שתף קטע נבחר

מנץ ליונת שלום: השבוע המטלטל של זוכה הנובל

רק ביום ראשון דחו אזרחי קולומביה במשאל עם את הסכם השלום ההיסטורי שגיבש הנשיא חואן מנואל סנטוס עם המחתרת FARC, ונראה שחלומו קורס. אבל היום השר לשעבר שניהל מלחמת חורמה במורדים קיבל גיבוי לדרכו החדשה מאוסלו הרחוקה: הוא חתן פרס נובל לשלום 2016

זה היה שבוע מטלטל עבור חואן מנואל סנטוס. רק בתחילת השבוע התבשר הנשיא הקולומביאני שהסכם השלום ההיסטורי שגיבש עם מחתרת השמאל המרקסיסטית FARC אחרי 52 שנות לחימה נדחה באופן מדהים במשאל עם על-ידי רוב דחוק של מתנגדים, וראה את ההישג הגדול ביותר של חייו מתרסק רגע לפני חתימתו הרשמית. לא עברו שישה ימים, והיום (ו') בצהריים, באוסלו הרחוקה, הוכרז אותו סנטוס כזוכה פרס נובל לשלום. המסר של ועדת הפרס ברור: הזכייה הזו צריכה להיות רק תחנה בדרך - כובד משקלו של הפרס מוטל עכשיו על כתפיו של נשיא קולומביה, וכחתן פרס נובל לשלום אסור לו בשום אופן לאפשר לתהליך השלום שכבר נדמה היה שהבשיל - לקרוס.

 

סנטוס בן ה-65 לא תמיד היה אופטימיסט ופייסן. לפני פחות מעשור, כשכיהן בתפקיד שר ההגנה, הוא הורה על הפצצה שנויה במחלוקת של מחנה FARC באקוודור מבלי לעדכן את המדינה השכנה. סנטוס מונה לתפקיד שר ההגנה ב-2006 על ידי הנשיא שנבחר מחדש, אלווארו אוריבה, שהבטיח לבוחרים להילחם ללא לאות בארגון הגרילה השמאלני. שר ההגנה בקולומביה נחשב לאחד התפקידים החשובים ביותר בקבינט על רקע המלחמה הארוכה (52 שנה) של כוחות הממשלה בלוחמי FARC.

סנטוס. לא בחל באמצעים - ושלח חיילים לתקוף באקוודור (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סנטוס. לא בחל באמצעים - ושלח חיילים לתקוף באקוודור(צילום: EPA)

תחת הנהגתו של סנטוס במשרד ההגנה שחרר צבא קולומביה משבי FARC את הפוליטיקאית הפופולרית אינגריד בטאנקור ושלושה אזרחים אמריקנים. ב-2008 ביצע הצבא, כאמור, הפצצה באקוודור השכנה שבה נהרג מנהיג ארגון המורדים ראול רייס. מאותו רגע החריפו היחסים בין המדינות השכנות כשהשלטונות בקיטו האשימו את בוגוטה בהפרת הריבונות שלהם.

 

החרפת היחסים בין קולומביה לבין אקוודור הייתה רשומה על שמו של סנטוס, שהסתבך עוד יותר ביחד עם הנשיא אוריבה כשנחשף שצבא קולומביה הרג אזרחים ורשם אותם כמורדים כדי להעלות את "שיעור ההריגה" שלו של אנשי FARC.

מורדי ה-FARC בקולומביה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מורדי ה-FARC בקולומביה(צילום: AFP)

למרות "האדמה החרוכה" שהותיר אחריו "סנטוס הנץ", שיעור התמיכה בו נותר גבוה, ככל הנראה בשל האיבה הגדולה שרחש הציבור בקולומביה לארגון הגרילה. ב-2009 התפטר סנטוס ממשרד ההגנה, רץ לנשיאות ב-2010 ורשם ניצחון סוחף.

