שתף קטע נבחר

מזכ"ל האו"ם: האתרים בירושלים קדושים גם ליהודים

ברקע הזעם בישראל על החלטת אונסק"ו להטיל ספק בזיקה היהודית למקומות הקדושים בבירה, הביע מזכ"ל האו"ם באן קי מון התנערות: "מסגד אל-אקצה הוא גם הר הבית". הוא קרא לשמור על סטטוס-קוו למניעת אלימות

עוד ניסיון להנמיך את הלהבות: מזכ"ל האו"ם היוצא, באן קי מון, התייחס היום (א') לעימות שהתחולל בסוף השבוע שעבר בין ישראל לארגון אונסק"ו, לנוכח ההחלטה להטיל ספק בקשר של היהדות להר הבית ולכותל המערבי בירושלים. בהודעה שפרסם דובר האו"ם בשמו של באן הובעה התנערות מהחלטת אונסק"ו.

 

בהודעת הדובר צוין כי "המזכ"ל מאשר מחדש את חשיבות העיר העתיקה של ירושלים ושל חומותיה לשלוש הדתות המונותיאיסטיות, ומדגיש את החשיבות של הקשר הדתי וההיסטורי של היהודים, המוסלמים והנוצרים לאתר הקדוש".

באן קי מון. מתנער מאונסק"ו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
באן קי מון. מתנער מאונסק"ו(צילום: AFP)

"מקום קדוש לשלוש הדתות" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"מקום קדוש לשלוש הדתות"(צילום: רויטרס)

הדובר של מזכ"ל האו"ם הוסיף כי "מסגד אל-אקצה, המקדש הקדוש למוסלמים, הוא גם הר הבית או בית המקדש, שהכותל המערבי שלו הוא המקום הקדוש ביותר ליהדות, ונמצא כמה צעדים מכנסיית הקבר שאותה מוקירים הנוצרים.

 

"המזכ"ל סבור כי כל ניסיון להפריך את הדברים אינו משרת את האינטרסים לשלום ועלול להזין אלימות וקיצוניות. הוא גם קרא לכל הצדדים לשמור על הסטטוס-קוו בכל הקשור למקומות הקדושים בירושלים העתיקה".

 

שגריר ישראל באונסק״ו, כרמל שאמה-הכהן, אמר: "הודעת דובר מזכ"ל האו"ם מעידה בדיוק כיצד מסמכי והחלטות האו"ם צריכים להתייחס למקומות הקדושים בירושלים, באיזון, בכבוד רב לכולם, וברגישות מרבית. ההודעה מוכיחה עד כמה החלטת אונסק"ו הזויה וחסרת אחריות ועד כמה תגובת ישראל היתה מדויקת ויעילה. נקווה שלקראת ההצבעה הבאה בשבוע הבא בוועדת המורשת העולמית באותו עניין דברי המזכ"ל החדש ודברי מזכ"לית אונסק"ו יחלחלו וישפיעו על נוסח ההצעה ואם לא אז לפחות על הצבעת המדינות".

 

ההצבעה - והתגובות החריפות

במהלך השבוע שעבר אימץ הוועד המנהל של אונסק"ו, ארגון החינוך, התרבות והמדע של האו"ם היושב בפריז, את ההצעה הפלסטינית שיש להטיל ספק בזיקה היהודית למקומות הקדושים בירושלים. 24 מדינות תמכו בהצעה, 26 נמנעו ונציגים של שתי מדינות נעדרו. ישראל הוגדרה בהחלטה 15 פעמים כ"כוח הכובש".

 

ההצבעה עוררה כאמור זעם בירושלים ותגובות חריפות מכל הקשת הפוליטית בישראל. ראש הממשלה בנימין נתניהו ציין כי "תיאטרון האבסורד באונסק"ו נמשך, והארגון הזה קיבל עוד החלטה הזויה. אז מילא שהם לא קוראים תנ"ך, אבל אני מציע לחברי אונסק"ו לבקר בשער טיטוס ברומא, שם הם יראו מה הביאו הרומאים לרומא לאחר שהחריבו ובזזו את בית המקדש בהר הבית לפני 2,000 שנה. רואים שם את מנורת שבעת הקנים, סמל של העם היהודי, ואני אומר שהיא גם הסמל של מדינת היהודים בימינו. לומר שלישראל אין קשר להר הבית ולכותל זה כמו לומר שלמצרים אין קשר לפירמידות".

 

שרת המשפטים איילת שקד אמרה: "האו"ם שובר את השיאים של עצמו בבורות, באנטישמיות ובחוסר הרלוונטיות שלו. ארגון שמתיימר לייצג את החינוך ואת המדע מטעם האו"ם מציג פוליטיקה רקובה שנשלטת בידי מדינות אסלאמיות דיקטטוריות. במקום שמדינות המערב יובילו את הארגון למחוזות הנאורות, חלקן נגררות ללכת שבי אחר החלטות מבישות".

מזכ"לית אונסק"ו בוקובה (צילום: AP) (צילום: AP)
מזכ"לית אונסק"ו בוקובה(צילום: AP)

מזכ"לית אונסק"ו, אירנה בוקובה, ניסתה אף היא לצנן את התגובות החריפות בישראל, וציינה בסוף השבוע כי הר הבית קדוש גם ליהודים. בהודעה ששלחה לשגריר ישראל באונסק"ו כרמל שאמה-הכהן כתבה בוקובה כי "במיקרוקוסמוס של האנושות, אנשים שונים מדתות שונות רואים במקום מסוים כקדוש. אותו מקום יכול להיקרא בשם אחר עבור כל דת".

 

היא הוסיפה כי "כמו שמסגד אל-אקצה, המקדש הקדוש למוסלמים, כך הוא נקרא אצל היהודים הר הבית, שחולק קיר שהוא הכותל המערבי הקדוש ליהודים. כמה צעדים משם ניתן למצוא את הר הזיתים, שעציו קדושים לנוצרים".

 

עוד כתבה בוקובה: "המורשת של ירושלים היא נצחית. לכל אחת מהקהילות יש את הזכות להכיר בהיסטוריה שלה ובמערכת היחסים שלה עם העיר. להכחיש או למחוק היסטוריה שלמה ליהודים, נוצרים או למוסלמים, חותרת תחת האמינות של המקום ויוצאת נגד מה שמייצגת המורשת העולמית של ארגון אונסק"ו". במכתב ליו"ר התנועה, ח"כ ציפי לבני, כתבה בוקובה כי בארגון "נחושים להילחם בדה-לגיטימציה של ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים