שתף קטע נבחר

רוצים ביטחון כלכלי ללא מינוס? תפעלו הפוך

אנשים שחוסכים במקום לבזבז נתפסים לרוב כקמצנים שלא נהנים מהחיים. בפועל, מי שעובד בשביל לחסוך ולא בשביל לבזבז, מגיע לרמת חיים גבוהה הרבה יותר מהאדם שצחק עליו בעבר. נקודה למחשבה לקראת השנה החדשה

זה לא סוד, רבים מאתנו חוששים מהעתיד הכלכלי. מידי יום אני שומע משפטים כמו: "אני פוחדת שלא יהיה לי מה לתת לילדים שלי, מרוב עבודה אני לא רואה את הילדים, אני מרגישה אשמה שלילדים שלי חסר".

 

 

ומה כבר ביקשנו? להרגיש ביטחון? לדעת שגם אם יקרה משהו ונפוטר, או שנאלץ להתמודד עם מחלה או משבר, נוכל לאפשר לעצמנו להמשיך לחיות בלי לבקש טובתם של אחרים או להיקלע לחובות? ואולי נסיעה לחו״ל פה ושם, ולעזור לילדים?

 

האם אנו יכולים להגיע לביטחון כלכלי? כן, אבל זה לא יקרה מעצמו. הגעה לביטחון כלכלי היא אפשרית כמעט עבור כל אחד, אך למרות זאת 90% מהישראלים לעולם לא יגיעו לארץ המובטחת.

 

מדוע? משום שאין הם מכירים את כללי היסוד - לקבל אחריות לשינוי המצב ולהקדיש זמן לשינוי המצב.

 

מצבנו הכלכלי הוא אינו אשמתנו. הוא נובע מחינוך כלכלי נוראי ומשינויים בעולם שאין לנו שליטה עליהם. הבעיה? אף פוליטיקאי או כלכלן לא הולך לעשות את זה בשבילנו (גם אם הם מבטיחים). האדם היחיד שיכול לעזור לנו, הוא...אנחנו.

 

מה זה אומר? רק מי שמוכן להגיד "יש לי בעיה, ואני זה שאפתור אותה" יגיע לביטחון כלכלי. מצד שני, זה האומר: ״אין מה לעשות, ישראל היא מדינה אוכלת יושביה ואי אפשר להצליח כאן״, אמנם ימצא סימפטיה אך למעשה, חרץ את גורלו הכלכלי לחיי השרדות.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

שני המשאבים הכי חשובים שלנו הם הזמן והתודעה. אם אינכם יכולים להקדיש את שני המשאבים הכי קריטיים שלנו ליצירת ביטחון כלכלי, זה פשוט לא יקרה. וכן, מדובר במשימה מאתגרת הדורשת תשומת לב והתמודדות עם נושאים שלעתים, נעדיף להדחיק.

 

יצירת בטחון כלכלי היא קצת כמו סתימה בשן. אין ספק. ישנם דברים אחרים שהיינו מעדיפים לעשות מלהכנס לטיפול, אך אין ספק שהכאב שנעלם וההנאה מהאכילה שחזרה, שווים את זה. ובאותו האופן, במידה ולא נטפל בסתימה, היא תדרדר לטיפול שורש שבתורו יתדרדר לעקירה. במילים אחרות? הזמן לקחת אחריות על המצב הכלכלי שלנו הוא כאן. ועכשיו.

 

וכך, במידה ואתם אומרים עכשיו: ׳אבל, אני עסוק מדי׳ או, אין לי זמן להיכנס לזה עכשיו׳... מומלץ שתביטו עמוק פנימה, מעבר לפחד, ותשאלו את עצמכם אם אתם באמת מתמקדים בדבר החשוב – יצירת ביטחון כלכלי לכם ולמשפחתכם.

 

אוקיי... אז מה הצעד הראשון ליצירת ביטחון כלכלי? הנה תרגיל מהיר. לפני שנצא לדרך נבחן האם אנו מצוידים להצלחה:

 

א. דמיינו את מצבכם הכלכלי בסוף השנה הקרובה. כעת, שאלו את עצמכם את השאלה הבאה: מה ישנה לחלוטין את מצבי הכלכלי ויגרום לי להרגיש בטוח יותר? (רמז: זה יכול להיות לכסות את המינוס, לחסוך, להרוויח יותר, להפוך לבעל נכס).

 

ב. רשמו את התשובה.

