שתף קטע נבחר

"הצענו לחמאס: כל השבויים תמורת חללינו. הם סירבו"

מתאם השבויים והנעדרים, ליאור לוטן, חשף כי ישראל העבירה "כמה פעמים" הצעות לחמאס בנוגע להשבת גופות הדר גולדין ואורון שאול: "הצענו להשיב את כל השבויים והגופות שנתפסו בידי ישראל בצוק איתן, ובתמורה לקבל את חללינו. במקביל הצענו חילופי אזרחים שחצו את הגבול. הם השיבו בשלילה"

 

 

המתאם לנושא השבויים והנעדרים חושף את ההצעות שהעבירה ישראל לחמאס אחרי צוק איתן, במטרה להחזיר את גופותיהם של לוחמי צה"ל הדר גולדין ואורון שאול. ליאור לוטן, המתאם מטעם ראש הממשלה לנושא השבויים והנעדרים, אמר כי ישראל הציעה לאחר המערכה לפני שנתיים להשיב את כל השבויים והגופות שנתפסו בידי ישראל במבצע צוק איתן, ובתמורה לקבל את חללינו שנפלו במערכה. לדבריו, חמאס השיב בשלילה.

 

"בסיום צוק איתן ישראל החזיקה ב-19 גופות של חללי חמאס וב-18 אסירים, שבויים שמאוחר יותר נשפטו לעונשי מאסר, הארוך ביניהם ל-16.5 שנה", אמר לוטן בכנס המדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי בהרצליה. "חמאס, מנגד, מחזיק בשתי גופות חללי צה"ל שנהרגו בסג'עייה ורפיח. מסוף המלחמה ועד היום ישראל פעלה במספר ערוצים רב כדי להשיב את בנינו הביתה".

לוטן המשיך ותיאר את הרקע להצעות: "בתקופה מאז אזרחי ישראל נוספים חצו לכיוון עזה. מדובר בחולים, סובלים מתשישות נפשית, שחצו לעזה ומוחזקים עד היום בידי חמאס. אותם גורמים מודעים למצוקה שמאפיינת אזרחים אלו. זהו לא נושא ביטחוני. ישראל מצאה את הדרכים להעביר לחמאס את ההוכחות שמדובר בנושא הומניטרי אישי, אנושי, ולא בנושא ביטחוני".

 

לפי מתאם השבויים והנעדרים, "בתקופה הזו, ישראל העבירה כמה פעמים לחמאס בעזה הצעה להשיב את כל השבויים והגופות שנתפסו בידי ישראל במבצע צוק איתן, ובתמורה לקבל את חללינו שנפלו במערכה. הצעה נוספת הייתה להשיב לחמאס עזה את האזרחים שנמצאים מישראל - אזרחים שחצו ביוזמתם לישראל. וכמובן, בתמורה אנחנו מצפים לקבל את אזרחינו שחצו לעזה".

 

לוטן הבהיר כי הצעות אלו אינן חריגות: "הדברים האלה מקובלים בנורמות בעולם. בכל סוף עימות בין כוחות לוחמים הצדדים מחליפים שבויים ונעדרים, זוהי הנורמה. היא בוצעה גם באזורנו בין ישראל לחיזבאללה גם לפני מלחמת לבנון השנייה וגם אחרי מלחמת לבנון השנייה. באופן חסר תקדים חמאס השיב בשלילה להצעה הזו, ובאופן חסר תקדים הציב תנאי מקדים להמשך השיח - התנאי היה פתרון תיק של אסירים שאינם כלל מרצועת עזה ואינם קשורים כלל למערכת צוק איתן. כמובן שאנחנו לא יכולים להיענות לתנאי מקדים. זה לא נכון עניינית, זה לא נכון מקצועית".

 

במשפחת גולדין אמרו בתגובה לדברי לוטן כי "מדינת ישראל צריכה להסביר לחמאס שאין עסקאות חינם ואין ארוחות חינם. הדרך להחזיר את אורון והדר הביתה היא בהפעלת מנופי לחץ על עזה וחמאס. כשחמאס יידע שיש לו מה להפסיד מבחינה בינלאומית, מבחינת שיקום הרצועה ופיתוחה, ומבחינה פיננסית - הוא גם יחזיר את הדר ואורון".

 

משפחתו של אברה מנגיסטו ציינה בהתייחסה לדברים כי "העובדה שאנחנו שומעים על המשא ומתן המתנהל מכלי התקשורת מטרידה ומאכזבת. זהו זלזול בכאב המשפחות. מי שמטפל בנושא חייב להתרכז בניסיון לפתור את הסוגיה ולא בהתבטאויות בתקשורת".

 

באופן רשמי, ישראל לא מנהלת משא ומתן מול חמאס על החזרת גופותיהם של החיילים גולדין ושאול, והאזרחים אברה מנגיסטו והישאם א-סייד. אולם ב"ידיעות אחרונות" פורסם לפני חודשיים כי מתחת לפני המים משייטת לה "צוללת" ישראלית באמצעות מתווכים, המנסים להגיע להבנות שיאפשרו לפחות לשבת לתחילתו של משא ומתן.

 

"חמאס רוצה עסקת שליט 2 עם שחרור של מאות אסירים", אמר אז גורם בכיר בישראל על המגעים שמתנהלים מאחורי הקלעים בנוגע לעסקת חילופי שבויים. אבל זה לא הכול: חמאס אינו מסתפק בכך אלא מקשיח עמדות ודורש גם "דמי כניסה": שחרור 50 אסירים ביטחוניים שנעצרו לאחר חטיפת הנערים במבצע "שובו אחים" - רק כדי לשבת ולדבר. הדרישה של החמאס ל"דמי הכניסה" פורסמה לראשונה בעיתון הערבי "א־שארק אל-אווסט" לפני כמה חודשים, ובאחרונה אישר אותה הבכיר הישראלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים