שתף קטע נבחר

תורה של השמחה

חודש החגים מסתיים בחג ששולח אותנו לשנה החדשה בריקודים ואופטימיות. השאלה איך נשארים שמחים גם כשלא הולך. יש לנו תשובות

רגע לפני שהשגרה עושה קאמבק, עוד חג לפנינו והפעם מדובר בשמחה גדולה, עם אחד החגים השמחים ביותר בלוח השנה העברי. זהו היום בו אנו מסיימים לקרוא את התורה ומתחילים אותה מחדש.

 

בערב החג עורכים הקפות עם ספרי התורה ובעיקר שומרים על אווירת שמחה צוהלת. האווירה מחויכת, התחושה היא של התחלה חדשה וכולם מקווים שהתחושה האופטימיות של השמחה החגיגית תישמר.למעשה לא מדובר רק בחגיגה של תורה, אלא גם הזדמנות לאמץ את מוטיב השמחה כמוטיב מנחה לשנה החדשה. שמחה ואופטימיות שיובילו, אם נדע לתפעל אותן בחוכמה, לשנה שמחה הרבה יותר.

 

לאופטימיות, כידוע, יש השפעה ממשית על הגוף שלנו, השפעה שמגינה עלינו ממחלות, הופכת אותנו למסופקים יותר ועל פי מחקר של אוניברסיטת ייל יש בה את הסגולות להאריך את חיינו בלא פחות משבע וחצי שנים בממוצע.

כמובן שכולנו מתחילים את השנה עם הבטחות גדולות שנוגעות בשמיים ואז עם המציאות והאתגרים הן מהר מאוד צונחות וגם האופטימיות שאנחנו מגייסים בימי שמחת תורה.

 

השנה, אולי כדאי שנתחיל אותה קצת אחרת והמקום לקשר את האופטימיות למטרות שהצבנו לעצמנו, נהפוך את האופטימיות למטרה עצמה ונגלה שכך יהיה הרבה יותר קל להגיע את היעד.

 

"לא נמצא  קשת בענן אם כל הזמן נביט למטה". שמחת תורה (צילום: לאוניד פדרול) (צילום: לאוניד פדרול)
"לא נמצא קשת בענן אם כל הזמן נביט למטה". שמחת תורה(צילום: לאוניד פדרול)

 

פרופ' מרטין זליגמן, ראש מכון מחקר באוניברסיטת פנסילבניה, היה מהראשונים לגבש את עקרונות הפסיכולוגיה החיובית. שנים ארוכות עסק בחקר התכונות החיוביות המחזקות אותנו, ובהן כושר לאהבה ולעבודה, אומץ לב, חמלה, גמישות, תקווה, יצירתיות, חוכמה ואלטרואיזם, ובמניעה של תופעות כמו דיכאון וחרדות. במסגרת מחקריו מצא למשל קשר בין אמונה דתית לשמחה, בין הכרת תודה לשמחה ובין האופטימיות, הבחירה לראות את הטוב בתוך השלם, לשמחה שאנחנו מקווים לקחת איתנו אל תוך השנה החדשה.

 

מחקרים רבים מוכיחים פעם אחר פעם כי לגישה אופטימית, חיובית, נינוחה יש השפעה על בריאות גופנית ונפשית, ולא פחות מזה, גם על היכולת שלנו.

עם זאת, יש גם את החשש מאופטימיות מוגזמת וישנה חשיבות לשמר מידה מסוימת של פסימיות. במחקרים שנערכו בשנים האחרונות הגיעו למסקנה שלפסימיזם יש משמעות. פסימיות מידתית עוזרת לנהל סיטואציות ומגבירה את תחושת הסכנה הטמונה במצבים שעלולים להיות בעייתיים.

פרייס פריצ׳ט, מחבר הספר ״אופטימיות מנצחת", הגדיר את הפסימיות הנדרשת כ"פסימיות הגנתית", שדרכה אפשר להיערך לאפשרויות השליליות אבל לצפות לטובות. מעין אופטימיות זהירה. הוא מסביר שהאופטימיות נותנת את הכוח להבין שאפילו כשהמציאות מאתגרת, האופק פתוח והכל ניתן לשינוי ושיפור. בגישה כזו לקחת בחשבון שגם כשלונות, אכזבות והפתעות לא נעימות עלולות לפקוד אותנו בשנה הזו, אבל להגיע גם אליהן ממקום של עוצמה.

 

מתוך אינספור עצות, הדרכות ואימונים שמציעים יש בטוח כמה צעדים פשוטים שכל אחד מאיתנו יכול לאמץ ולממש. לפנק את עצמנו, לטפל בעצמנו, לטפח להלל ולסלוח לעצמנו. החשוב מכולם, אומרים כולם, הוא לראות את הטוב. צ'רלי צ'פלין אמר שלא נמצא קשת בענן אם כל הזמן נביט למטה. אם תחפשו טוב, תמצאו. הצעד הפשוט השני הוא לחייך. מול כל אתגר, לחייך, גם אם זה דורש מאמץ, והצעד השלישי הוא לאמץ מבנה לגישה החיובית שלנו. לדמיין מי היינו רוצים להיות, בכל גיל ובכל מצב ולהציב מטרות קצרות מועד וארוכות מועד כדי להינות מסיפוקים קטנים ומחזקים לאורך הדרך.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים