שתף קטע נבחר

לא רק ברחוב: הפיתות כובשות את תפריטי המסעדות

מי אמר שפיתה אפשר לאכול רק בדוכן ברחוב? יותר ויותר מסעדות מכובדות, רציניות ואפילו יקרות מאוד, לא מוותרות על מנה של פיתה בתפריט. קבלו תריסר מסעדות שיוכיחו לכם שארוחה של ממש לא חייבת להגיע בצלחת

היא שוקלת כ-100 גרם, יש בה כ-250 קלוריות והיא נחשבת למאכל המסורתי של המטבח המזרח תיכוני. מקור שמה בשפה הארמית, בה משמעות המילה "פיתא" היא לחם, ומה שאחראי להיווצרות כיס הבצק שאנחנו כל כך אוהבים הן הטמפרטורות הגבוהות בהן אופים את הפיתה, אלה שכולאות בתוכה קיטור הגורם להתנתקות הדפנות.

 
לאחר שמנות הדגל של הסבתות פלשו לתפריטים המוצעים במסעדות היוקרה, הגיע הזמן לבחון את מקומו החדש של מאכל הרחוב הלאומי שלנו - הפיתה. בידיהם של השפים, המנה המושלמת לאכילה בידיים מקבלת תפנית מעניינת; הפיתה עצמה משתדרגת הודות לשימוש בבצקים מיוחדים או לאפייה בטאבון המוסק באמצעות עצים. התוספות מקבלות נועזות שובבה, וההגשה הופכת לדרמטית או קורצת למסורת תוך כדי שהיא משאירה גם קצת מקום להומור.

 

בחלק מהמסעדות מציעים מנות פיתה מושחתות ורוויות בכל הטוב שהעולם הקולינרי יכול להציע. במסעדות אחרות פיתה היא מחווה לאוכל פשוט שמוגש בתור מנת שף מתוחכמת.

 

קוקושקה

על המקום: בר אוכל רחוב קסום השוכן בבזאר הטורקי בעכו, שהתפריט שלו נשמע כמו תיאור מסעות הכיבוש של נפוליאון - מאירופה לצפון אפריקה, ומשם למזרח התיכון.

 

המקום נמצא בבעלות זוג צעיר שעשה את דרכו צפונה ממרכז הארץ לאחר עבודה רבת שנים בענף המסעדנות הישראלי. את המנות של קוקשקה לא תפגשו במקומות אחרים, הודות לטוויסטים המעניינים שהכניס לתוכן השף והבעלים גיא רודיטי.

 

מה בפיתה: פלאפל סרטנים - כדורי פלאפל שחומים מבשר סרטנים ועדשים שטוגנו בטיגון עמוק, ומוגשים בתוך פיתה עבה מקמח מלא עם ממרח פלפלים קלויים שמייצרים במקום (28 שקלים). 

פיתה עם טוויסט. קוקושקה ()
פיתה עם טוויסט. קוקושקה

הבזאר הטורקי עכו, 04-9019758, לא כשר

 

ג׳ינוס

על המקום: מסעדת שף של השף יהב ג'ינו (לשעבר השף של מלון הנסיכה באילת) עם תפריט המשלב בין מטבח מסורתי למודרני, ומבוסס בעיקרו על בשרים. בנוסף לתפריט הרגיל מוגש במקום גם תפריט אקספרס, בהשראת "המזנון" של אייל שני, בו ניתן למצוא מנות מיוחדות בפיתה.

 

מה בפיתה: סינטה (46 שקלים) - פרוסות דקיקות של סינטה צרובה עם בצל ופטריות מקורמלות; קבב GINOS שעשוי מתערובת מנצחת של עגל וטלה טחונים עם בצל קצוץ, שנכנסים לתוך פיתה שעברה מריחה קלה של טחינה ומולאה בירקות טריים.

 

מנה נוספת בפיתה שכדאי לטעום כאן היא מנת האנטרקוט (48 שקלים) - נתח מובחר שנצלה על הגריל, שממלא את כל הפיתה יחד עם מריחת איולי שום וירקות מדורה (מומלץ להוסיף למנה גם ביצת עין).

 

קריון קריית ביאליק, 04-8100700, כשר

 

מורל

על המקום: מסעדתו החדשה של השף הוותיק לירז קריספין, שנפתחה לאחרונה בעיר התחתית של חיפה, צמוד לנמל. מדובר במסעדת טאפאס עולמי השוכנת בבניין מימי המנדט הבריטי, ולה חצר גדולה עם עצי דקל וקולות שכשוך מים של מזרקה גדולה.

 

מה בפיתה: שווארמה בס - את שתי הפיתות הקטנות שמרכיבות את המנה ממלאים נתחי הדג העדין שמתובלים בתערובת מיוחדת לשווארמה, ולצדן מוגשים סלט טרי קצוץ דק דק וטחינה קטיפתית (32 שקלים).  

טעם של הים. הפיתה של מסעדת מורל (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
טעם של הים. הפיתה של מסעדת מורל(צילום: לין לוי)
  

הנמל 33, חיפה, 04-8441404, לא כשר 

 

שטרודל

על המקום: מסעדה השוכנת בבניין טמפלרי בן 150 שנה, שממוקם במושבה הגרמנית בחיפה. במקום חצר עם עצי זית, עציצים, מזרקות וכלוב עם ציפור שיר בשם מנסור. תפריט המסעדה בנוי ממנות אותנטיות מהמטבח הערבי, עם נגיעות מאיטליה וצרפת.

   

מה בפיתה: מנת עראייס שמוגשת בתוך שתי פיתות חצויות לשניים, צלויות על הגריל בשמן זית, ממולאות בתערובת של בשר טלה ושומן כבש, בצל, פטרוזיליה, אריסה ובזיליקום קצוץ. יחד עם המנה מוגשים טחינה ירוקה וירקות טריים (48 שקלים).  

כשבשר ופיתה נפגשים. עראיס (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
כשבשר ופיתה נפגשים. עראיס(צילום: לין לוי)
   

שדרות בן גוריון 39 חיפה, 077-7004312, לא כשר  

 

הלנה בנמל

על המקום: מסעדת שף הפועלת כבר מעל עשור בנמל קיסריה, מאתרי העתיקות המטופחים והיפים בישראל. המסעדה מציעה תפאורה יוצאת דופן של כחול ים ועתיקות ארכיאולוגיות מרהיבות של הנמל המשוחזר. השף עמוס שיאון, מצדו, מגיש במקום מטבח ים תיכוני ישראלי עכשווי, המבוסס על תוצרת ים טרייה.

כל הטוב שיש על פיתה אחת. הלנה בנמל (צילום: חיים יוסף ) (צילום: חיים יוסף )
כל הטוב שיש על פיתה אחת. הלנה בנמל(צילום: חיים יוסף )
 

מה בפיתה: טי-בון וקבב טלה שנצרבו על הגריל ולצידם טבולה פריקי, טחינה היונה ושמן זית. כל אלה נערמים יחד עם עשבי תיבול רעננים מעל פיתה ענקית, אותה מכינים במקום בעבודת יד ואופים בטאבון האבן המוסק בעץ טבעי. מכאן, כל אשר נותר לסועד הוא לגלגל את היצירה הפחמימתית לכדי צינור שאפשר להחזיק בידיים, והביס המושלם בדרך אל הפה (98 שקלים). 

  

הלנה בנמל, נמל קיסריה, 04-6101018, לא כשר

  

קלארו

על המקום: מסעדתו של השף רן שמואלי, שמבוססת על עקרונות ה"פארם טו טייבל". במטבח הפתוח של המסעדה פועל טאבון מרשים.

 

מה בפיתה: כאן לוקחים את הפיתה לכיוון השרינג האופנתי, ומגישים אותה עם מנת בשר טלה שעבר בישול ארוך בתוך רכז רימונים. יחד עם הבשר מגיעים לשולחן סבזי ריחני של עשבי תיבול טריים, צזיקי מרענן, סלט טורקי ופיתות קטנות שעשויות בעבודת יד ואפויות בטאבון לוהט. כל סועד מוזמן לקחת לעצמו פיתה, ולמלא אותה בבשר ובשאר התוספות שמגיעות איתו (290 שקלים). 

