שתף קטע נבחר

ניצוצות של הצלחה: טניסאי העתיד כבר פה

אלכסנדר זברב מראה שוב ושוב שהוא על המסלול שייקח אותו אל חבורת הצמרת, לוקא פוי מוכיח שאפשר לפרוץ גם בגיל 22 וקארן חצ'נוב כבר לא מתבייש להסתכל בלבן של העיניים לשחקנים טובים ממנו. שלושה כישרונות מבטיחים זכו לאחרונה בתארי בכורה, וצובעים את עתיד הסבב בוורוד

בעולם האינסטנט, שבו אין סבלנות לתהליכים ארוכים, אחד האמצעים לבחון התקדמות של טניסאי צעיר הוא השאלה "מה עשית בגראנד-סלאם האחרון שלך?". אם הבחור עבר את גיל 20 והתשובה שלו היא "הפסדתי בסיבוב הראשון לשחקן עדיף, אבל גררתי אותו לחמש מערכות והייתי לא רע בכלל", התגובה שיקבל עשויה לשדר חוסר סיפוק.

 

רק שזו לא הדרך הנכונה לאתר את ממשיכי דרכם של נובאק ג'וקוביץ', רפאל נדאל ורוג'ר פדרר. שלושתם, אגב, זכו בתארי המייג'ור הראשונים שלהם אחרי שהפכו לחוקיים. ג'וקוביץ' הניף סימן 'וי' על אוסטרליה "רק" כשהיה בן 20, פדרר זכה בווימבלדון בגיל 21 ונדאל, שפרץ בשלב מוקדם יותר, החל את רצף הזכיות ברולאן גארוס בגיל 19.

 

אלכסנדר זברב. בדרך הבטוחה לצמרת הגבוהה (צילום: AP) (צילום: AP)
אלכסנדר זברב. בדרך הבטוחה לצמרת הגבוהה(צילום: AP)

 

בגלל הלחץ הרב הטמון באליפויות מהסוג הזה והציפיות הגדולות מהיהלומים הלא לגמרי מלוטשים להגיע רחוק, קורה לא אחת שמפגש בין שחקן מבטיח לתחרות גדולה מוליד אכזבה. לרוב היא לא מוצדקת.

 

לכן דווקא הישורת האחרונה של 2016 כמעט מכריחה אותנו להביט סביב ולנסות לשאוב עידוד מההתקדמות של שלושה שחקנים מוכשרים, שיצרו המשכיות משמעותית ומתבקשת לטיפוס שלהם במעלה ההר עם זכיות בתארי ATP ראשונים.

 

התחיל את רצף הזכיות ברולאן גארוס בגיל 19. רפאל נדאל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
התחיל את רצף הזכיות ברולאן גארוס בגיל 19. רפאל נדאל(צילום: EPA)

 

אלכסנדר זברב (בן 19, גרמניה, 21 בעולם)

 ההישג הגדול האחרון: זכייה בטורניר סנט פטרסבורג

 

ניק קיריוס בן ה-21, מנפץ המחבטים והפה הגדול שלא דופק חשבון לאף אחד, הוא השחקן הכי צעיר נכון לעכשיו בטופ 20 (אחרי שרק לאחרונה זכה בתואר השלישי שלו ב-2016). אלכסנדר זברב, מהבולטים ביותר כרגע בסבב, ישים על עצמו בקרוב את הכובע הזה. 

 

ביחס לרקורד המרשים שהספיק לצבור השנה, קצת מוזר שתואר הבכורה שלו הגיע רק בספטמבר האחרון. זברב השיג בדרך אל הגביע הזה שניים מתוך ארבעת הניצחונות שיש לו על שחקני טופ 10 העונה, והזרוע עוד נטויה. אחרי 4:6, 4:6 חלק על תומאס ברדיך, שנמצא במגמת דעיכה בחודשים האחרונים, הגיע ניצחון מרשים מאוד ומלא באופי על אלוף ארה"ב סטניסלאס ווארינקה בגמר.

 

זברב עם ואוורינקה אחרי הניצחון בסנט פטרסבורג (צילום: AP) (צילום: AP)
זברב עם ואוורינקה אחרי הניצחון בסנט פטרסבורג(צילום: AP)

 

בטורניר בייג'ינג שנערך אחר-כך צימק זברב ל-3:1 את המאזן שלו מול דומיניק תים, עוד כוכב פוטנציאלי, והראה עליונות ברורה גם מול ג'ק סוק. לדויד פרר הפסיד רק אחרי דרמה משוגעת, ובשנגחאי המשיך בכושר המעולה עם הופעות משכנעות נגד ג'ון איסנר ומארין צ'יליץ' (וגם מול ג'ו-ווילפריד צונגה, על אף ההפסד מולו). בקיצור, אחרי שנה של שני צעדים אחורה על כל צעד קדימה, הקריירה של הגרמני הצעיר מתחילה להזכיר גרף עם הרבה פחות ירידות חדות והרבה יותר עליות.

 

למרות ההפסד הלא צפוי לדניאל אוואנס בסיבוב השני בארה"ב, התואר ברוסיה והתוצאות האחרונות בסין הם אינדיקציה ברורה לכך שמי שהצליח לנצח את רוג'ר פדרר העונה (בהאלה) ולעשות צרות צרורות לרפאל נדאל (באינדיאן וולס), הוא בעל סיכוי גבוה מאוד להיות בבוא היום היורש של אחד מהם.

 

מכוון גבוה (צילום: AP) (צילום: AP)
מכוון גבוה(צילום: AP)

 

זברב צפוי לקבל בדירוג הקרוב גושפנקה רשמית על היותו בין 20 השחקנים הטובים בעולם, ועם הגעתה יהיה לו מכנה משותף נחמד ומעורר תיאבון עם נובאק ג'וקוביץ', אנדי מארי, רפאל נדאל, אנדי רודיק, לייטון יואיט ואפילו רישאר גאסקה.

 

כל השישה מצאו את עצמם בטופ 20 לפני גיל 20. ארבעה מהם הגיעו יום אחד אל פסגה. אחרי שהפך לבן העשרה הראשון מאז ג'וקוביץ' ומארי ב-2006 ששובר את מחסום 20 הראשונים זברב ראוי להיכנס למועדון הזה - ובהמשך גם יכול לגעת בשמיים.

 

גם הוא היה בטופ 20 לפני גיל 20. נובאק ג'וקוביץ' (צילום: AP) (צילום: AP)
גם הוא היה בטופ 20 לפני גיל 20. נובאק ג'וקוביץ'(צילום: AP)

 

קארן חצ'נוב (בן 20, רוסיה, 56 בעולם)

ההישג הגדול האחרון: זכייה בטורניר שנזאן

 

חמשת הניצחונות בסין הקפיצו אותו לא פחות מ-46 מקומות, היישר אל דירוג השיא בקריירה. הנסיקה הייתה באוויר, ויחד עם זאת היוותה משב רוח מרענן. רק בתחילת השנה הוא עוד נע מצ'לנג'ר זניח אחד לצ'לנג'ר פחות זניח אחר, וזכה בטורניר כזה רק בחודש מאי (באוזבקיסטן). באוסטרליה, ברולאן גארוס ובווימבלדון לא נכנס להגרלה הראשית. הדברים לא התחברו לו, סירבו להתניע.

 

ניצחונות מעניינים הגיעו רק בין לבין, כמו למשל זה על רוברטו באוטיסטה אגוט בטורניר ברצלונה (שסידר לו העפלה אל שמינית הגמר) או על פיליפ קולשרייבר בשמינית הגמר של טורניר קיצביל באוסטריה. אל אליפות ארה"ב כבר הצליח להתברג ובסיבוב השני אפילו גירד מערכה מקיי נישיקורי. בדיעבד התברר שהיא הייתה רק הפרומו לריצה הנפלאה שהגיעה אחר-כך.

 

חצ'נוב. אסף ניצחונות שלא דמיין בחלומותיו הפרועים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חצ'נוב. אסף ניצחונות שלא דמיין בחלומותיו הפרועים(צילום: AFP)

 

חצ'נוב אסף בשנזאן ניצחונות שלא יכול היה לדמיין גם בחלומותיו הפרועים ביותר עד לפני כמה חודשים, כמו על זו'אאו סוזה, פליסיאנו לופז ו-ויקטור טרויצקי (שרק השבוע הראה מה הוא שווה מול נדאל). בגמר שרד מותחן אדיר מול אלברט ראמוס וינואלס וזכה בתואר שיכול להיות ראשון מבין רבים מבחינתו.

 

הוא הפך לשחקן התשיעי העונה בסבב שזוכה בפעם הראשונה בטורניר. בהתחשב בגילו ובעמדה ממנה עשה את זה, כשהוא מחוץ לטופ 100, העניין הזה מקבל משמעות שונה. חצ'נוב הוא גם הרביעי ב-2016 ששם יד הן על תואר ATP והן על תואר צ'לנג'ר, עוד הישג שמעיד על ההתפתחות שלו בחודשים האחרונים. למרות הניסיון הכושל להמשיך את המומנטום בשנגחאי עם הפסד במוקדמות לאחיו של אלכסנדר זברב, מישה, אפשר לומר שחצ'נוב כבר עלה מדרגה.

 

מראט סאפין. חצ'נוב גדל עליו (צילום: GettyImages image bank) (צילום: GettyImages image bank)
מראט סאפין. חצ'נוב גדל עליו(צילום: GettyImages image bank)

 

בילדותו גדל על מראט סאפין והתחבר לטמפרמנט הייחודי שלו. בגיל 17 אותת לקהל הרוסי לאן הוא מכוון עם ניצחון יוקרתי על ינקו טיפסרביץ' בגביע קרמלין, ובאולימפיאדת הנוער ב-2014 כבר זכה במדליית הכסף יחד עם אנדריי רובלב בזוגות. כבר אז פתח למומחי הטניס את התיאבון, ואם יצליח להישאר עד סוף העונה באזור הטופ 60 נקבל הוכחה לכך שהטניס הרוסי המדשדש יכול להתחיל לטפח תקוות אמיתיות לגביו.

 

לוקא פוי (בן 22, צרפת, 16 בעולם)

ההישג הגדול האחרון: זכייה בטורניר מץ

 

בניגוד לחצ'נוב ולזברב, השבוע של פוי במץ, זה שנתן לו את המקום בשלישייה הזו, הגיע כהמשך די ישיר לטורניר חלומי בניו יורק. לא יהיה מופרך לקבוע שהניצחון שלו על רפאל נדאל בשמינית הגמר היה מונומנטלי, לא חד פעמי אבל בהחלט מיוחד במינו, מהסוג שמשנה חיים של טניסאים במעמדו וגם משפר את הסטטוס שלהם.

 

פריצה מאוחרת. פוי (צילום: Getty Images) (צילום: Getty Images)
פריצה מאוחרת. פוי(צילום: Getty Images)

 

פוי לא רק רמס את "השור" במערכה הראשונה עם טניס שנע על הגבול שבין מדהים למושלם, אלא גם ידע לצאת מהבורות המסוכנים שנחפרו לו בהמשך ולשחק בשובר השוויון הדרמטי כמו המנוסה והמשופשף מבין השניים. זו הייתה הופעה שהדביקה עליו, גם אם קצת באיחור, תגית של כוח עולה, וזה מרגש במיוחד אם נזכרים בכך שבתחילת השנה הוא היה על סף יציאה מהטופ 100. היא הייתה מעוררת הערכה אפילו יותר לאור העובדה שהגיע לדייט מול נדאל תשוש ועייף, אחרי שנאלץ לשחק 14 מערכות בשלושה מפגשים.

 

הגביע מול הקהל המקומי בצרפת שם חותמת כמעט סופית על הפריצה המאוחרת של פוי (למרות ההפסד בסיבוב השני בבייג'ינג לגריגור דימיטרוב המשתפר, ובייחוד אל מול ההעפלה לשמינית הגמר בשנגחאי). בגמר במץ התגבר על דומיניק תים בזכות יכולת משכנעת שהספיקה לו כדי לזכות בתואר ראשון בקריירה. יותר משההצלחה הזאת נתנה לגיטימציה לדירוג החדש שלו היא עזרה לבסס את התחושה לפיה מדובר בשחקן שנמצא במקום הזה כדי להישאר, ובעוד זמן לא רב גם ללכת רחוק יותר.

 

משחק משנה קריירה. פוי בניצחון על נדאל בארה"ב (צילום: AP) (צילום: AP)
משחק משנה קריירה. פוי בניצחון על נדאל בארה"ב(צילום: AP)
 

 

פוי יגיע בקרוב לגיל שבו כבר לא ייקרא 'ילד' על-ידי הקהל, אבל מבחינתו זה לא אמור לשנות שום דבר. את העונה האחרונה הוא עשוי לזכור בהמשך ככזאת שבה הגדיר מחדש את התחנה הסופית שלו, והתקדם לעברה בצורה מבוקרת ועקבית.

 

אלו לא רק שתי הופעות הרצופות ברבעי גמר של טורנירי גראנד סלאם (בווימבלדון גם הצליח לנצח את חואן מרטין דל פוטרו בסיבוב השלישי), העפלה לחצי הגמר של טורניר המאסטרס ברומא או הגעה לגמר בבוקרשט. זו החבילה השלמה. בגיל 22 ובמרחק לא גדול כל-כך מהטופ 10, פוי כנראה כבר יודע שהוא מחזיק בה, ועם הזמן לומד איך להפיק ממנה את המיטב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Getty Images
לוקא פוי, קארן חצ'נוב ואלכסנדר זברב
צילום: Getty Images
מומלצים