שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'ס

מהלך של מלכה / מחוץ לרדאר

כשנאזי פאיקידזה שמעה שאליפות העולם בשחמט לנשים תיערך באיראן, היא הודיעה כי לא תשתתף בגלל החוק המחייב לבישת חיג'אב ועוררה גל מחאה גדול שחצה את גבולות הענף

אף אחד בהתאחדות השחמט הבינלאומית לא ציפה שמישיבה מנומנמת לבחירת המארחת של אליפות העולם לנשים, תקום סערה תקשורתית גדולה שתחרוג הרחק מעבר לגבולות הענף.

 

כתבות נוספות במדור "מחוץ לרדאר"

 

בהליך פורמאלי בחרה ההתאחדות הבינלאומית את איראן, המועמדת היחידה, לארח את אליפות העולם לנשים בפברואר הקרוב. אף אחת מהמדינות החברות בהתאחדות לא הביעה התנגדות מיוחדת.

עוררה סערה גדולה. פאיקידזה (צילום: מתוך האינסטגרם)
עוררה סערה גדולה. פאיקידזה(צילום: מתוך האינסטגרם)


אלא שמה שעבר באדישות בישיבת ההתאחדות הבינלאומית, לא עבר בשקט בזירת ההתרחשות המרכזית כיום בעולם: הרשתות החברתיות. בתוך זמן קצר הרשתות החברתיות סערו וגעשו מהבחירה באיראן כמארחת האליפות ולא בגלל היחס הבעייתי שלה כלפי העולם המערבי, אלא דווקא בגלל החוק המחייב נשים באיראן להסתובב בפומבי כשהן עוטות על עצמן חיג'אב.

 

האיסור על הופעה בפומבי ללא חיג'אב חל כמובן גם על נשים זרות המגיעות לביקור במדינה או במקרה שלנו ספורטאיות המשתתפות בתחרות באיראן. ואכן, בחודש פברואר האחרון נערכה באיראן תחרות גראנד פרי לנשים והשחמטאיות הזרות נאלצו ללבוש חיג'אב בזמן התחרות.

 

"אני לא מוכנה לתמוך בדיכוי נשים". פאיקידזה (צילום: מתוך האינסטגרם)
"אני לא מוכנה לתמוך בדיכוי נשים". פאיקידזה(צילום: מתוך האינסטגרם)

 

עבור נאזי פאיקידזה (22), שחמטאית אמריקאית-גיאורגית, אלופת ארה"ב והקול הבולט ביותר במחאה הנוכחית, מדובר בחריג בל יעבור. היא הודיעה כי היא מסרבת בתוקף ללבוש חיג'אב, גם אם המחיר יהיה היעדרות מהאליפות החשובה. "אני לא מוכנה ללבוש חיג'אב ולתמוך בדיכוי נשים, גם אם זה אומר שאצטרך להחמיץ את אחת התחרויות החשובות בקריירה שלי", היא כתבה.

 

קספרוב הביע תמיכה מלאה

ההחלטה האמיצה והאמירה החד משמעית של פאיקידזה עוררו סערה בענף השחמט וגם מחוצה לו. ארגונים פמיניסטיים, ארגוני זכויות אדם וארגונים המוחים ספציפית נגד הפגיעה בזכויות הנשים באיראן הביעו תמיכה במחאתה של פאיקידזה. גם בתוך ענף השחמט נשמעו קולות התומכים בה.

 

אגדת השחמט, גארי קספרוב, הידוע בהתנגדותו החריפה למדיניות של התאחדות השחמט הבינלאומית הביע תמיכה מלאה בפאיקידזה: "לערוך אליפות רשמית בתיאוקרטיה ולדרוש מהשחקניות ללבוש חיג'אב זו החלטה רעה אפילו בשביל ארגון מושחת כמו ההתאחדות הבינלאומית. אני מקווה שלשחמטאים הגברים והנשים בעולם יהיה את האומץ כדי להילחם בהחלטה הזו".

 

תומך במחאה של פאיקידזה. קספרוב (צילום: getty images) (צילום: getty images)
תומך במחאה של פאיקידזה. קספרוב(צילום: getty images)

 

ניג'ל שורט, רב אמן בריטי שאימן בעברו את נבחרת שחמט, כתב כי הבחירה באיראן סותרת את הצהרת ההתאחדות הבינלאומית על כך שהיא מתנגדת לאפליה מכל סוג שהוא. קרלה הרדיה מאקוודור, אלופת יבשת אמריקה בעברה, אמרה שהיא שוקלת אף היא להחרים את האליפות.

 

פאיקידזה שבימים כתיקונם משקיעה את מירב זמנה במשחקי שחמט ולא במחאות פוליטית, הפכה ברגע לסמל המחאה שזכתה לסיקור תקשורתי נרחב בכל העולם המערבי. היא פתחה בעצומה מקוונת להעברת האליפות מאיראן, נכון לעכשיו, מעל ל-15,000 איש כבר חתמו.

 

מעל 15 אלף חתימות על העצומה (צילום: מתוך האינסטגרם)
מעל 15 אלף חתימות על העצומה(צילום: מתוך האינסטגרם)

 

נראה כי המחאה הזו תפסה את התאחדות השחמט הבינלאומית (FIDE) לא מוכנה ועד כה היא מסתפקת בעיקר בתגובות מגומגמות ומתחמקות.

 

סוזאן פולגר האמריקאית, כוכבת שחמט ענקית בעברה וכיום יו"ר ועדת נשים בהתאחדות הבינלאומית, ביקשה מהשחמטאיות לכבד את ההבדלים התרבותיים ולהסכים ללבוש חיג'אב ואף התעמתה בנושא עם פאיקידזה על גבי הטוויטר. פולגר טענה כי אם לפאיקידזה יש בעיה היא יכולה לפנות דרך המוסדות הרשמיים ולא באמצעות רשתות חברתיות. פאיקידזה לא התקפלה והבהירה כי לא התכוונה לפגוע באף אחד אישית, אבל הבהירה רק בזכות הפרסום בטוויטר הנושא זכה לחשיפה רצינית.

 

ג'ופרי בורג, נשיא התאחדות השחמט הבינלאומית, נדרש לנושא כשהופיע במסיבת עיתונאים בטהרן והבהיר כי "שחמטאים צריכים לכבד את החוקים של המדינה שהם מתחרים בה ושקולות ההתנגדות היחידים היו בדפים פרטיים של השחקנים שהתאחדות השחמט איננה אחראית עליהם".

 

"צריך לכבד את ההבדלים התרבותיים". פולגר (צילום: מתוך הפייסבוק)
"צריך לכבד את ההבדלים התרבותיים". פולגר(צילום: מתוך הפייסבוק)

 

בהודעה רשמית ולקונית שפרסמה התאחדות השחמט נאמר כי הדרישה ללבוש חיג'אב איננה מגיעה ממנה, וכי כל שהיא מבקשת הוא לכבד את התרבות המקומית ולא לפגוע באחר.

 

השחקניות האיראניות מתנגדות למחאה

הקשר בין איראן ושחמט הוא עתיק יומין. המונח שח-מט מגיע מהשפה הפרסית ופירושו היא ש"המלך חסר מוצא". המשחק מוזכר באגדות העם הפרסיות העתיקות וישנו תיעוד היסטורי של משחק שחמט שנערך באימפריה המוסלמית עוד במאה ה-10.

 

בינתיים באיגוד השחמט העולמי מנסים להתחמק. פאיקידזה בפעולה (צילום: מתוך האינסטגרם)
בינתיים באיגוד השחמט העולמי מנסים להתחמק. פאיקידזה בפעולה(צילום: מתוך האינסטגרם)

 

גם היום יש כמה שחקניות איראניות מצוינות עם דירוג עולמי גבוה. השחמטאיות האיראניות עצמן הביעו התנגדות למחאה נגד עריכת האליפות בארצן. אם כי חשוב לזכור שאיראן איננה מדינה הדוגלת בחופש הביטוי, כך שספק אם יכלו להביע דעה אחרת, אם היו רוצות בכך.

 

"הקמפיין נגד האירוח באיראן הוא קמפיין נגד הנשים האיראניות והוא לא עוזר בכלום", אמרה סארה חדמאלשרייאה (19), שחקנית שחמט בינלאומית מאיראן, "זו הפעם הראשונה שאנחנו מארחים אליפות עולם לנשים לא רק בשחמט אלא בכל ענף ספורט שהוא. אני חושבת שזה חשוב מאוד לנשים האיראניות לזכות בהזדמנות לארח אירוע כזה".

 

"צריך לכבד את המנהגים של המדינה". אילוסטרציה (צילום: getty images) (צילום: getty images)
"צריך לכבד את המנהגים של המדינה". אילוסטרציה(צילום: getty images)

 

חברתה לנבחרת, מיטרה חג'זיפור הוסיפה: "חיג'אב הוא לא אמצעי דיכוי. אנחנו רגילות ללבוש חיג'אב, זה חוק כאן ואנחנו מכבדות אותו".

 

גם יו"ר התאחדות השחמט האיראנית, מהרדאד פאחלואנזדה, ניסה להגן על ההחלטה לערוך את האליפות בארצו: "הקריאות לחרם הן לא הוגנות. בכל מקום בעולם יש חוקים לגבי האופן שבו אתה צריך לכסות את הגוף שלך, אין מקום בעולם שבו אנשים יכולים להסתובב ערומים בפומבי".

 

למרות ההתנגדות הצפויה מהאיראן וההתחמקות של ההתאחדות הבינלאומית שלא נראית כמו מי ששוקלת ברצינות להזיז את האליפות, פאיקידזה ממש לא מתכוונת לחזור בה.

 

בראיון שהעניקה לארגון "החירות הגנובה שלי", הקורא לנשים איראניות לפרסם בפייסבוק תמונות שלהן ללא חיג'אב, היא הסבירה בהרחבה את עמדתה: "לא הגיוני מבחינתי לארח אירוע ספורט לנשים במקום בו לנשים אין זכויות בסיסיות והן נחשבות לאזרחים סוג ב'. כשלמדתי על המצב באיראן, הלב שלי נשבר. ישנם כאלו שטוענים שחיג'אב הוא חלק מהתרבות, אבל אני יודעת שיש המון נשים איראניות שמוחות באומץ נגד החוק ומסתכנות בכך. אני לא נגד האיסלאם או נגד כל דת אחרת. אני לא מוחה בגלל הדת, אלא בגלל החוק שמגביל את זכויותיי כאישה. קיבלתי המון תמיכה מאזרחים איראנים".

 

בניגוד להתאחדות העולמית, איגוד השחמט האמריקאי נעמד לצדה של פאיקידזה והביע בה תמיכה. "אנחנו תומכים בפאיקידזה לחלוטין. אף אישה לא צריכה לסבול מדיכוי מכל סיבה שהיא. אנחנו גאים בה על העמדה שלה", אמר בראיון לניו יורק פוסט, גארי וולטרס, נשיא איגוד השחמט האמריקאי.

 

לפי שעה ונוכח התגובות הרשמיות של ההתאחדות הבינלאומית, לא נראה כי ההחלטה צפויה להשתנות והאליפות אכן תיערך באיראן תחת חובת לבישת חיג'אב. פאיקידזה תאלץ הפעם לוותר על ההזדמנות להתמודד על תואר אלופת העולם, אך בשביל ציבור רחב הסובל מדיכוי מתמשך, פאיקידזה כבר זכתה בתואר האנושיות, הלא פחות חשוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך האינסטגרם
נאזי פאיקידזה
צילום: מתוך האינסטגרם
מומלצים