שתף קטע נבחר

מחקר מצא: התרופות לסרטן הערמונית מכפילות הסיכון לדמנציה

חוקרי אוניברסיטת סטנפורד מצאו כי התרופות מעכבות הטסטוסטרון לטיפול בסרטן הערמונית, מגבירות פי 2 את הסיכון ללקות בדמנציה. החוקרים: "ייתכן ונצטרך לחשוב על טיפולים חלופיים לאור הסכנה". בישראל מעל 22 אלף גברים שלוקים בסרטן הערמונית, אחד מכל 9 יחלה

סכנה בתרופות לטיפול בסרטן הערמונית: מחקר חדש שנערך באוניבסיטת סטנפורד מצא כי התרופות לטיפול בסרטן הערמונית, המעכבות את ההורמונים הגבריים – מגבירות משמעותית את הסיכון לפתח דמנציה. הממצאים פורסמו בגיליון האחרון של כתב העת JAMA Oncology.

 

טסטוסטרון, ההורמון הגברי, נמצא כמעודד את גדילתם של גידולים סרטניים, לפיכך, תרופות מעכבות את ההורמון הגברי שימשו מאז שנות ה-40 של העשור הקודם לטיפול במחלה. בארצות הברית בלבד, מעל חצי מיליון גברים מטופלים בסוג תרופות זה.

 

קראו עוד

סרטן הערמונית: איך מחליטים מתי לטפל?

כך תדעו: האם אתם בסיכון לסרטן הערמונית

  

במחקר החדש שנערך על ידי חוקרי אוניברסיטת סטנפורד בשיתוף בית הספר לרפואה של אוניברסיטת פנסילבניה, נבדקו תיקיהם הרפואיים של 10 אלף גברים הסובלים מסרטן הערמונית, 1,829 מתוכם טופלו בתרופות מעכבות טסטוסטרון.

 

הממצאים הראו כי 7.9% מאלה שטופלו במעכבי טסטוסטרון, לקו בדמנציה בתוך חמש שנים, בהשוואה ל- 3.5% בלבד מאלה שלא טופלו בטיפולים אלה.

 

מחקר נוסף שפורסם בספטמבר האחרון בכתב העת New England Journal מצא כי סיכון התמותה אצל חולי סרטן הערמונית היה זהה, בין אם טופלו בתרופות, ניתוחים או הקרנות ובין אם לא טופלו כלל. 99% מהחולים שרדו במשך 10 שנים לפחות, גם אם כלל לא טופלו.

 

"הסיכון הוא אמיתי", אמר ראש צוות החוקרים, פרופ' ניגאם ראה, "לאור הממצאים, ייתכן ויהיה צורך לשקול את הצורך בטיפול או החלפתו".

 

סרטן ערמונית: אחד מכל 9

בארץ חיים למעלה מ-22 אלף גברים שלקו בסרטן הערמונית ואחד מכל תשעה גברים יחלה במהלך חייו במחלה.

 

שכיחות סרטן הערמונית עלתה בקרב יהודים וערבים באופן מתון עד סוף שנות ה-80. אך מתחילת שנות ה-90, המועד בו הפכה בדיקת הדם PSA לאבחון מוקדם של סרטן הערמונית לזמינה בישראל, ניכרת עלייה תלולה יותר בתחלואה בקרב שתי קבוצות האוכלוסייה.

 

הסיכון לחלות בסרטן חודרני של הערמונית במהלך החיים (מהלידה ועד גיל 90) עומד על 11.6%, כלומר אחד מכל 8.6 גברים בקרב יהודים, ועל 6.6%, כלומר אחד מכל 15 גברים, בקרב ערבים.

 

בשנות ה-90 עמד הסיכוי לשרוד את המחלה על כ-84%, אולם בזכות הטיפולים והאבחון המוקדם עלה הסיכוי לשרוד וכעת הוא עומד על 92%. שיעור התמותה מסרטן הערמונית נמצא במגמת ירידה קלה בחמש השנים האחרונות.

 

האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לגברים מעל גיל 50 ולגברים בקבוצות סיכון להכיר את המחלה ואת תסמינה ולפנות לרופא לייעוץ. בארץ, כמו גם בכל מדינות המערב, לא מומלצת בדיקת סריקה המונית לאבחון של סרטן הערמונית באופן גורף לכלל אוכלוסיית הגברים, כיוון שעדיין לא הוכח שהבדיקות הקיימות מקטינות משמעותית את התמותה מהמחלה.

 

על פי ההמלצות הבינלאומיות לגברים הנמצאים בקבוצת סיכון גבוה, מומלץ לפנות לייעוץ אצל רופא המשפחה או רופא אורולוג. סיכון גבוה מוגדר כהופעת סרטן הערמונית בקרב קרובי משפחה מדרגה ראשונה (אב, אח או בן), שחלו במחלה לפני גיל 70.

 

לאוכלוסייה בסיכון גבוה מומלץ לערוך, בנוסף לבדיקה רקטלית ידנית על ידי רופא, בדיקה שנתית של הסמן (מרקר) PSA לגילוי חלבון המיוצר בתאים של בלוטת הערמונית ונמצא בדם, המשולבת עם אולטרסאונד (TRUS) ובהתאם לכך נקבעות למטופל בדיקות משלימות.

 

כך מתפתח תא סרטני:

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקשר בין תרופות לסרטן הערמונית ודמנציה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים