שתף קטע נבחר

המחקר שמצא את הקשר בין דלקתיות בגוף לדיכאון

חוקרים מדווחים כי חולים הסובלים מדיכאון ומדלקות מפרקים ופסוריאזיס – אשר טופלו בתרופות אנטי דלקתיות, הראו שיפור משמעותי בתסמיני הדיכאון. המדענים: "הממצאים מראים בבירור שלדיכאון יש בסיס דלקתי"

גישה חדשה לטיפול בדיכאון: חוקרים בארצות הברית מצאו כי תרופות נוגדות דלקת הפחיתו משמעותית את תסמיני הדיכאון בחולים. לדברי החוקרים, הדלקת משחקת תפקיד משמעותי במצב בריאות הנפש. הממצאים פורסמו בגיליון החדש של כתב העת Molecular Psychiatry.

 

תרופות אנטי דלקתיות משמשות כיום לטיפול במחלות אוטואימוניות ובהן דלקת מפרקים ופסוריאזיס. עם זאת, עד היום תרופות אלה לא נבדקו כטיפול במחלות פסיכיאטריות.

 

החוקרים התמקדו בקבוצת תרופות המשפיעות על חלבונים מסוג ציטוקינים בעלי תפקיד משמעותי בתהליכים דלקתיים בגוף. אצל אנשים הסובלים ממחלות אוטואימוניות, יוצרת מערכת החיסון כמות גבוהה של ציטוקינים הפוגעת בתאי הגוף.

 

קראו עוד

מדריך נוגדי דיכאון: החדשות, הפחות משמינות והמהירות

10 סימנים שמעידים: אתה סובל מדיכאון סמוי

 

תרופות נגד דלקת מפרקים ופסוריאזיס. אולי יעזור גם נגד דיכאון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תרופות נגד דלקת מפרקים ופסוריאזיס. אולי יעזור גם נגד דיכאון(צילום: shutterstock)

 

תרופות נוגדות דלקת שיועילו במצבי דיכאון

מחקרים קודמים כבר מצאו כי קיים קשר בין רמות הציטוקינים בדם לבין סיכון לדיכאון. אחד המחקרים הראה כי ילדים בעלי רמות ציטוקינים גבוהה בדם, היו בסיכון גבוה לפתח דיכאון או פסיכוזה בבגרותם.

 

כחלק מהסקירה החדשה, ערכו החוקרים בדיקות בשבעה מחקרים שכללו סך של 2,370 אנשים הלוקים במחלות אוטואימוניות. הממצאים הראו כי המטופלים שקיבלו תרופות אנטי דלקתיות הראו "שיפור משמעותי" בתסמיני דיכאון, בהשוואה לאלה שקיבלו פלצבו, כלומר תרופה ללא חומר פעיל.

 

"התוצאות מראות את תפקידם של תהליכים דלקתיים בגוף בדיכאון", כתבו החוקרים, "ייתכן ובעתיד תרופות נוגדות ציטוקינים עשויות להועיל לאנשים הסובלים מדיכאון, אצלם תרופות נוגדות דיכאון לא עובדות.

 

"מחקרים קודמים כבר הראו כי חולים בעלי רמות גבוהות מאוד של ציטוקינים, יגיבו פחות לתרופות נוגדות דיכאון, ובמקרים כאלה ייתכן שתבוא תועלת מתרופות נוגדות דלקת".

 

עם זאת, החוקרים הבהירו כי מדובר בממצאים ראשוניים, ולא צפוי בינתיים שינוי בפרוטוקולי הטיפול הפסיכיאטריים: "מוקדם עדיין לומר אם תרופות נוגדות ציטוקינים יכולות לשמש לטיפול שגרתי בדיכאון", הסביר פרופ' פיטר ג'ונס, מומחה לפסיכיאטריה מאוניברסיטת קיימברידג' שהיה אחד ממחברי המחקר, "נצטרך ניסויים קליניים נוספים שיבדקו עד כמה התרופות נוגדות הדלקת יעילות ובטוחות לטיפול בדיכאון".

 

דיכאון על צורותיו השונות נחשב כהפרעה הנפשית הנפוצה ביותר במאות האחרונות ומהווה על פי ארגון הבריאות העולמי את סיבת התמותה השנייה בעולם. על פי הנתונים, כ-80% מהאוכלוסיה בעולם נפגע או נחשף לפחות פעם בחייו לדיכאון הפוגע בכל המישורים של איכות החיים.

 

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כ-8% מהאוכלוסיה הבוגרת בישראל סובלת מתסמיני הפרעות רגש או חרדה, כשהשכיחה מהפרעות אלה היא דיכאון בדרגה כלשהי. הפרעות רגש וחרדה שכיחות כמעט פי שתיים בקרב נשים מאשר בגברים. פחות מרבע מהסובלים מבקרים אצל רופא או איש מקצוע אחר לקבלת טיפול.


צפו: פסיכיאטר מסביר על התרופות הקיימות לדיכאון

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרדיט: Shutterstock
הקשר בין דיכאון לדלקתיות בגוף
קרדיט: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים