שתף קטע נבחר

השבץ של פרס: מה הסיכוי שייצא מזה?

מה יכול היה לגרום לאירוע המוחי? האם ניתן לשרוד דימום מוחי חמור? מדוע מרדימים ומנשימים חולים במצב כזה? אילו החלטות יצטרכו הרופאים ובני המשפחה לקבל? כל הפרטים שיסייעו להבין את המורכבות הרפואית בטיפול בנשיא התשיעי

הנשיא לשעבר שמעון פרס אושפז אתמול (ג') לאחר שלקה בשבץ מוחי והוא הורדם והונשם. בהמשך מצבו הידרדר בגלל דימום במוחו. מה הסיכויים שפרס יצליח לשרוד את האירוע החמור הזה?

 

שמעון פרס, הגיע לבית החולים תל השומר, שם הוא מאושפז במצב קשה. בגיל 93, כשהוא מוקף בבני משפחתו ובמיטב הרופאים, נלחם פרס על חייו. אלה הן השאלות המרכזיות איתן מתמודדים הרופאים.

 

מהו מצבו של שמעון פרס?

 

כל חולה שמורדם ומונשם מצבו בהגדרה קשה, משום שהכרתו הבסיסית ירודה והוא תלוי במכונת הנשמה כדי לשרוד. למרות שמדובר בפעולה מצילת חיים, להנשמה כזו יש סיבוכים רבים שעלולים להתפתח בהמשך.

  

 

מה סיכוייו לשרוד?

 

קשה להעריך מה סיכוייו של הנשיא לשעבר לשרוד את האירוע הנוכחי. הדבר תלוי בחומרת הדימום שקיים במח ובסיבוכים רפואיים נוספים שקיימים ועלולים להתפתח במהלך הטיפול בו. דימום משמעותי במח פוגע ברקמה הרגילה של המח, ומונע ממנה לקבל חמצן, ויוצר אפקט של לחץ על המח. לחץ כזה עלול, בין השאר, לגרום לפגיעה מוחית. במידה שהדימום יגדל הוא עלול לגרום לבצקת מוחית, שתלחץ על גזע המח ותגרום, בסופו של דבר, למוות מוחי.

 

מה יכול היה לגרום לאירוע מוחי כזה?

 

ישנם מספר גורמים שעלולים לגרום לאירוע מוחי. כשהלב מתכווץ בקצב שאינו סדיר, עלולים להופיע קרישי דם בעליית הלב, שעלולים להיסחף למח. כדי למנוע סכנה כזו נהוג לתת נוגדי קרישה, שעלולים בעצמם במקרים מסויימים להגביר את הסיכון לדימום במח. בחלק מהמקרים עלול אירוע מוחי משמעותי שנגרם כתוצאה מקריש דם לגרום לדימום ולהדרדרות מהירה במצב הרפואי.

 

מדוע מרדימים ומנשימים חולה במצב כזה?

 

חולה שנמצא בהכרה מעורפלת בדרגת חומרה מסוימת אינו מסוגל לנשום בכוחות עצמו. על מנת לטפל בו בצורה מיטבית מרדימים ומנשימים אותו.

 

מה יכולים הרופאים לעשות למען הנשיא לשעבר במצב כזה?

 

יש דימומים מוחיים שניתן לנקז אותם, תלוי במיקום שבו התרחש הדימום. ניתן לתת לחולה פקטורים של נוגדי קרישה בניסיון להאט את הדימום, או לעצור אותו. פרט לכך, ניתן לחולה טיפול תומך ומבוצעת הערכה חוזרת של CT לעתים תכופות על מנת לבדוק מה מצב הדימום.

 

מתי יתבהר מצבו של מר פרס?

 

בתוך שעות עד ימים ניתן יהיה להעריך בוודאות מה מצב הדימום במח ומה מצבן של שאר מערכות גופו.

 

אילו החלטות יצטרכו הרופאים ובני המשפחה לקבל?

 

ההחלטה העיקרית שעומדת על הפרק במצב כזה היא האם להכניס את החולה לניתוח על מנת לנסות לנקז את הדימום ולהפחית את הלחץ על המח. ניתוח כזה עשוי להאריך את חיי החולה, אולם בחלק גדול מהמקרים הוא אינו משנה את מהלך המחלה ותוצאות האירוע. במקרה של מוות מוחי יצטרכו בני המשפחה להחליט האם לנתק אותו מהמכשירים.

 

האם גילו של פרס ישפיע על מהלך הטיפול בו?

 

הגיל הוא רק אחד הפרמטרים הנבחנים בעת קבלת החלטות דרמטיות לגבי מידת ההתערבות הרפואית הרצויה באירוע כזה. מטבע הדברים, אדם מבוגר נמצא בסכנה גדולה יותר מחולה צעיר הסובל מאירוע דומה, ופוטנציאל השיקום שלו קטן יותר. במצב כזה, לרצון המשפחה יהיה משקל משמעותי בהחלטות שיתקבלו על ידי הרופאים.

 

האם ניתן לשרוד דימום מוחי חמור?

 

כן. תלוי בחומרת הדימום וברקע הרפואי של החולה. מטבע הדברים, אדם מבוגר נמצא בסכנה גדולה יותר מחולה צעיר.

 

האם ניתן להשתקם באופן מלא מפגיעה כזו?

 

תאורטית כן. מעשית, הסיכויים לכך אינם גדולים .

 

הכתבה מתפרסמת ב"ידיעות אחרונות"





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
שמעון פרס. מאושפז אחרי אירוע מוחי
צילום: gettyimages
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים