שתף קטע נבחר

דרא"פ פורשת מביה"ד הבינ"ל: "אי אפשר לעבוד ככה"

מכה לבית הדין הפלילי בהאג, בית הדין הבינלאומי הקבוע הראשון בהיסטוריה לפשעי מלחמה: אחרי שדרום אפריקה סירבה לעצור את נשיא סודן שנגדו יש צו מעצר בינלאומי, היא הודיעה כי היא עוזבת אותו משום שהוא אינו מאפשר לה לקיים פעילות דיפלומטית תקינה. ברקע: טענות אפריקה שבית הדין נטפל אליה

דרום אפריקה הודיעה היום (ו') כי היא פורשת מבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג משום שחברותה בו עומדת בסתירה לחוקי החסינות הדיפלומטית. זו עוד מכה לבית הדין הבינלאומי, שמתמודד גם כך עם קשיים רבים, והמכה הזו מכעיסה את האופוזיציה הפוליטית.

 

דרום אפריקה הודיעה כבר בשנה שעברה על כוונתה לפרוש, אחרי שבית הדין הבינלאומי מתח ביקורת עליה משום שהתעלמה מצו המעצר שהוציא בית המשפט לנשיא סודן עומר אל-בשיר, הנאשם ברצח עם ובפשעי מלחמה, כשהוא ביקר בדרום אפריקה. אל-בשיר מצדו דוחה את ההאשמות.

בית הדין הפלילי הבינלאומי הוא בית הדין הקבוע הבינלאומי הראשון אי פעם לענייני פשעי מלחמה. לאורך השנים הוא התמודד עם האשמות שלפיהן הוא משרת מדיניות ניאו-קולוניאליסטית חדשה באפריקה. מבין עשר החקירות שפתח בית הדין הפלילי הבינלאומי – תשע עסקו במתרחש באפריקה. בורונדי כבר הודיעה כי גם היא מתכוונת לעזוב את בית הדין.

נשיא סודן, עומר אל-בשיר. נחת והמריא בלי בעיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא סודן, עומר אל-בשיר. נחת והמריא בלי בעיה(צילום: AFP)

שר המשפטים של דרום אפריקה מייקל מסותה אמר לכתבים בפרטוריה כי ממשלת דרום אפריקה תגבש הצעת חוק שבמסגרתה יבוטל אימוץ אמנת רומא על-ידי דרום אפריקה כדי שהמדינה תוכל לשמר את יכולתה לנהל יחסים דיפלומטיים פעילים. הוא הודיע כי הממשלה הדרום-אפריקנית הגישה הודעה רשמית על כך.

 

בבית הדין הפלילי הבינלאומי חברות 124 מדינות, וייעודו הוא לחקור ולהעמיד לדין בגין מעשים של רצח עם, פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה. עם זאת, מאז הקמתו לפני 14 שנה ניתנו בו רק חמש הכרעות דין משמעותיות, כולן נגד חשודים אפריקנים, וכמה ממדינות אפריקה הביעו דאגה וטענו כי בית הדין נטפל למדינות היבשת.

 

ניסיון להעמיד לדין את נשיא קניה אוהורו קנייתה ואת סגנו וויליאם רוטו בגין המהומות שהתחוללו במדינתו אחרי מערכת הבחירות נכשל, בין השאר על רקע מאמצים דיפלומטיים של לוביסטים וטענות להפחדה של עדים. הפרלמנט של בורונדי הצביע בשבוע שעבר בעד פרישה מבית הדין, אולם המדינה טרם מסרה על כך הודעה רשמית לאו"ם.

 

ביוני 2015 ביקר נשיא סודן עומר אל-בשיר ביוהנסבורג לרגל פסגת האיחוד האפריקני, ודרום אפריקה התירה לו לעזוב את שטחה ללא בעיה בתום הפסגה אף שבית הדין הבינלאומי הורה לה לדאוג שיישאר

בשטחה עד לאחר שיתקיים לו שימוע בנוגע לשאלה אם יש להחזיקו במעצר בגין צו המעצר הבינלאומי שהוצא נגדו. בית הדין הבינלאומי קבע כי דרום אפריקה, כמדינה החתומה על אמנת רומא, חייבת הייתה לעצור את אל-בשיר וליישם את צו המעצר הבינלאומי נגדו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נשיא סודן עומר אל-בשיר
צילום: AFP
מומלצים