שתף קטע נבחר

טוני פיין: ווקאמה הקלף המנצח של ב"ש

למרות שהיה על המדף תקופה ארוכה, רוב קבוצות הצמרת גילו אדישות. מכבי ת"א כלל לא נכנסה למו"מ עליו, אלכסנדר סטנוייביץ' ויתר כי "אין לו רגל שמאל" ורק אלישע לוי ראה את מה שכולם פספסו. טוני ווקאמה היה שובר שוויון באליפות של הפועל ב"ש ועכשיו גם באירופה למדו להכיר אותו

כשהפועל באר-שבע החתימה בקיץ שעבר את טוני ווקאמה, היא עשתה זאת כמעט ללא מתחרים. זו הסיבה שאלונה ברקת הצליחה להוריד את מחיר העברתו מהפועל רעננה ל-1.8 מיליון שקל.

 

 

בתרגום חופשי, בסביבות חצי מיליון דולר, לשחקן נהדר שהיה משוברי השוויון הבולטים מול מכבי ת"א באליפות הראשונה של הפועל ב"ש אחרי 40 שנה, וממשיך לרמוס את הגנות היריבות גם העונה, בארץ ובאירופה. ורק לחשוב, למשל, שווידאר קיארטנסון נרכש על ידי מכבי ת"א ב-3.5 מיליון אירו, יותר מפי 7 (!) מטוני ווקאמה.

 

טוני ווקאמה (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
טוני ווקאמה(צילום: עוז מועלם)

 

גם אשר אלון, הבעלים של הפועל רעננה, סבור שווקאמה נמכר בסכום מצחיק בהשווואה ליכולותיו ולפחות הוא הבטיח למועדונו אחוזים אם וכאשר יימכר לאירופה. כמה חודשים לפני המכירה בעונה השנייה שלו בארץ, קרוב לחלון ההעברות בינואר, סוכם עם באר-שבע על מחיר גבוה יותר (2.5 מיליון שקל) אבל העסקה שכבר נחתמה, נפלה משום שלבאר-שבע היו חמישה זרים. כדי לפנות מקום לטוני ווקאמה, היא הציעה לרעננה לקלוט את הבלם טומיסלב פאיוביץ', כיום במכבי שעריים, והם סרבו.

 

זכויות היוצרים לרעיון הבאתו לבאר-שבע, שמורות למאמן הקודם אלישע לוי, כיום המאמן הלאומי, שדחף לסכם עם רענננה. לצערו, לוי לא הספיק להנות מטוני ווקאמה.

 

אלישע לוי. אחראי להבאת ווקאמה (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
אלישע לוי. אחראי להבאת ווקאמה(צילום: ראובן שוורץ)

 

"באותו זמן באמת היה קרב עליו", ממשיך אלון. "איזי שרצקי הציע 700 אלף דולר, הפועל ת"א 500 אלף ואנחנו רצינו 800 אלף. במחצית השנייה של אותה עונה, טוני קצת ירד ביכולת, איזי ויתר ורק הפועל ת"א נשארה בתמונה עם באר-שבע. אז ווקאמה כבר החליט שבארץ, הוא רוצה לשחק רק בב"ש, מכיוון שהוא חבר קרוב של הקשר הניגרי, ג'ון אוגו".

 

בכל זאת, מה שמעלה תמיהה, הוא ששחקן ברמתו של ווקאמה, אחד הזרים הטובים שנחתו כאן, נותר תקופה די ארוכה על המדף בסכומים סבירים אבל רוב קבוצות הצמרת לא קראו נכון את תמונת המצב ונמנעו מלבנות עליו, כולל מכבי ת"א שלא נכנסה למו"מ עם הפועל רעננה, למרות כמה רכישות כושלות.

 

החבר הקרוב, ג'ון אוגו (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
החבר הקרוב, ג'ון אוגו(צילום: עוז מועלם)

 

בשבוע שעבר, באתר אוהדים של מכבי חיפה, שאל אחד: "איך זה שלא הצלחנו להחתים את טוני ווקאמה?". לאותו אוהד אפשר לספר שיעקב שחר דווקא התעניין בניגרי, ואפילו בא לראות אותו במשחק מול מכבי פ"ת. ווקאמה הצטיין במדי הפועל רעננה, אבל המאמן הסרבי, אלכסנדר סטנוייביץ', שהגיע גם כן למשחק החליט: "אני לא צריך אותו כי אין לו רגל שמאל. ייתכן שהעדיף לבנות על חן עזרא באגף שמאל. בגלל התוצאות השליליות, סטנוייביץ' פוטר אחרי תקופה קצרה.

 

זה שנכון שטוני ווקאמה ימני ומשחק באגף שמאל עם הרגל ההפוכה, אבל מופרך לומר שהרגל השמאלית שלו לא בשימוש במשחק. "הוא עשה הרבה מהלכים טובים גם עם רגל שמאל, שהפכו לבישולים ושערים. טוני הוא הרבה יותר משחקן של רגל שמאל בלבד", אומר סוכנו אבי נמני, המייצג בבאר-שבע גם את אוביידו הובאן וג'ון אוגו.