 

מרגע שהושבע לנשיא קולומביה הפתיע סנטוס רבים במדינה כשהפך את עורו וזנח את המדיניות חסר הפשרות של אוריבה בכל מה שקשור לארגון FARC, ונרמל את היחסים עם ונצואלה של הוגו צ'אבס.

 

ב-2012 אישר סנטוס את השמועות שממשלתו ניהלה שיחות שלום חשאיות בקובה עם המחתרת הקולומביאנית. הפיכתו של סנטוס מ"נץ" ל"יונת שלום" ערערה את היחסים בינו לבין קודמו בתפקיד אוריבה, שהתנגד למדיניות הושטת היד לשלום ל-FARC והיה גם זה שהתנגד להסכם השלום שנחתם בין ממשלת קולומביה לבין המורדים בתיווך קובה ונורבגיה ונדחה במשאל עם ברוב מזערי. הסכסוך בין שני החברים לשעבר בא גם לידי ביטוי כשאוריבה תמך ביריבו של סנטוס בבחירות לנשיאות ב-2014, אולם זה לא מנע מסנטוס להיבחר מחדש ולהמשיך בשיחות השלום עם FARC .

הלם אחרי דחיית הסכם השלום, השבוע (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הלם אחרי דחיית הסכם השלום, השבוע(צילום: AFP)

סנטוס קיווה שהסכם השלום עם ארגון הגרילה השמאלני, שנחתם ב-26 בספטמבר, יהיה רשום על שמו ויהיה המורשת שלו, אולם הציבור הקולומביאני כאמור לא תמך בהסכם ודחה אותו במשאל עם. את מחנה המתנגדים להסכם השלום הוביל כאמור יריבו של הנשיא הקולומביאני, אוריבה, שטען שההסכם סלחני מדי. לפי ההסכם שנדחה, כ-7,000 מורדים היו אמורים להתפרק מנשקם ו-FARC היה אמור להפוך לתנועה פוליטית ולהתמודד בבחירות הנשיאותיות והחוקתיות ב-2018 ולהבטיח לעצמו אוטומטית 10 מושבים בקונגרס עד לשנת 2026. תומכי מחנה ה"לא" במדינה הזדעקו לנוכח סעיפים אלו בהסכם השלום וקראו לשלוח את המורדים לכלא.

 

דחיית הסכם השלום התקבלה בתדהמה גדולה בקולומביה, בעולם כולו ובייחוד אצל אדריכל ההסכם סנטוס, שהנחמה הגדולה שלו הגיעה היום כשהוכרז כזוכה בפרס נובל לשלום לשנת 2016. "הוא הפך את המלחמה לאמצעי להשגת שלום", אמר גיסו של סנטוס ויועצו הקרוב, מאוריסיו רודריגס. "הוא החליש את FARC וגרם להם להתיישב בשולחן המשא ומתן".

עיתוני קולומביה אחרי שתומכי ההסכם נחלו הפסד דחוק במשאל העם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עיתוני קולומביה אחרי שתומכי ההסכם נחלו הפסד דחוק במשאל העם(צילום: AFP)

סנטוס נולד בבוגוטה באוגוסט 1951 למשפחה עשירה ובעלת שורשים עמוקים בפוליטיקה ובתקשורת הקולומביאנית. הוא למד פיתוח כלכלי בבית הספר הבריטי היוקרתי "בית הספר לכלכלה של לונדון" ומנהל ציבורי באוניברסיטת הרווארד בארצות הברית. הוא החל את הקריירה שלו כעיתונאי וסיקר בין היתר את המהפכה הסנדיניסטית בניקרגואה והיה עורך ראשי ביומון הקולומביאני "אל טיימפו". לאחר מכן עבר לפוליטיקה ושירת בכמה תפקידים מיניסטריאליים, בהם השר לסחר חוץ, שר הכלכלה וכאמור שר ההגנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מעורך עיתון לעושה שלום. סנטוס
צילום: EPA
מומלצים