שתף קטע נבחר

פיילוט בקורס קצינים: צוערת אחת בין גברים

יותר מ-90% מהתפקידים בצבא פתוחים גם לנשים, אבל רק 7% מתגייסות ליחידות הלוחמות. האם הניסיון לשילוב מלא עם לוחמים, בלי חברות נוספות בצוות צוערים קטן למשל, יכול לעזור לחולל שינוי?

 

ראשונה מימין: סג"מ אביטל. ראשונה משמאל: סג"מ יצחקי (צילום: דובר צה''ל) (צילום: דובר צה''ל)
ראשונה מימין: סג"מ אביטל. ראשונה משמאל: סג"מ יצחקי(צילום: דובר צה''ל)
7 חודשים לאחר שיצא לדרך, הסתיים "פיילוט הצוערות" בצה"ל: בימים הקרובים יסתיים בבה"ד 1 קורס הקצינים הקרביים הראשון שבו שולבה כל חניכה לבד בצוות של חניכים, כחלק מתפיסת הרחבת השילוב של לוחמות ולוחמים בצבא.

 

בשנים האחרונות שבהן החלו לצאת מפקדות כיתה מיחידות מעורבות לקורס קצינים, הקפידו בבה"ד 1 לרכז כמה מהן באותו צוות, במטרה להקל על שגרת יומן המפרכת בקורס היוקרתי. אך בקורס שמסתיים בימים אלה מצאו עצמן שמונה צוערות בכל המחזור (מספר שיא של צוערות בקורס קצינים קרביים - הקודם עמד על שש), עוברות את הכשרת הקצין הקרבי בצוות שכולו גברי. החיילים שעמן עברו את הקורס הגיעו מחטיבות גבעתי, גולני, כפיר, נח"ל, צנחנים ומהיחידות המובחרות של צה"ל.

 

 

בכל פלוגת צוערים שובצו שתי צוערות, כך שהמפגש בין שתיהן היה בעיקר בלילה, במגורי הבנות בבסיס או באוהל הבנות הקטן והמרוחק יותר מהמאהל הפלוגתי בשבועות השטח. סגן-משנה נועם יצחקי (21) מהיישוב קידר, תקבל השבוע את דרגות הקצונה ותחזור לפקד על מחלקת לוחמים ולוחמות בגדוד קרקל מול גבול מצרים. לדבריה, "רצו לשים את הצוערות במקום אחר", ומבחינתה המהלך היה חיובי: "זה גרם לי לא לוותר. למדתי הרבה מהצוערים סביבי מבחינה מקצועית והם למדו ממני. היו איתי צוערים מ-669, מהצנחנים ומגדס"ר נח"ל. השיטה החדשה הזו גרמה להוציא מאיתנו יותר כצוערות, היה מעניין לעבוד עם צוות של צוערים. בלילה או בשירותים כמובן שהייתה הפרדה וגבולות גזרה. בתרגילים בשטח שהם היו צמודים אלי, הרגשתי כאילו אח שלי צמוד אליי - מבחינתי הם היו אחים שלי וחבריי לנשק. אף אחד לא זלזל בי".

 

יצחקי סיפרה כי כמעט לא קיבלה הנחות לאורך הקורס: "כמו כולם עשיתי את כל התרגילים והשבועות המסכמים הקשים, סחבתי ותפעלתי את מקלע הנגב, עשיתי את ניווט ה-40 ק"מ, את תרגילי הלחימה בשטח בנוי ופתוח. ההבדל היחיד היה במבחני הכושר, כמו ה'בר אור', שבהם לוחמות מקבלות קצת יותר זמן מהלוחמים".  

 

לוחמות קרקל בשטח (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
לוחמות קרקל בשטח(צילום: רועי עידן)

צוערת אחרת, סגן-משנה רוני אביטל, בת 21 ממודיעין, שובצה בתחילת הקורס לצוות כצוערת יחידה עם 14 צוערים – חלקם דתיים. למרות הקשיים שצצו בתחילה, היא וחבריה הדתיים לצוות הצליחו לעבור את הקורס יחד, גם בשבועות השטח שבהם הקרבה הפיזית היא כורח המציאות. אביטל: "הייתה הפריה הדדית, לא חשתי בחסרון מול הצוערים. כולם התייחסו בכבוד ובצורה שווה. לראשונה יצא לי לעבוד עם דתיים, וזו הייתה חוויה חיובית. לא הייתי סוחבת מישהו בשטח שמבקש לשמור על מרחק נגיעה, ולמדנו עם הזמן לדעת מה מותר ומה אסור. עובדה שזה אפשרי, פשוט מדברים על מה שמפריע ומסתדרים".

 

שילוב לוחמות: מה קורה בצמרת?

למרות עלייה במספר הלוחמות בצה"ל, שהוכפל בשנתיים האחרונות בעיקר בגלל פתיחת שני גדודי חי"ר קל מעורבים נוספים לשמירת הגבולות (אריות הירדן בצפון הבקעה וברדלס בגזרת הערבה, גדוד רביעי יוקם בקרוב), עדיין הסטטיסטיקות נמוכות מאוד בשילוב לוחמות וקצינות בצה"ל.

 

מאז שעזבה האלופה הראשונה בצה"ל את תפקידה, ראשת אכ"א הקודמת אורנה ברביבאי, לא מונתה אלופה אחרת במטכ"ל, והקצינות הבכירות המעטות בצה"ל בדרגות תת-אלוף זכו לדרגה מתוקף תפקידן (דוגמת יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר) או בדרגות ייצוג (כזו שניתנת אף שהדרגה לא מקבילה לתפקיד), כמו ראש מחלקת הסגל באכ"א או הצנזורית הראשית. גם בקרב הלוחמות עדיין עומד מספרן על אחוז חד ספרתי (כ-7%, גידול של 5% בשלוש השנים האחרונות).

 

פורום מטכ"ל. איפה הנציגות הנשית? (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
פורום מטכ"ל. איפה הנציגות הנשית?(צילום: דובר צה"ל)
 

יותר מ-90% מהתפקידים בצבא פתוחים גם לנשים. באוגדת איו"ש לוחמות וקצינות שמובילות מעצרי מבוקשים פלסטינים בעומק שטח A הפכו לדבר שבשגרה ובגל הטרור האחרון מצאו עצמן לוחמות בחזית הפיגועים. אולם אין נהירה של צעירות ליחידות קרביות, שרובן, כמו גדודי החי"ר המעורבים, גדודי התותחנים, יחידות המזל"טים, חילוץ והצלה בפיקוד העורף, מג"ב, איסוף קרבי ועוד, פתוחים עבורן.

 

בשנה האחרונה חל אמנם זינוק של 40% במוטיבציה של נערות להתגייס לקרבי, אך המספרים כאמור, עדיין נמוכים יחסית. "לדעתי התדמית הגברית של הלחימה בקרב נשים מרחיקה בנות מלרצות להיות לוחמות", אומרת סג"מ אביטל, "זה לא קשור להתחייבות לתקופת השירות הזהה למשרתים. מבין החברות שלי, אני היחידה שהתגייסה לקרבי, ואחרי שחברותיי השתחררו ושמעו על השירות שלי, הן אמרו 'הלוואי שהיה לנו אומץ ורצון כמו שלך גם לשרת כלוחמת'".

 

היא דווקא לא החלה את שירותה כלוחמת, אך התעקשה לעבור לגדוד המעורב החדש אריות הירדן. כמו בכל גדוד מעורב אחר, דוגמת קרקל, גם אביטל לא תחצה גבול במלחמה הבאה, "פריביליגיה" ששמורה לחטיבות החי"ר והשריון המתמרנות, ואלה עדיין על טהרת הגברים. "לא 'אזכה להיכנס' במלחמה הבאה, אבל ביום מן הימים זה יקרה לדעתי כי מדובר בתהליך. עוד נגיע למקום הזה". חברתה, סג"מ יצחקי, סבורה כי "לוחמת כן יכולה לשרת ביחידה מתמרנת. זה שפתחו עוד יחידות מעורבות זה כבר שינוי. בקורס הייתי אחת כמו כולם".

 

בסך הכל, בצה"ל שואבים עידוד מהמגמות של שילוב נשים בתפקידים מרכזיים. לפי סך הנתונים, השנה נרשם שיא בכמות אלופות המשנה (28 ועוד 4 שקודמו לדרגה הבכירה; י.ז.), כאשר 23% מהמערך הטכני כולל נשים משרתות, לעומת אחוזים בודדים בעבר. בנוסף, בצה"ל כיום משרתות כ-3,000 לוחמות - פי 2 יותר מאשר לפני חמש שנים. במקביל, משנת 2011 חלה ירידה של 1,500 חיילות המשרתות בתור פקידות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה''ל
סיימו את הקורס בהצלחה
צילום: דובר צה''ל
מומלצים