 

אלכסנדר סטנוייביץ' ויתר (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
אלכסנדר סטנוייביץ' ויתר(צילום: ראובן שוורץ)

 

בתקופה מסוימות פוזרו שמועות הזויות לפיהן "ווקאמה בן 36 ולא 26, והתאריך בדרכון שקרי". זה הזכיר את הבדיקות בתחילת המילניום שמכבי חיפה נאלצה לערוך  לאיגביני יעקובו, לאימות גילו, מכיוון שאף אחד לא האמין שהוא באמת בן 18. בעניין ווקאמה, ברעננה טוענים שהשמועות המרושעות באו מקרית-שלום, אם כי דואגים להדגיש שאינם מאמינים שלג'ורדי קרויף היה חלק בכך.

 

בניגוד ליעקובו שעזב לפני 15 שנים לאנגליה כדי להבקיע שם יותר מ-100 שערים במהלך הקריירה, ווקאמה לא "שחקן של מספרים", אם מתעלמים מהספק של 13 שערים ברעננה ו-11 במדי האלופה. במרחב המחייה שלו על הקו, ווקאמה מחבר בין הגנה להתקפה.

 

יעקובו (צילום: יוסי רוט) (צילום: יוסי רוט)
יעקובו(צילום: יוסי רוט)

 

יש בו שילוב של עוצמה פיזית מאוד לא-ישראלית, שליטה נהדרת בכדור ומהירות; כל מה שצריך כדי להגיע לאירופה. אחרי הטיול המאורגן שהוא לקח את ראנוקיה מאינטר, גם ברחבי היבשת הישנה בוודאי שמו לב לכשרונו. לגבי סיכוייו של ווקאמה להתקדם לליגה בכירה יותר, השיב נמני: "טוני לא צריך להגיע לאירופה, באר-שבע היא כבר אירופה מבחינת התנאים וכל מה שסובב, וגם ברמת הכדורגל שבה היא מתקדמת כל הזמן. צריכה להיות הצעה מפתה במיוחד כדי שבאר-שבע תוותר על אחד השחקנים החשובים שלה".

 

הסיפור הישראלי של ווקאמה, התחיל לגמרי במקרה לפני ארבע שנים. אבי נמני: "נסעתי לרומניה לראות במשחק של קלוז', שחקן אחר והתרשמתי מאוד דווקא מטוני. שאלתי את השותף שלי ברומניה אם אפשר להוציא אותו לישראל והוא השיב שזה בלתי אפשרי. אחרי כמה חודשים קיבלתי טלפון מפתיע מאותו שותף שקלוז' בצרות כלכליות וטוני ישוחרר. השגתי את הזכויות ותכננתי שבארץ יתחיל בקבוצה קטנה יחסית כדי שהגדולות יראו אותו".

 

אחרי שהושג הסכם עם הפועל רעננה, ווקאמה התחרט. "אפואל ניקוסיה שיגעו אותו שכדאי לו לשחק אצלם", נזכר נמני. אשר אלון שכבר שכנע את המאמן ד'אז מנחם קורצקי להחתים אותו, רתח ואיים לתבוע את השחקן. ווקאמה התנצל בפני אלון בשיחה טלפונית והגיע ארצה אבל לא הופיע לאימון הקבוצה. מיכאל ביטון, מנהל הפועל רעננה שנסע להביאו במכוניתו, הגיע עם "התכשיט" נטול נעליו שנותרו במלון. שוב התפתח דין ודברים. "כנראה שהוא לא רצה לשחק אז בקבוצה קטנה ולכן התנהג בצורה כזו", מנסה אלון לנתח את האירוע ההוא.

 

אלון: "כשהבין שזה המצב והוא ברעננה, למדנו להכיר אותו באמת. מדובר לא רק בשחקן נפלא אלא גם באדם נהדר. הוא נתן כתף לקבוצה, עזר לה מאוד. השיא היה כשחשבנו בסוף העונה הראשונה אם למכור אותו בעסקה שהייתה יכולה להיות מוצלחת. דווקא הוא פנה וביקש להישאר עוד עונה. אמר שהוא לא מוכן לרמת הצמרת. רק אחרי העונה השנייה, מכרנו אותו לבאר-שבע".

 

"ווקאמה ביקש להישאר לעונה שנייה ברעננה" (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
"ווקאמה ביקש להישאר לעונה שנייה ברעננה"(צילום: אבי רוקח)

 

עכשיו, זו העונה השנייה שטוני ווקאמה הוא האנרג'ייזר של באר-שבע. הניגרי האלמוני מקלוז' הרומנית, הפך בישראל לשם דבר. בארצו, שבה שחקנים מוזמנים לנבחרת גם לפי קשרים של סוכנים עם הצוותים המקצועיים, הוא טרם קיבל זימון. "לא יודע איך הם מתנהלים שם, אבל לפי הרמה בטוח שיש לו מקום בנבחרת ניגריה", אומר נמני מבלי להתאמץ לשכנע אותנו בטיב הסחורה. הרי, כולנו רואים כמעט על בסיס קבוע את הופעותיו המרשימות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עוז מועלם
טוני ווקאמה
צילום: עוז מועלם
מומלצים