ארוחת חלוקה. קלארו (צילום: איליה מלניקוב) (צילום: איליה מלניקוב)
ארוחת חלוקה. קלארו(צילום: איליה מלניקוב)
  

הארבעה 23 (פינת דוד אלעזר) תל אביב, 03-6017777, לא כשר

 

צ'יריפום

על המקום: המסעדה התל אביבית והכשרה של השף אבי לוי.

 

מה בפיתה: טפייה - תבשיל של בשר כבש טחון עם גזר ולימון כבוש. לאחר מילוי הפיתה בתבשיל, המנה נכנסת לאפייה נוספת בטאבון ומתקבלת מנה רכה ועסיסית מבפנים ובעלת מעטפת שחומה ופריכה מבחוץ. הפיתה עשויה מבצק חלה והיא רכה, נימוחה ובעלת יכולת ספיגה מרשימה (58 שקלים). 

רכה ועסיסית. הפיתה של צ'יריפום (צילום: שרית גופן  ) (צילום: שרית גופן  )
רכה ועסיסית. הפיתה של צ'יריפום(צילום: שרית גופן )
 

מומלץ לנסות גם את מנות החומוס המיוחדות שמוגשות במקום, על מנת לנגב אותן עם הפיתות שמצופות בגרגרי סולת.

 

אחד העם 29 תל אביב, 03-6200022, כשר 

  

עראיס

על המקום: מסעדה שנפתחה בשנה שעברה, ובנויה כמו בר פינתי שמשקיף על גינת שרונה ומחופה אריחי חרסינה לבנים, ממש כמו באיטליז קלאסי. בגזרת האוכל תמצאו שם תפריט משודרג של מזללת בשרים עם קלאסיקות מובחרות של "על האש", אותן הסועד יכול להזמין בצלחת או בפיתה.

עראיס  (  )
עראיס
 

מה בפיתה: מסבחה מחזה של טלה ונתחי בקר מעושנים בשבבי עץ הדרים (49 שקלים); קבב שוק התקווה (45 שקלים) ומנת העראיס המפורסמת (49 שקלים) שמורכבת מפיתה ממולאת בתערובת קבב טלה וצלויה על הגריל. לאחר מילוי הפיתה בתערובת הבשר היא עוברת צלייה נוספת בתנור, שגורמת להשחמתו של כיס הבצק והופכת אותו לקריספי. המנה מוגשת לצד סלט עגבניות, טחינה וחריף לימונים ארומטי.

 

מתחם שרונה מרקט תל אביב, 03-5509070, לא כשר

   

גדרה 26

על המקום: מסעדתו של השף אמיר קרונברג, עם תפריט המשתנה מדי יום בהתאם להיצע של שוק הכרמל, שהמסעדה שוכנת בצמוד אליו.

 

תפריט המסעדה כולל מנות ייחודיות כמו קובה פירות ים, כדורי בשר שוודיים, ספריבס בקרמל מלוח וכרוב ממולא באורז אוכמניות עם עשבי תיבול. כמו גם, תמצאו שם מנות פשוטות בטעמים מקומיים.  

 

מה בפיתה: בקר ברוטב חזרת (68 שקלים), וגם מנת "מיני גירוס" (48 שקלים) -מנה המורכבת משווארמה פרגית המוגשת יחד עם צזיקי מרענן. כל המנות מגיעות בתוך פיתה פארנה מרוקאית רכה וטעימה.

 

גדרה 26 תל אביב, 03-5100164, לא כשר

 

ניטן תאי

על המקום: מסעדה אסייתית יוקרתית שעליה מופקד השף שחף שבתאי. התפריט מציע אפשרויות רבות לחוות את קסם המזרח, החל ממנות קרות וכלה בתבשילים מהבילים. וכן, יש גם מנה בפיתה.

 

מה בפיתה: שורט ריב פיתה באן - בשר שפונדרה בבישול ממושך, שומשום שחור ולבן, צנונית ומי קוקוס בפיתה הום מייד המוגשת עם כבד אווז מעל (96 שקלים).

 

הארבעה 21 תל אביב, 03-5600555, לא כשר

 

דוד ויוסף

על המקום: מסעדת שף יקרה ויוקרתית בבעלות השפים דודו אלמקיאס ויוסי שטרית, שמציעה תפריט ים תיכוני הכולל בשר, דגים ופירות ים המוגשים לצד הרבה אלכוהול באווירה אותנטית ושמחה.

 

מה בפיתה: מנת הדגל של המסעדה שכוללת שווארמה טלה עם אריסה שמכינים במקום, עגבניות ובצלים חרוכים ועשבים טריים (88 שקלים).  

 

מונטיפיורי 21 תל אביב יפו, 03-6040036, לא כשר

 

קייטרינג שמואלי

הקייטרינג של השף רן שמואלי וזהר מרון שמואלי פועל כבר למעלה מ-24 שנים, ומציע לעולם האירועים את הטרנדים הקולינרים הלוהטים ביותר.

 

עם כניסתו של אוכל הרחוב לתפריטי המסעדות, החליטו בקייטרינג לבנות תפריט משתנה שכולל מנות המוגשות בתוך כיסי פיתות ריחניים, מהבילים ומנחמים שעשויים במקום.

 

מה בפיתה: תמצאו שם עמדת פיתות שעשויות מבצק עם עלי זעתר טריים, ממולאות בעופות שפורקו מהעצמות, עשבי תיבול, ירקות בגריל, קרם דלעת ופפריקה מעושנת. יש שם גם פיתות מבצק פרנה עם דגים ופירות ים על הפלנצ'ה בתיבול אניס, כורכום ואריסה מוגשים לצד לַבַּנֶה עזים או טחינה.  

 

קייטרינג שמואלי

 

הבסטה

על המקום: מסעדת שוק ותיקה הממוקמת באחד הסמטאות של שוק הכרמל, אבל שלא תטעו - לא מדובר על כלל וכלל על עוד מסעדה, אלא על בר יין קולינרי נחשב, שמציע צירוף מעניין בין הפשטות והצבעוניות של השוק הפופולרי לבין המטבח הצרפתי הקלאסי. בגלל שהמחיר הסופי של הארוחה שם אינו זול, המקום מיועד בעיקר למי שאוהב לאכול ויודע להעריך חומרי גלם משובחים.

מפתיעה. הבסטה ()
מפתיעה. הבסטה
 

מה בפיתה: שווארמה מבטן חזיר, אפויה זמן ממושך בתנור ולאחר מכן נצלית על הפלאנצ'ה ליצירת פריכות. המנה מוגשת בתוך פיתה עם בצל שנאפה בשומן חזיר, בצל כבוש ורוטב ציזיקי קטן שתמיד כדאי לבקש ממנו עוד (79 שקלים).

 

השומר 4 תל אביב יפו, 03-5169234, לא כשר 

 

מחניודה

על המקום: ממסעדות השוק הראשונות שהתחילו את הטרנד הלוהט, הכוללת מנות פשוטות עם קריצה למנות שף ואווירה שמחה - לעתים אף שמחה מדי - ומפנקת.

 

מחניודה היא גם המסעדה שהביאה את מנת הפולנטה למעמד לאומי, את ההגשה בצנצנות ומחבתות לקונצנזוס ואת ארגזי השוק המלאים בירקות טריים לקונספט עיצובי המקובל על כולם. וזה עוד לפני שדיברנו על האריחים הצבעוניים במטבח.

 

מה בפיתה: עראיס מבשר טלה עם עגבנייה מגוררת, טחינה והצ'יפסים של מושון (69 שקלים).

 

בית יעקב 10 ירושלים, 02-5333442

 

בית הכוון

על המקום: מסעדתו של אבירם חיוקה ("משחקי השף", עונה ראשונה), שנמצאת בבית הכוון המקורי של הרכבת המשוחזרת בירושלים.

 

המסעדה מתפרשת על פני שתי קומות עם מטבחים פתוחים, מקומות ישיבה ברחבה החיצונית ומרפסת המשקיפה אל עבר מתחם התחנה.

 

מה בפיתה: מעורב עם טחול, לבבות ופרגיות שנצלים על הפלנצ'ה יחד עם בצל (55 שקלים).

 

דוד רמז 2 ירושלים, 02-5336044

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים יוסף
פיתה משודרגת בהלנה בנמל
צילום: חיים יוסף
מומלצים