שתף קטע נבחר

רשות הטבע והגנים משקמת שמורה תוך כדי כריתת 1,000 עצים

ברשות הטבע והגנים החלו בפרויקט שיקום נחלים ועוררו את זעמם של מגדלי הדבורים לאחר תחילת עבודות הכריתה של מעל 1,000 עצי אקליפטוס באזור נחל שורק. הדבוראים: מדובר בנזק כלכלי כבד, האקליפטוס הוא הבסיס לייצור דבש. גורמים המעורבים בפרויקט: הדבוראים עושים קמפיין לא הוגן לראש השנה

רשות הטבע והגנים החלה היום לכרות אלף עצי אקליפטוס באזור נחל שורק כחלק מפרויקט שיקום נחלים. הדבוראים זועמים על העבודות. מנכ"ל מועצת הדבש, הרצל אבידור, הסביר כי "האקליפטוס הוא אחד מעצי הצוף הפוריים בארץ. הוא מהווה את העוגן של ייצור הדבש בישראל". לטענתו ברשות הציגו בפניהם תוכניות לקראת תחילת העבודות במקום והם החלו במשא ומתן על גורל העצים. "מדובר על עצים בני עשרות שנים שתפוקת הדבש שלהם עצומה. זו פגיעה כלכלית בדבוראים באזור. רשות הטבע והגנים החלו בעבודות ותוך כדי מו"מ נודע לנו שהחלו בכריתה". יש לציין כי באמצע חודש יולי ביקשו נציגי מועצת הדבש לבחון חלופות לתוכנית שתייתר את כריתת העצים.  

 

מנגד, מסביר אורי נווה, מנהל מחוז מרכז ברשות, כי הם פועלים לשיקום בית הגידול הטבעי של המקום. "אזור שפך נחל שורק היה ביצה שהאדם ייבש. אחרי תהליך מחקר וניטור בן כמה שנים הכנו תוכנית לשיקום האזור. יש חורשת אקליפטוסים שננטעו כשההבנה אודות ההשפעה הסביבתית הייתה נמוכה. חלק מהעצים חולים וסובלים מטפילים", הסביר נווה.

 

גורמים המעורבים בתוכנית העבירו ביקורת על הדבוראים ואמרו כי "הדבוראים עושים קמפיין בצורה לא הוגנת. תפקיד מועצת הדבש הוא ליצור מונופול על מחיר הדבש בישראל. הם מנצלים את הסיטואציה כדי לעשות פרסומת חינם לדבש לפני ראש השנה ולהתלבש על איזו טרגדיה".

 

"לא ייתכן שהממשלה תאשר כריתת עצים צופניים בתקופה בה מושבות דבורים שלמות נכחדות עקב מחסור במזון הדבורים- צוף", אמר בכעס יו"ר ארגון מגדלי הדבורים, בועז כנות. "זו בושה למדינה ההורסת את פרנסתם של החקלאים הטבע והבר בהינף יד".

 

לטענת ארגון מגדלי הדבורים, עץ אחד של אקליפטוס מספק מזון צוף לכוורת שלמה שתפוקתה מגיעה לכמות דבש שבין 30-50 ק"ג. ההפסד כתוצאה מחוסר תפוקת דבש באזורים אלה בשנה האחרונה מוערך בכמיליון שקל. 

 

האקליפטוסים נכרתו בשמורת נחל שורק (צילום: ארגון מגדלי הדבורים בישראל) (צילום: ארגון מגדלי הדבורים בישראל)
האקליפטוסים נכרתו בשמורת נחל שורק(צילום: ארגון מגדלי הדבורים בישראל)

 (צילום: ארגון מגדלי הדבורים בישראל) (צילום: ארגון מגדלי הדבורים בישראל)
(צילום: ארגון מגדלי הדבורים בישראל)

 (צילום: ארגון מגדלי הדבורים בישראל) (צילום: ארגון מגדלי הדבורים בישראל)
(צילום: ארגון מגדלי הדבורים בישראל)

 

האקליפטוס הוא מין פולש

יש לציין כי האקליפטוס איננו מין מקומי ואיננו חלק מהמערכת האקולוגית הטבעית בישראל, ונחשב למין פולש. במקומות רגישים, בעיקר בשמורות טבע, אקליפטוסים תופסים את מקומה של צמחיית בר ואף פוגעים בעולם הצומח והחי הטבעי של הארץ. ליד נחלים הנזק חמור במיוחד: עלי אקליפטוס מכילים חומרים חריפים שהטבע הישראלי איננו מכיר ומתקשה לפרקם. כשעלים רבים נושרים למים, הם פוגעים באיכותם ומזיקים לעולם החי שבהם.

 

ברשות הטבע והגנים מביאים לדוגמא את המקרה של שמורת הטבע תל דן. בחורף 2003 נכרתו בשמורה עצי אקליפטוס בחלק מן השמורה. בשטח זה נצפתה התאוששות מהירה של הצומח הטבעי ולראשונה מזה זמן רב התגלה בו מחדש הצמח ערברבה קטנת פרחים, צמח גדות שנמצא על סף הכחדה.

 

מרשות הטבע והגנים נמסר בתגובה כי "לאחר מחקר ארוך שבוצע ע"י אקולוגים וביולוגים של רשות הטבע והגנים באזור הנחל וסביבותיו, הכנו תוכנית שיקום לבית הגידול שהיה קיים בעבר בנחל שורק ונעלם. בתהליך השיקום יוחזרו לנחל צמחים ובע"ח שהיו בעבר באזור ונכחדו ממנו. לצורך כך, הקציבה הרשות תקציבים גדולים לביצוע השיקום וכן פעלה וקיבלה את כל ההיתרים הנדרשים ע"פ חוק לביצוע העבודה. פניית הדבוראים מפתיעה שכן בוצע תיאום מלא עם ארגון מגדלי הדבורים וסיור בשטח שבו הוצג פרויקט השיקום לאנשי מועצת הדבש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארגון מגדלי הדבורים בישראל
האקליפטוסים הכרותים
צילום: ארגון מגדלי הדבורים בישראל
מומלצים