שתף קטע נבחר

בריאות השיניים נמצאת בברזים של כולנו

ההמלצות שקבע משרד הבריאות, טובת הציבור והוכחות המדע קובעים חד משמעית: הפלרה היא הפתרון הטוב (והזול) ביותר לשמור על בריאות השיניים של כלל האוכלוסייה

או לא להפליר? זאת השאלה, שמסרבת לרדת מהשיח הציבורי בחודשים האחרונים, ומובילה להתכתשות שחלק ניכר ממנה מדיף ריח פוליטי חריף.

 

קצת רקע: בשנת 2002, אחרי עשרות שנים בהן לא הייתה חובת הפלרה בישראל, עוגנה חובת הפלרת המים בשיעורים שנקבעו בתקנות, בכל ישוב שאוכלוסייתו מונה מעל 5,000 איש.

 

ב-2014 החליטה שרת הבריאות דאז, יעל גרמן, לסיים את חובת ההפלרה, זאת למרות טענת כל הגורמים המקצועיים כי מדובר על טעות חמורה, וכי סיום ההפלרה יפגע באופן קשה בבריאות תושבי ישראל בכלל, בילדים בפרט ובעיקר בילדים בשכבות סוציו-אקונומיות חלשות.

 

יעקב ליצמן, שר הבריאות הנוכחי, הפך עם כניסתו לתפקיד את החלטה של גרמן וקבע כי יש להחזיר למי הברזים את ההפלרה. גרמן, מצידה, לא ויתרה – והגישה עתירה בנושא שעדיין תלויה ועומדת בבג"ץ.

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

אז נעזוב את קרבות היוקרה הפוליטיים, ונתמקד במדע ובנתונים העומדים לרשותנו.

 

תועלת משמעותית בהוספת פלואוריד למים

ראשית, כל האיגודים המקצועיים בעלי מומחיות רלוונטית לתחום ההפלרה - תומכים בה: איגוד רופאי בריאות הציבור, איגוד רופאי הילדים, המחלקה לרפואת שיניים קהילתית בפקולטה לרפואת שיניים בירושלים, והאיגוד הישראלי לרפואת שיניים לילדים. בנייר עמדה שפרסמו הגופים הנ"ל באוגוסט האחרון - הם קבעו כי קיימת תועלת משמעותית לבריאות השן ולמניעת עששת בהוספת פלואוריד למים. תוספת זו, במינון המקובל בישראל, אינה גורמת לנזק או לעלייה בתחלואה כלשהי.

 

לעומת זאת, מדי שנה מתאשפזים בישראל כ-500 ילדים עקב סיבוכי עששת, על-פי מחקר הנערך בבית חולים וולפסון. בדיקה זו הראתה בצורה ברורה, כי באזורים בהם אין הפלרה - שיעור האשפוזים עקב סיבוכי עששת הינו כפול מאשר באזורים המופלרים.

 

כ-500 ילדים מאושפזים מדי שנה בגלל סיבוכי עששת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כ-500 ילדים מאושפזים מדי שנה בגלל סיבוכי עששת(צילום: shutterstock)

 

זאת ועוד, סקר ארצי שהוזמן על-ידי משרד הבריאות ונערך במשך למעלה מעשור ע"י המחלקה לרפואת שיניים קהילתית, בחן 2,181 ילדים ישראלים בגיל 12 מאיזורים סוציו-אקונומיים מגוונים. ומה הוא גילה? ירידה של למעלה מ-25% בתחלואת העששת בין שנת 2002, אז רק החלה ההפלרה – לבין 2012. כמו כן, ביישובים לא מופלרים נמצא אחוז נמוך יותר של ילדים נקיים מעששת (40.6%, לעומת 56.5% בערים המופלרות).

 

ההפלרה מטיבה עם הציבור גם ברמה הטכנית וגם ברמה הכלכלית: היא מאפשרת לכל אחד ובכל גיל להיחשף לריכוז פלואור מיטבי ללא מאמץ. הפסקת הפלרת המים מחייבת שימוש יזום ומתמיד בתכשירי פלואוריד אחרים כדי להשיג הגנה על השיניים. לא ניתן לסמוך על ההתמדה בשימוש בתכשירים לשימוש מקומי כגון משחות שיניים ושטיפות פה, העלולים ליצור אף הם פער בנגישות (עלותם כ-40 שקל בחודש). והנפגעים העיקריים? כמובן: השכבות חלשות.

 

הטענה כי הפלרת המים היא בניגוד לזכות הפרט לצרוך מים טבעיים היא מגוחכת. גם כיום המים שאנו צורכים אינם טבעיים. ישנו פיקוח ובקרה על איכות המים והוספת חומרים שונים, כגון כלור למניעת זיהומים. בנוסף, מחובתה של המדינה להטמיע התערבות לטובת הכלל כאשר קיים מידע מבוסס על כך שהתערבות מסוימת הינה לטובת בריאות הציבור, כמו למשל, החובה לחגור חגורת בטיחות או חבישת קסדה ברכיבה על אופנוע.

 

כל הוועדות שמונו על-ידי משרד הבריאות לאורך השנים המליצו להמשיך את הפלרת המים בישראל. כל המחקרים שנעשו לבקשת ובמימון משרד הבריאות, קבעו חד-משמעית כי יש תועלת מרובה בהמשך הפלרת המים ואין כל נזק כתוצאה מכך. על כן, אנו תומכים בהחלטת משרד הבריאות להשיב את הפלואוריד למי השתייה, וקוראים לו שלא להיכנע ללחצים ורעשי הרקע מסביב - ולהמשיך לקדם את בריאות השיניים של תושבי מדינת ישראל.

 

הכותבת היא מומחית ברפואת שיניים לילדים וחברת פורום המומחים ברפואת שיניים

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מים מופלרים תורמים לבריאות השיניים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים