שתף קטע נבחר

ישראלים תבעו, השופט האמריקני נזף בפייסבוק: לא עושה די להרתיע מחבלים

במהלך דיון בתביעה של ארגון "שורת הדין" נגד הרשת החברתית בגין הסתה ועידוד לאלימות נגד ישראלים, טען שופט בית המשפט המחוזי של ניו יורק כי להתקשרות בפייסבוק "פוטנציאל לגרום נזק במונחים של טרור בינלאומי". פייסבוק בתגובה: "אנחנו מזדהים עם קורבנות הפשעים ומסירים תוכן כאשר מדווח לנו"

שופט פדרלי בניו יורק נזף הלילה (בין חמישי לשישי) בפייסבוק ואמר כי ענקית המדיה החברתית לא עושה מספיק כדי להרתיע מחבלים משימוש בפלטפורמה שלה.

 

הדברים נאמרו במהלך דיון בבית המשפט המחוזי של ניו יורק, שדן בתביעה שהגיש ארגון שורת הדין בשנה שעברה נגד פייסבוק בשם כ-20 אלף ישראלים אשר הצטרפו לקול קורא של הארגון. התביעה הוגשה בגין הסתה ועידוד לאלימות נגד ישראלים. התביעה ביקשה להוכיח כי חברת פייסבוק איננה נוקטת באותם אמצעים ובאותה גישה כלפי הסתה בוטה נגד ישראלים, ומתירה לפלסטינים להמשיך להסית נגד ישראלים ללא התערבות החברה.

 

הסתה פלסטינית נגד ישראל בפייסבוק ()
הסתה פלסטינית נגד ישראל בפייסבוק

במהלך הדיון האשים השופט ניקולס גראופיס את פייסבוק בכך שהיא לא לוקחת ברצינות המתאימה את הטרור העולמי ואת הרג חפים מפשע בגלי הטרור האחרונים בעולם. הוא ביקר בחריפות את פייסבוק על כך שהעזה לשלוח לדיון מתמחה זוטר. השופט אמר: "אני חושב שזה מזעזע, בלתי אחראי ומעליב". השופט הורה לפייסבוק לשלוח עורך דין בכיר יותר לדיון שנקבע ל-28 בספטמבר וזאת בטענה ש"אני רוצה לדבר עם מישהו שיודע לדבר עם ההנהלה הבכירה בפייסבוק".

 

השופט מנהל בימים אלו שתי תביעות שונות נגד פייסבוק שהוגשו על ידי שורת הדין: האחת תביעה ייצוגית של 20 אלף ישראלים נגד פייסבוק והשנייה תביעת נזיקין על סך מיליארד דולר נגד פייסבוק. השופט אמר כי למרות שישנה בעייתיות בתביעות הללו, זאת מאחר שהחוק האמריקני פוטר מו"לים מאחריות על תכנים של אנשים פרטיים, אין זה אומר שפייסבוק לא צריכה לקחת ברצינות את הנושא.

 

"בואו נשים את החוק בצד ונדבר על מציאות", אמר השופט, "פחות משבוע לאחר שפצצה התפוצצה בשכונת צ'לסי במנהטן ונפצעו 29 בני אדם, נראה כי המציאות היא שאנשים מתקשרים באמצעות המדיה החברתית ולתוצאה של תקשורת זו, בין אם זה דרך גוגל או דרך פייסבוק, יש פוטנציאל בעייתי מאוד ואף מסוכן, שיכול לגרום נזק במונחים של טרור בינלאומי".

 

מיכה אבני עם תמונת אביו, ריצ'רד לייקין ז"ל (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
מיכה אבני עם תמונת אביו, ריצ'רד לייקין ז"ל(צילום: דנה קופל)

השופט גראופיס אמר עוד כי לשופטים פדרליים יש יכולת מוגבלת להתמודד עם הטרור והם לא תמיד יכולים להיות מעורבים במקרים כאלה עד שמישהו נעצר והואשם בפשע, אבל "זה לא בהכרח אומר שלפייסבוק לא צריכה להיות אחריות חברתית לאזרחי העולם". השופט המשיך ושאל אם יש דרכים אחרות שבהן ניתן למצוא פתרון למציאות המורכבת הזו מבלי לערב את בתי המשפט או את מערכת המשפט.

 

פייסבוק מסרה בתגובה: "פייסבוק מחויבת לגרום לאנשים להרגיש בטוחים באמצעות הרשת החברתית. הסטנדרטים של הקהילה שלנו ברורים - אין מקום בפייסבוק לקבוצות לעסוק בפעילות טרור או תוכן שמביע תמיכה בפעילות כזו. אנחנו נוקטים כל העת פעולות כדי להסיר את התוכן הזה כאשר הוא מדווח לנו. אנו מזדהים עם קורבנות הפשעים הנוראיים האלה".  

 

מיכה לייקין אבני, בנו של ריצ'רד לייקין שנרצח בפיגוע הטרור בארמון הנציב באוקטובר 2015, שהוא אחד התובעים בפרשה, נכח בדיון: "הייתי השבוע בניו יורק מאות מטרים מהפיגוע בצ'לסי, כמו גם הרבה ממנהיגי העולם שהגיעו לעצרת הכללית של האו"ם. נושא הטרור הגלובלי והאחריות של המדיה החברתית להתפשטות הטרור, הפכה לדיון מרכזי בארה"ב בכלל ובמערכת הבחירות בפרט. בדיון בבית המשפט בברוקלין השופט שאל את פייסבוק בשאלה רטורית: 'אין לכם אחריות כאזרחי העולם?'".

 

ניצנה דרשן לייטנר, יו"ר ארגון שורת הדין, הוסיפה: "בפייסבוק מתחילים להבין שהם אינם רשאים להתעלם מהמציאות בה ההסתה לטרור שוטפת את דפי הרשת ואנשים נרצחים ברחובות הארץ. פייסבוק היו צריכים לקבל מנת נזיפה מהשופט כדי להתחיל להתייחס ברצינות לתופעה הזו ולתת עליה את הדין. אנחנו נמשיך ונפעל כל העת על מנת לעצור את ההסתה הזאת מעל דפיה של הרשת החברתית. לרשת חברתית צריכה להיות גם אחריות חברתית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
מייסד ומנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג
צילום: Gettyimages
מומלצים