שתף קטע נבחר

ארה"ב: "סנודן מגזימן סדרתי, חשף סודות ביטחוניים"

ועדת המודיעין של בית הנבחרים טענה כי סנודן אינו "חושף שחיתויות" ורוב המסמכים שגנב נגעו לסודות ביטחוניים - ואין להם שום קשר לנושאי פרטיות

דו"ח של ועדת המודיעין בבית הנבחרים של ארצות הברית קבע כי אדואד סנודן, שחשף את תוכנית המעקבים של הסוכנות לביטחון לאומי (NSA), אינו "חושף שחיתויות", וכי רוב המסמכים שגנב נגעו לסודות ביטחוניים ואין להם שום קשר לנושאי פרטיות. הוועדה פרסמה סיכום מסווג של שלושה עמודים שבהם פירטה איך סנודן הצליח להוציא 1.5 מיליון מסמכים מהרשת המאובטחת של ה-NSA, מה המסמכים הכילו וכמה נזק נגרם לביטחון ארה"ב.

 

סנודן עבד כשכיר בסוכנות כשלקח את המסמכים, מסר אותם לעיתונאים וחשף תוכנית מעקב אחרי אזרחים פרטיים שהופעלה לאחר פיגועי ה-11 בספטמבר. התוכניות אספו הקלטות ונתוני שיחות טלפון ותכתובות מייל של מיליוני אמריקנים ואזרחים זרים. סנודן ברח להונג קונג ומשם לרוסיה כדי להשיג מקלט מפני הרשויות האמריקניות ולאחרונה הגיש בקשה לחנינה נשיאותית בטענה שהוא חושף שחיתות.

סנודן. רוב המסמכים שגנב לא קשורים לפרטיות האזרחים (צילום: AFP PHOTO / CHANNEL 4) (צילום: AFP PHOTO / CHANNEL 4)
סנודן. רוב המסמכים שגנב לא קשורים לפרטיות האזרחים(צילום: AFP PHOTO / CHANNEL 4)

יו"ר הוועדה, הרפובליקני דווין נונס, אמר כי סנודן בגד במדינתו ובעמיתיו לסוכנות. "הוא שם את אנשי הסוכנויות שלנו ואת אזרחי ארצות הברית בסכנה, לאחר שנעלב מהממונים עליו", אמר נונס. "לאור הרשימה הארוכה של ההגזמות והבדיות שבדו"ח שפרסם, אף אחד לא צריך לקחת אותו ברצינות. אני מצפה לחזרתו לארצות הברית כדי שיועמד לדין על הנזק שעשה".

 

"לרוב המכריע של החומר שסנודן לקח אין כל קשר לפרטיות של האמריקנים", אמר הדמוקרטי הבכיר בוועדה, אדם שיף. "רוב מה שהוא לקח קשור לסודות צבאיים וביטחוניים".

 

הוועדה אמרה כי בעוד ההיקף המלא של הנזק שנגרם כתוצאה ממעשיו של סנודן עדיין נותר עלום, מסקירה של הדברים עולה כי חשף "סודות שמגינים על חיילים אמריקנים ברחבי העולם וסודות המספקים הגנה חיונית על מדינות מפני פעולות טרור".

מטה ה-NSA. הרקע לגניבת המסמכים - סכסוך עם המנהלים ()
מטה ה-NSA. הרקע לגניבת המסמכים - סכסוך עם המנהלים

בדו"ח הוועדה נכתב כי סנודן היה "עובד ממורמר שהיה בסכסוכים תכופים עם מנהליו". לפי הוועדה, סנודן החל בהורדת המסמכים המסווגים שבועיים אחרי שננזף על זלזול במנהליו בסוכנות לביטחון לאומי.

 

חשיפה פומבית של מידע מסווג אינה עונה על ההגדרה של חושף שחיתות, נאמר בדו"ח. "הוועדה לא מצאה ראיות שסנודן עשה צעדים רשמים כדי להביע את חששותיו בפני פקידים בכירים לגבי פעולות גופי המודיעין האמריקני, למרות שהיו לו אפשרויות רבות לעשות כן".

 

גם בפן האישי הוועדה לא חסכה מסנודן. היא תיארה אותו כ"גוזמאי סדרתי ובלפן". על פי הדו"ח, סנודן סיפר שעבד עבור ה-CIA כיועץ בכיר, כשלמעשה היה טכנאי מחשבים. "הוא גם זייף הערכות ביצועים שניתנו לו והשיג עבודה חדשה ב-NSA בכך שניפח את קורות החיים שלו והשיג את התשובות לשאלון ההעסקה".

סנודן במוסקבה. "גוזמאי סדרתי ומפברק ידוע" (צילום: AP) (צילום: AP)
סנודן במוסקבה. "גוזמאי סדרתי ומפברק ידוע"(צילום: AP)
 

סנודן הגיש בקשה לקבלת חנינה נשיאותית בטענה שהוא עזר למדינה על ידי חשיפת תוכניות המעקב הסודיות. כל חברי הוועדה לא סבורים כך, והם שלחו מכתיב לנשיא ברק אובמה בדרישה שלא לחון אותו. בשיחת וידיאו ממוסקבה אמר סנודן כי הדלפה היא "מוצא אחרון של דמוקרטיה, זו שעליה מסתמכים כשכל האיזונים והבלמים האחרים נכשלו ולציבור אין מושג מה קורה באמת מאחורי הדלתות".

 

כמה ארגוני זכויות אדם וחופש המידע בארצות הברית הודיעו שהם תומכים בבקשת החנינה של סנודן והפצירו באובמה לחון אותו. התומכים מכנים את סנודן "גיבור" בעקבות הדלפת המסמכים לתקשורת.

 

סנודן התעקש שלא שיתף את כל מיליון וחצי המסמכים המסווגים עם אף גורם. עם זאת, הדו"ח מציין שלפני כחודשיים סגן יו"ר הפרלמנט הרוסי הודה בפומבי שסנודף "שיתף מידע מודיעיני" עם ממשלת רוסיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
סנודן. "גוזמאי סדרתי"
צילום: AP
מומלצים