שתף קטע נבחר

לא רק דאעש: ממשלת עיראק נגד אלכוהול

במהלך מפתיע אישר הפרלמנט בבגדד חוק האוסר לייבא, לייצר ולמכור אלכוהול. הנוצרים זועמים לאור החקיקה שנעשתה בחשאי, והאזרחים מותחים ביקורת ברשת: "הממשלה מתעלמת מסוגיות חשובות יותר"

הפרלמנט העיראקי אישר חוק האוסר על ייבוא, ייצור ומכירת אלכוהול במדינה. המהלך, שנעשה במפתיע, מכעיס כעת רבים מהמקהילות הנוצריות שמתפרנסים ממכירת משקאות חריפים. החוק, שאושר אתמול (שבת) בשעת לילה מאוחרת, מחייב את העוברים עליו בקנס שיכול להגיע ל-25 מיליון דינרים עיראקיים - 21 אלף דולרים. עם זאת, טרם ידוע איך בדיוק ייאכף החוק ועד כמה הרשויות יקפידו עליו, בנוסף לעובדה שבית המשפט העליון יכול לפסול אותו. 

 

האיסלאם אוסר על צריכת אלכוהול, אך ניתן לרכוש משקאות חריפים בערים הגדולות בעיראק, בעיקר בחנויות שבבעלות נוצרית. בפרלמנט העיראקי רוב שולט של מפלגות איסלאמיות-שיעיות, ועם פרסום ההודעה בדבר האיסור החדש אמש באתר הפרלמנט, לא ניתן פירוט על מספר המצביעים בעד ונגד. 

זעם ברשת: הפרלמנט נלחם באלכוהול - כשגבו מופנה ללחימה במוסול ()
זעם ברשת: הפרלמנט נלחם באלכוהול - כשגבו מופנה ללחימה במוסול
 

החוק החדש מגיע בימים שעיראק מנהלת פעולה צבאית מסיבית לכיבוש מחדש מידי דאעש את העיר הצפונית מוסול. הארגון אוסר על צריכת אלכוהול, סיגריות וסמים בשטח שבשליטתו, ואוכף את החוק באופן אכזרי. אזרחים עיראקים פנו לרשתות החברתיות כדי לדון באיסור המפתיע, כשרבים מהם מותחים ביקרת על המחוקקים על כך שהם מתעלמים מסוגיות חשובות ודחופות יותר, כמו המלחמה נגד דאעש, המשבר הכלכלי שנגרם בשל מחירי הנפט הנמוכים ושחיתות בממשלה. קריקטורה שהופצה ברשת מציגה גברים כשגבם מופנה למוסול, שם מבתצעות קרבות נגד דאעש, והם יורים בבקבוק ליקר. אחרים הביעו תמיכה באיסור, ושיבחו את הפרלמנט על התאמת חוקי המדינה לחוקי האיסלאם. 

איסור גורף על ייבוא, ייצור ומכירת אלכוהול (צילום: AP) (צילום: AP)
איסור גורף על ייבוא, ייצור ומכירת אלכוהול(צילום: AP)
 

 

יוסף סלאייווה, מחוקק נוצרי, אמר כי החוק "הלא-צודק" הוחלק אל תוך הצעת חוק המסדירה את ההכנסות של הרשויות המקומיות, ללא ידיעת המחוקקים. הוא הוסיף כי הטיוטה המקורית כללה הצעה להטלת מס על חנויות משקאות אלכוהוליים ומסעדות שמוכרות אלכוהול. "האיזור הזה הוא בלתי-חוקתי, היות שהחוקה מכירה בזכויותיהם של מיעוטים לא-מוסלמים וקבוצות אתניות שחיות לצד המוסלמים בעיראק", אומר סלאייווה. "למחוקקים המוסלמים האלה אני אומר: 'תטפלו בדת שלכם ותשאירו לנו לטפל בשלנו, אנחנו יודעים איך להתמודד עם זה'". לפי המחוקק הנוצרי, כמה מחוקקים צפויים להגיש ערעור לבית המשפט הפדרלי העליון. קיימת סבירות נמוכה שהחוק החדש ייאכף באזור שנשלט בידי הכורדים, שהו מתגוררת קהילה נוצרית גדולה.

 

החוק הוצע על ידי מחמוד אל-חסן, שופט ומחוקק ממפלגת "מדינת חוק" - המפלגה הגדולה בפרלמנט. אל-חסן מתעקש כי החוק מתכתב עם סעיף בחוקה העיראקית, האוסר על העברת כל חוק שנוגד את האיסלאם. "החוקה משמרת את הדמוקרטיה ואת זכויותיהן של קבוצות שאינן מוסלמיות, אך אסור שזכויות אלה יפרו את דת האיסלאם", הוא אמר. "חלק מהצבעות המחוקקים נעשו ממניעים דתיים, אך רבים אחרים הצביעו כדי להימנע מכל דבר שהוא לא-חוקתי". ישנו מספר קטן של מדינות בעלות רוב מוסלמי שבהן חוקים המגבילים צריכת אלכוהול, בהן סעודיה וכוויית, שבהן חל איסור מוחלט למכור אלכוהול. 

 

קירק סוואל, מוציא לאור של העיתון "בתוך הפוליטיקה העיראקית", אמר כי החוק נתמך באופן ברור על ידי איסלאמיסטים שיעים, אך העברתו הייתה "קצת מפתיעה, מכיוון שהנושא לא עמד במוקד הדיון הציבורי". סוואל הוסיף כי הרשות המבצעת יכולה לפעול להפיל את החוק על רקע מנהלתי או על רקע אחר, וכי בית המשפט העליון יכול לפסול אותו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים