שתף קטע נבחר

הזזת טילים, שינוי חוק הגיוס: תופי מלחמה רוסיים

ברוסיה מאיימים שהשפל ביחסים עם ארה"ב עלול להוביל למלחמה, אבל מומחי ביטחון סבורים כי עימות ישיר אינו נראה באופק - למרות הסימנים המעידים לכאורה. בלוזאן שוחחו הצדדים על המשבר הסורי: "היו רעיונות מעניינים, נמשיך לדבר"

ברוסיה מזהירים שהיחסים בשפל שלא נראה כמותו כבר יותר מ-40 שנה, יש המאיימים במלחמה קרובה - והזזת הטילים רק חיזקה את החששות. אבל מומחי ביטחון בעולם סבורים בכל זאת כי הסיכוי שהמתיחות בין רוסיה לארצות הברית תוביל למלחמה אינו גבוה.  

 

בלוזאן שבשווייץ ניסו המעצמות לשפר מעט את היחסים, כשנפגשו לפסגה בנושא הסורי. הפסגה, בהובלת ארצות הברית ובהשתתפות רוסיה ומדינות מהמזרח התיכון, נמשכה כארבע וחצי שעות - וכצפוי לא הובילה לפריצת דרך. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב , שנפגש לפני כן למפגש ישיר ונדיר בעת האחרונה עם ג'ון קרי אמר בפתיחתה כי "אין לו ציפיות מיוחדות". בסיומה נשמע לברוב אופטימי יותר ומסר כי הצדדים דנו בכמה "רעיונות מעניינים" והסכימו כי יש להתחיל את התהליכים הפוליטיים בסוריה במהירות האפשרית. 

 

מזכיר המדינה האמריקני קרי אמר כי השיחות היו "גלויות לב אך קשות, עם רגעים מותחים", ומסר כי המגעים בין הצדדים יתחדשו ביום שני. דיפלומט מערבי בלוזאן אמר לפני הפגישה כי נראה שהפסגה לא הוכנה כראוי והעריך שמטרותיה עורפלו במכוון. "כדי להשיג הסכם בחלב, מדינות חייבות להתחייב - רוסיה להפסיק את ההפצצות, איראן להסיג את המיליציה שלה התומכת בדמשק. אי אפשר להשיג את זה בחצי יום".

המלון שמארח את השיחות בלוזאן. "רעיונות מעניינים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המלון שמארח את השיחות בלוזאן. "רעיונות מעניינים"(צילום: AFP)

ברוסיה שינו את חוק המילואים (צילום: AP) (צילום: AP)
ברוסיה שינו את חוק המילואים(צילום: AP)
ואותן שיחות נערכו כאמור בצל המתיחות הרוסית-אמריקנית. ביום ראשון שעבר דמיטרי קיסליוב, עיתונאי רוסי משפיע, הזהיר כי פעולה אמריקנית נגד המשטר הסורי עלולה להוביל למלחמה: "להתנהגות התקפית נגד רוסיה יש משמעות גרעינית". מיכאיל גורבצ'וב, מנהיגה האחרון של ברית המועצות, הזהיר כי "העולם הגיע לנקודה מסוכנת מאוד" בגלל העימות המעמיק בין רוסיה לארצות הברית בנושא הסורי. שגריר רוסיה באו"ם, ויטלי צ'ורקין, אמר כי שפל כזה ביחסים לא נראה מאז מלחמת יום כיפור, ב-1973.

 

לא רק ברוסיה הזהירו מהיחסים הצוננים בין המעצמות. שר החוץ הגרמני פרנק וולטר שטיינמייר כתב בשבוע האחרון כי המצב הגלובלי היום "מסוכן יותר" מאשר בימי המלחמה הקרה. בינתיים, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר כי מוסקבה תפרוש מההסכם להשמדת מאגרי פלוטוניום, העביר טילים בליסטיים למובלעת ליד הים הבלטי וביטל ביקור מתוכנן בצרפת, לאחר שנשיא צרפת פרנסואה הולנד מתח ביקורת על פשעי המלחמה שמבצעת לדבריו רוסיה בשטח סוריה.

 

ולמרות כל אלו, הסיכוי לעימות ישיר עדיין אינו גבוה. כך לפחות מעריכים ב"וושינגטון פוסט", שניתחו כמה סימנים אפשריים למתיחות - והסבירו כי כל אחד מהם אינו מראה שפני רוסיה לעימות. הנה כמה מאותם סימנים מעידים לכאורה.

 

הזזת טילים: בשבוע שעבר רוסיה העבירה טילים בליסטיים מסוג איסקנדר למובלעת שלה קלינינגרד באזור הים הבלטי - עוד ניסיון להפגנת כוח שגרר תגובות זועמות מפולין ואסטוניה השכנות. רוסיה טענה מנגד כי מדובר בתרגיל שגרתי ודובר הצבא אמר כי הטילים נחשפו במכוון ללוויין ריגול אמריקני. שר החוץ של ליטא, שגובלת בקלינינגרד, תיאר את הפעולה כטקטיקת משא ומתן, גם אם לא נעימה.

טילי איסקנדר. הועברו למובלעת ליד הים הבלטי (צילום: AP) (צילום: AP)
טילי איסקנדר. הועברו למובלעת ליד הים הבלטי(צילום: AP)
 

השגריר צ'ורקין. היחסים לא היו בשפל כזה מאז 1973 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השגריר צ'ורקין. היחסים לא היו בשפל כזה מאז 1973(צילום: AFP)
 

שינוי חוק הגיוס: ממשלת רוסיה אישרה תיקונים לחוק שמאפשרים לה להרחיב את הגיוס לצבא באמצעות החתמת כוחות מילואים לחוזים בתשלום לשישה חודשים. המומחה הביטחוני אלכסנדר גולץ אמר כי תקנה זו עשויה להיכנס לתוקף רק "במקרים חריגים מאוד", כמו בתגובה לאסונות לאומיים או למהומות פנימיות. אבל סעיף "השבת השלום הביטחון", שכלול בתקנה, יכול להתפרש כאפשרות לגיוס כדי להילחם מחוץ לגבולות רוסיה.

 

"אי אפשר לפסול את האפשרות שמוסקבה שוקלת פעולה קרקעית גדולה בסוריה", אמר גולץ, וציין את העובדה שהקרמלין הבטיח פעם אחר פעם לא לשלוח מגויסים להילחם במדינות אחרות. עם זאת, הבטחה זו לא תהיה בתוקף לחיילים מקבלי שכר. בכל מקרה, לפי "וושינגטון פוסט", גם לאחר שינוי החוק עדיין רב המרחק מגיוס החיילים - וכמובן משליחתם להילחם על אדמת סוריה.  

   

פוליטיקאים מחרחרי מלחמה: המחוקק הימני ולדימיר ז'ירינובסקי, מקורבו של פוטין, קרא לאמריקנים להצביע לטראמפ, אמר כי הוא היחיד שמסוגל להרגיע את המתיחות המסוכנת בין מוסקבה לוושינגטון ואיין שבניגוד אליו, קלינטון עלולה לגרום למלחמת עולם שלישית.

ז'ירינובסקי: "אם קלינטון תיבחר, יהיו הירושימות" (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ז'ירינובסקי: "אם קלינטון תיבחר, יהיו הירושימות"(צילום: gettyimages)

פוטין. ביטל פגישה עם נשיא צרפת (צילום: AP) (צילום: AP)
פוטין. ביטל פגישה עם נשיא צרפת(צילום: AP)

"היחסים בין רוסיה לארה"ב לא יכולים להיות גרועים יותר", אמר ז'ירינובסקי. "הם יכולים להחמיר רק אם תתחיל מלחמה. אמריקנים שמצביעים לנשיאות חייבים להבין שהם מצביעים לשלום על כדור הארץ אם הם בוחרים בטראמפ. אבל אם הם מצביעים להילרי - זאת מלחמה. זה יהיה סרט קצר. יהיו 'הירושימות' ו'נגסקיות' בכל מקום". עם זאת, ז'ירינובסקי - שכבר קרא בעבר לפלוש לאלסקה, ולשטח את פולין ואת המדינות הבלטיות - לא נמצא בקרבת הכפתור האדום, והצבעותיו בפרלמנט דומות לאלו של הקרמלין.  

 

מקלט ענק חדש במוסקבה: בשכונה במוסקבה הופיע פוסטר שבו מתבקשים תושבים להקציב 500 רובל (כ-8 דולר) לבניית מקלט חדש בעקבות "הצפי למתקפה גרעינית עלינו מצד מדינות לא ידידותיות". לפי "וושינגטון פוסט", התברר שמדובר במזימה, שנועדה ככל הנראה להונות קשישים ולקחת את כספם. במקביל, פורסמו דיווחים שלפיהם תושבים נקראו לבדוק את המקלטים ומסכות הגז.

 

הקצבת חירום של לחם: מושל סנט פטרבורג אישר תוכנית שתבטיח הקצבת חירום של 300 גרם לחם ל-20 יום, לכל אחד מ-5 מיליון התושבים המתגוררים בעיר. ברוסיה אמרו שמדובר בתעלול יחצ"ני, ואף תהו: "לא ברור מדוע ההקצבה היא ל-20 יום. בהינתן כלי הנשק המודרניים, אף אחד לא יצטרך יותר".  


פורסם לראשונה 15/10/2016 22:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ספינת טילים רוסית בדרך לסוריה
צילום: AFP
מומלצים