 

ג. עכשיו, רשמו מה אתם מוכנים לעשות כדי לגרום לזה לקרות, כלומר - מה המחיר שאתם מתכוונים לשלם. (למה צריך לשלם מחיר? פשוט. הצלחה בכל תחום דורשת מחיר מסוים. למשל, זה המתמיד בחדר כושר ואוכל בריא זוכה בגוף להתגאות בו, אך משלם בזמן, אנרגיה וכסף.)

 

ד. לבסוף, האם אתם מוכנים להשקיע לאורך זמן כשעה אחת בלבד בשבוע על מנת להגשים את החלום הכלכלי שלכם לסוף השנה?

 

אם התשובה היא ״כן״, המשיכו לקרוא.

 

העבריינית שגונבת לנו כסף מהכיס

האמת היא שתרבות הצריכה מלמדת אותנו להיות עניים. לא מאמינים? ובכן, מגיל צעיר אנו לומדים להתמכר לצריכה. בגדים. ריהוט. מכונית. בית, והחלומות שלנו? הם חלומות שבבסיסם הוצאות - חלומות על נסיעה לחו"ל, על ג'יפ מפואר, על בית עם עוד חדר וגינה.

 

ובמצב הזה אנחנו נכנסים ללופ אינסופי של צריכה, אשראי, הלוואות והתחייבויות כלכליות שגורמות לנו להיחנק כלכלית גם באמצע החודש. עובדים כדי לממן את ההוצאות שלנו.

 

והמחיר? כבד. אנו הופכים משועבדים להוצאות ומוותרים על פנאי. זמן פז לעצמנו, לזוגיות ולילדים. אין לנו אנרגיה וזמן לנהל את כספנו (להשקיע בתבונה, לתכנן את הפנסיה) כך שהמעט שנותר אחרי כל ההוצאות יושב בבנק ללא ריבית ונשחק בכל יום שעובר.

 

אבל למי יש כוח להתעסק עם זה, נכון? תראו, זה לא חייב לעבוד ככה. קיימת דרך נכונה שמובילה בסופו של דבר לביטחון כלכלי, לרמת חיים גבוהה ולחופש להגשים את עצמנו.

 

הבעיה היא שכדי ליצור ביטחון כלכלי עלינו לפעול הפוך מרוב האנשים וזה לא פשוט לפעול שונה. בספר 'המיליונר בדלת ממול' (The Millionaire Next Door), שמבוסס על עבודת דוקטורט של שני המחברים, ניתן ללמוד שצורת החשיבה והפעולה שהובילה אנשים לביטחון כלכלי ואפילו לחופש כלכלי היא שהם לא עובדים בשביל הוצאות.

 

הסדר אצלם הפוך. במקום לרדוף אחר הוצאות הם רודפים אחר חסכון, נכסים והשקעות. וכך במקום לחלום על הג׳יפ, הבית, או החופשה... הם חולמים על חופש כלכלי, עצמאות כלכלית והכנסה פאסיבית.

 

עכשיו, מה אתם חושבים על אנשים שחוסכים במקום לבזבז? קמצנים? לא נהנים מהחיים? יכול להיות. אבל הגישה הזו מנצחת בגלל חוק אחד פשוט: כלכלת משפחה הפוכה ב-180 מעלות מההיגיון הפשוט. בפועל, מי שעובד בשביל לחסוך (ולא בשביל לבזבז) מגיע בזכות חוק ההיפוך הכלכלי לרמת חיים גבוהה הרבה יותר מהאדם שצחק עליו כמה שנים מוקדם יותר, ואמר: ״עזוב... אתה? לא יודע ליהנות מהחיים".

 

שני שקלים, ומה לעשות איתם

כדי לצאת לדרך, הצעד הפרקטי הראשון המומלץ הוא לחלק כל שקל שאתם מכניסים לשניים: חצי שקל לרמת חיים וחצי שקל לחסכון והשקעה.

 

באופן בלתי נמנע, תוך שנים ספורות רמת החיים שלכם תזנק משמעותית ובאפס רגשות אשמה. וחשוב יותר, זאת הדרך לבניית ביטחון כלכלי לכם וילדים (אם אי פעם חלמתם לעזור להם כשיצטרכו). במילים אחרות, ככה מגנים על הקן, ודואגים שתמיד יהיה אוכל על השולחן וגג מעל הראש.

 

גיל אורלי הוא מומחה לכלכלית משפחה ויוצר תכנית "סוד הכסף ליצירת ביטחון כלכלי "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים