיעה בקרב הנוער. 

 

בנוסף, על מנת להימנע מאירועים כאלו של חיכוך בין השוטרים לבין יוצאי הקהילה, "תימשך עבודה אינטנסיבית של המשטרה להקניית כלים מתאימים לשוטרים לעבודה מול כל רבדי החברה בישראל". בהודעת המשטרה נאמר כי "צוות ההיגוי ציין לחיוב כי הפעילות המשטרתית היא דוגמה מובילה ואין לה אח ורע בשום משרד ממשלתי אחר מבחינת ההיקף והאפקטיביות שלה בצמצום הפערים מול קהילת יוצאי אתיופיה בישראל".

 

 

 

במשטרה מציינים את העלייה ברמת האמון של הקהילה במשטרה מ-18% בשנת 2015 ל-25% בשנת 2016. היעד שאושר על ידי הממשלה הוא 24% עד לשנת 2017. "ירידה זו מהווה ראייה לתוצאות החיוביות של שיתוף הפעולה הפורה ויישום המלצות צוות ההיגוי", לשון הודעת המשטרה.

 

החלטות קודמות של צוות ההיגוי כללו, בין היתר, החלטה להכשרות מיוחדות והקניית כלים מקצועיים להתמודדות עם כל רבדי האוכלוסייה בישראל. המשטרה שמה לעצמה יעד כי עד מרס 2017 כלל השוטרים יעברו הכשרה זו. כמו כן, גם ההחלטה על הצטיידות במצלמות גוף לשוטרים התקבלה בצוות ההיגוי ומיושמת כפיילוט במשטרה בימים אלו.

 

צוות ההיגוי עמד על דבריו מישיבת הממשלה כי הם מבקשים לקבל עדכון מעת לעת בדבר שלושת הנושאים שנשארו פתוחים: נוהלי הפעלת טייזר, צילום חקירת קטינים וחקירות פנים במשטרת ישראל. נושאים אלו עדיין תלויים ועומדים בתהליכי בחינת המשמעויות במשטרת ישראל. צוות ההיגוי ימשיך את עבודתו החשובה והמשותפת בקידום נושאים ותוכניות ליישום בעבודת המשטרה לריסון שיטור יתר, מניעת פשיעה, קידום נורמות הציות לחוק ושיפור האמון במשטרה.

 

בעת קיום הפגישה הפגינו כמה פעילים מרכזיים בקהילה נגד עצם קיומה וקראו למפכ"ל להתפטר. אחרים החרימו את הפגישה, ביניהם ח"כ לשעבר פנינה תמנו שטה: "למרות שבחרתי לא להגיע ולהחרים את הפגישה, אני חושבת שנכון לדבוק במשפט ש'מודה ועוזב ירוחם'. אני מקווה שאלשיך ואנשי ציבור אחרים יבינו שלא ניתן לשחרר מילים מכובסות לעולם נגד אוכלוסייה או ציבור מסוים ולצפות שזה יעבור בשקט".

 

בעקבות הודעת המפכ"ל נמסר מ"האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה" כי האגודה רואה בהודעה זו "הכרה בגזענות הממסדית הקיימת במשטרה. זה בהחלט שלב חשוב בתיקון המצב הקשה הקיים במשטרת ישראל כלפי ציבור יוצאי אתיופיה". עם זאת, הם פרסמו שורת צעדים שהם דורשים מהמשטרה, ביניהם פתיחת תיק יוסף סלמסה והעמדה לדין של השוטרים בפרשה זו, סגירת תיקים לקטינים בגין תקיפת שוטרים, פתיחה ובדיקה מחדש של כל התיקים הקיימים ליוצאי אתיופיה ועוד.

  

הנשיא לצד המפכ"ל: כוונותיו טובות

נשיא המדינה ראובן ריבלין התייצב היום לצד המפכ"ל בעקבות האמירה השנויה במחלוקת ביחס לעולי אתיופיה. "מה שאמר המפכ"ל אלו דברים שאני אמרתי ביום ירושלים, בחג ירושלים של עולי יהדות אתיופיה – אנחנו כנראה את העדה הזאת לא קלטנו נכון". כך אמר בפגישה עם תלמידי בית הספר הטכני "עתיד מוצקין" בקריית מוצקין, שם נפגש גם עם ראש העירייה חיים צורי.

 

הנשיא ריבלין, היום בקרית מוצקין ()
הנשיא ריבלין, היום בקרית מוצקין

ריבלין אמר כי הוא פגש את המפכ"ל רב-ניצב רוני אלשיך פעם והבין ממנו כי הוא רואה חשיבות רבה בקליטת יהודי אתיופיה.

"כוונתו הייתה טובה. הוא באמת בא וביקש להתייחס לאיזושהי תופעה שהיא נגרמת כתוצאה מסיבה כזאת או אחרת שאותה באובייקטיביות הוא ביקש לנתח והוא אומר – אנחנו מחויבים היום להבין שהדבר הזה אנחנו צריכים להדריך ולעקור מן השורש", אמר הנשיא.

 

עוד הוסיף ריבלין: "אומרים, חכמים היזהרו בדבריכם, רק כדי שלא יבינו אותך אחרת. ברגע שהבינו אותך אחרת - האחריות היא עליך. המפכ"ל הוא בן אדם מאוד רגיש לעניינים אלה למרות שהוא איש השב"כ ובמרכז שאיפותיו זה להביא לביטחון ישראל. לפעמים אתה נהיה קהה רגשות קצת. והנה עכשיו עשוים להגיד שאמרתי שאין לו רגשות. המפכ"ל הבין את הדברים בעצמו וכל כוונתו האמיתית: שיש לעקור מן השורש את אותה תופעה".


פורסם לראשונה 01/09/2016 22:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
המפכ"ל בהתבטאות שנויה במחלוקת
צילום: צביקה טישלר
מומלצים