שתף קטע נבחר

בחירות מקומיות בשטחים – הדרמה בדרך

גבירותי ורבותי, מהפך. זוכרים את הצהרתו של חיים יבין בערוץ היחידי שהיה בארץ, אי שם בשנת 77'? אז מי מביננו שפיספס את האירוע הדרמטי ההוא, שלא יסתובב עם מועקה גדולה בחזה; יתכן ש"נסדר"לו דרמה אחרת בקרוב. לא כזו גדולה, לא כזו חשובה, לא אצלנו בבית אלא אצל השכנים, אבל בכל זאת דרמה. ב- 8 באוקטובר הבעל"ט, עוד כחודש ימים, תערכנה הבחירות לרשויות המקומיות בשטחים.

 

לא מרגש? היה צפוי שתגיבו כך ותבטלו באדישות את הידיעה, תוך כדי נטישת הטור והעברת דף קדימה. אז זהו, שדווקא מומלץ להקדיש עוד כמה דקות לאירוע המשמעותי ביותר שצפוי להתרחש בשטחים בעת הקרובה ושיש לו כמובן השפעה ניכרת על ישראל. ובכן, על הפרק כאמור בחירות לרשויות המקומיות הפלסטיניות ביהודה ושומרון וברצועת עזה, מעל 410 במספר, ובתוך כך הערים הגדולות המוכרות (חברון, ראמאללה, שכם ועוד ביו"ש, עזה, רפיח ועוד ברצועה), עיירות וכפרים.

 

ומה כל כך מעניין בזה? מדוע שאטריד את מנוחתכם עם זהותם של אלה האמורים לגבות את הארנונה בראמאללה ולפנות את הזבל בבית לחם? בכל מדינה סטנדרטית אכן מדובר בנושא המעניין אך ורק את התושבים המקומיים של אותן רשויות, אולם לא כך בשטחי הרשות הפלסטינית.

 

לפנינו אירוע בעל משמעויות פוליטיות לאומיות רחבות, ולא רק בגין כמות הכדורים שירוקנו פעילי הפת"ח מהמחסניות שלהם בקלצ'ניקובים השלופים ברחובות, במסגרת ימי התעמולה הסוערים טרם פתיחת הקלפיות. ראשית, בחירות במתכונת הזו – כל התנועות הפוליטיות (בדגש על הפת"ח והחמא"ס) בשני האיזורים המבודלים (יו"ש ורצועת עזה) משתתפות בבחירות – לא היו בשטחים מאז 2004-2005 (אז התקיימו הבחירות ברשויות השונות בכמה סבבים).

 

 

 המבחן הגדול לפיכך הוא כיצד יתנהל הקרב הגדול ביהודה ושומרון .  (צילום: AP) (צילום: AP)
המבחן הגדול לפיכך הוא כיצד יתנהל הקרב הגדול ביהודה ושומרון . (צילום: AP)

 

 

הסיפור המעניין כאן הוא, שבמגעים הבלתי נגמרים המתקיימים בשנים האחרונות בין הרשות הפלסטינית והפת"ח לבין החמא"ס, לא הגיעו הצדדים להסכמה לגבי עריכת בחירות, ולמעשה הודעת החמא"ס כעת כי היא אכן מוכנה למהלך, משמעותה היא ניתוח פנימי של החמא"ס כי לא רק שהיא ערוכה מכל בחינה שהיא, אלא בעיקר מניחה כי קיימת אפשרות סבירה לניצחון בערים שונות ביהודה ושומרון, זירת המאבק החשובה באמת. הסיפור איננו מי ינקה את הרחובות, אלא למעשה מי מבין החמא"ס והפת"ח יגבר על יריבו לקראת המבחן הגדול, והוא הבחירות הלאומיות לפרלמנט ולממשלה הפלסטינית, אשר מועדן לא ידוע בשלב זה.

 

ה-8 באוקטובר מהווה אם כן עבור שתי התנועות הללו מבחן אשר יעיד וישקף את כוחן הפוליטי הכולל, ובכך משמש מעין נייר לקמוס בעל השלכות אסטרטגיות העשויות להעיד, או לפחות לרמוז, על הובלה עתידית של הזירה הפלסטינית ועל כוחן של התנועות הללו דה פקטו.

 

מאבקים המתנהלים בשטח במסגרת התעמולה הפוליטית כבר החלו בין החמא"ס לפת"ח ובתוך הפת"ח עצמה. שנית, תנועת הפת"ח המפוצלת בין מחנה אבו מאזן, המשמש כראש הפת"ח (בנוסף על היותו יו"ר הרשות הפלס' וראש אש"ף), לבין מוחמד דחלאן המוכר (לשעבר מראשי מנגנוני הביטחון הפלס' ואיש פת"ח ותיק), מצויה במאבק חריף ומתגבר על ירושת אבו מאזן הצפוי לסיים את תפקידו ביום מן הימים, כך שהבכירים הפלסטינים הטוענים לכתר כבר החלו לשמן את חרבותיהם כבר בשלב זה של הבחירות לרשויות המקומיות, ולנצלן להגברת כוחם ברחוב, לגיוס פעילים ומשאבים, להוצאת מליציות חמושות לשטח (פוליטיקה פלסטינית יצרית בלי נשק חם אינה פוליטיקה אמיתית) ולקידום יחסי הציבור שלהם בחזית הלחימה. הבחירות המקומיות אם כן מהוות עבור המועמדים השונים מבחן כח, לא רק לכיסאותיהם של ראשי הערים, אלא גם לכיסא המלוכה האמיתי.

 

שלישית, ולא פחות חשוב, הבחירות בשטחים אינן עניין פנים פלסטיני בלבד, אלא תוצאותיהן תשפענה באופן ישיר על היחסים עם ישראל. עיר הממליכה ראש המזוהה עם תנועת החמא"ס, לא תוכל לשתף פעולה ב"יום שאחרי"בדומה לעיר אשר נשלטת ע"י איש פת"ח.

 

יודעי דבר ופרשנים פלסטינים נזהרים לפי שעה מלהעריך את תוצאות הבחירות או לכל הפחות להמר בנוגע לצפוי במקומות המרכזיים. יחד עם זאת, בשלב זה ניתן להניח במידה לא מבוטלת כי רצועת עזה תיפול ברובה לידי החמא"ס, לא כי תושבי הרצועה מרוצים עד אין קץ מהשלטון החמא"סי הנוכחי שם, אלא כי זה האחרון מצר את צעדיה של תנועת הפת"ח ברצועה ואינו מאפשר לה חופש פעולה מלא, וזאת בלשון המעטה. המבחן הגדול לפיכך הוא כיצד יתנהל הקרב הגדול ביהודה ושומרון ומה תהיינה התוצאות במקומות החשובים באיזור זה, שכן זהותו של המנצח הפוליטי שם תקבע במידה רבה את זהותה של ההנהגה הפלסטינית הלאומית כולה.

 

זהו אינו קרב זוטא על עיירה זו או אחרת, אלא על הזירה הפלסטינית בכללותה על כל המשתמע, ומכאן חשיבותן של הבחירות הללו, כל זאת כמובן בהנחה שלא תבוטלנה ע"י מי מהשחקנים המרכזיים. אינטרסים רבים חבויים כאן ולחצים מכל כיוון אפשרי, אך מה שבטוח הוא שלפנינו אירוע משמעותי ביותר ובעל משקל רב בזירה הפלסטינית ובמערכת היחסים בינה לבין ישראל. אם תגבר החמא"ס על הפת"ח במקומות ה"איכותיים", הרי שנוכל להכריז יחד "מהפך", לפני שנידרש להפעיל את הראש ולחשוב מה עושים עם זה.

 

 

 aloneviatar1@gmail.com

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים