שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

רק 7% מהסטודנטים בישראל גרים במעונות

בדיקה של התאחדות הסטודנטים לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית, מציגה נתונים עגומים לגבי היחס שבין מספר המיטות במעונות למספר הסטודנטים ברוב האוניברסיטאות. במוסדות הלימוד מבהירים כי קיימות תוכניות בנייה עתידיות, אך סגן יו"ר ההתאחדות, רם שפע, טוען באולפן ynet: "בארץ אין תשתיות למגורים מסובסדים בקמפוסים בצורה מספקת"

מצוקת הנדל"ן בישראל משפיעה, בין היתר, גם על הסטודנטים. סקירה שביצעה התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות בישראל עבור ynet, לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית בתחילת השבוע הבא, מציגה נתונים עגומים למדי. שוחחנו באולפן ynet עם סגן יו"ר ההתאחדות, רם שפע - צפו בדיון עם אטילה שומפלבי:

 

 

על פי נתוני ההתאחדות, ב-28 מתוך 53 מוסדות אקדמיים שנבדקו אין מעונות סטודנטים כלל. למעשה, היצע המעונות בקרב המוסדות האקדמיים הבולטים נמוך ביחס למספר הסטודנטים הלומדים בהם. לדברי שפע, המשמעות הכלכלית של היצע נמוך היא כובד נטל המחייה, שגם כך קיים בישראל ופשוט הולך וגדל. "כשאתה צריך למצוא דירה בסמוך לקמפוס בו אתה לומד, ואין היצע של מעונות, אז ברור שהמחירים גם עולים בהתאם", הסביר באולפן ynet. לדבריו, "85% מהסטודנטים עובדים תוך כדי התואר כי אין להם ברירה, הם צריכים להתנהל בהישרדות - וכשאין להם פתרונות של דיור, אז מן הסתם ההוצאה הכבדה ביותר שלהם על דיור עולה ועולה".

 

קריית אונו: מעונות סטודנטים במרכז העיר

ראשל"צ: מעונות סטודנטים עם 350 דירות

 

באוניברסיטת חיפה, בה לומדים יותר מ-15 אלף סטודנטים, יש 1,100 מיטות - יחס של 7.05% בין מספר המיטות למספר הסטודנטים במוסד על פי הבדיקה. באוניברסיטה מציינים כי ההנהלה "פועלת ללא לאות כבר מספר שנים כדי להגדיל בצורה משמעותית את מספר חדרי המעונות, זאת מכיוון שהשטח שעליו בנויים המעונות נמצא בשטח הגן הלאומי פארק הכרמל".

 

עוד מסבירים שם כי עובדה זו מנעה כל בנייה נוספת במקום, ולכן האוניברסיטה פעלה בשנים האחרונות מול גופי התכנון הסטטוטורים כדי לשנות את התב"ע (תוכנית בניין עיר). "במושב הכנסת האחרון אישרה ועדת הפנים את השינוי, וכעת הגיע ההליך הסופי מול הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. כדי לחסוך בזמן, פעלנו במקביל מול הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) של המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) וקיבלנו אישור וסיוע תקציבי להקים בנייני מעונות נוספים ובהם 500 מיטות", נמסר.

 

גם באוניברסיטת בן גוריון שבנגב, שבה לומדים קרוב ל-20 אלף סטודנטים, המצב דומה. הסטודנטים נאלצים להתחלק ב-1,600 מיטות - יחס של 8.08%. באוניברסיטה מציינים כי בימים אלה נמצאים בשלבי הקמה מעונות עבור 1,000 מיטות נוספות בכפר סטודנטים בקמפוס הצפוני, כמו גם בהקמת פרויקט של 140 דירות לדוקטורנטים בעלי משפחות. שני הפרויקטים יסתיימו ויאוכלסו בתוך 3 שנים. "כיום מרב הסטודנטים המבקשים דיור במעונות מקבלים מענה, ויתרת הסטודנטים שוכרים דירות בעיר בתנאים נוחים".

 (מקור: התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות בישראל) (מקור: התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות בישראל)
(מקור: התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות בישראל)

באוניברסיטת בר אילן שבמרכז הארץ לומדים כמעט 23 אלף סטודנטים, אולם המעונות כוללים רק 505 מיטות - יחס של 2.21% בין מספר המיטות למספר הסטודנטים. באוניברסיטה מסבירים כי בחודש מאי האחרון החל פרויקט רחב היקף של שיפוץ מסיבי עבור שישה בנייני המעונות הקיימים ושדרוגם בהיקף של כ-500 מיטות עד סוף השנה הבאה.

 

עוד נמסר כי בימים אלו נבנים שני מגדלי מעונות חדשים נוספים בהיקף של כ-1,000 מיטות ואכלוס צפוי בעוד כשלוש שנים. "כל סטודנט שהגיש בקשה להתקבל למעונות לפי הקריטריונים המקובלים התקבל, למעט כ-15 סטודנטים עקב חוסר מקום בשל שדרוג המעונות. סטודנטים אלה רשאים לפנות ללשכת דיקאן הסטודנטים לקבל סיוע בשכר דירה. סטודנטים אשר כבר ביצעו פנייה זו קיבלו סיוע בתשלום שכר דירה.

 

יצוין כי באוניברסיטת תל-אביב, בה לומדים כ-29 אלף סטודנטים, יש כ-3,100 מיטות - יחס בשיעור של 10.6%. בקמפוס מעונות אינשטיין הוותיק ישנן כ-960 מיטות, ובקמפוס מעונות ברושים שאוכלס באחרונה ניתן למצוא 1,600 מיטות נוספות. באוניברסיטה מציינים כי בתכנון הקמת שלושה בניינים נוספים במתחם קמפוס ברושים, שצפויים להניב תוספת של 550 מיטות מתוך הסכום הכולל.

 

באוניברסיטה העברית, הטכניון ואוניברסיטת אריאל המצב טוב יותר, שם לומדים כ-20 אלף סטודנטים, כ-16 אלף סטודנטים וכ-13 אלף סטודנטים בהתאמה. באוניברסיטה העברית יש כ-4,000 מיטות, כלומר 19.86% מהסטודנטים חיים במעונות. בטכניון יש כ-4,500 מיטות, כלומר 28.9% מהסטודנטים חיים במעונות. באוניברסיטת אריאל יש כ-1,900 מיטות - יחס של 15.3% בין מספר המיטות למספר הסטודנטים. על פי הבדיקה, בחלק מהמכללות אין כלל מעונות סטודנטים, אם כי קיימות תוכניות בנייה בשלב זה או אחר.

הטכניון. מצב המעונות טוב יותר (צילום: שיצו שירותי צילום) (צילום: שיצו שירותי צילום)
הטכניון. מצב המעונות טוב יותר(צילום: שיצו שירותי צילום)

 

החל משנת הלימודים הקרובה - פטור מארנונה למעונות

בסקר "הסטודנט 2016", שנערך עבור ההתאחדות על ידי מכון המחקר "מאגר המוחות" ונבדק בקרב למעלה מ-11 אלף משיבים, נמצא כי רק 7% מציבור הסטודנטים והסטודנטיות בישראל מתגוררים במעונות סטודנטים. 39% מהמשיבים מתגוררים בבית ההורים או בבית קרוב משפחה וכ-45% מתגוררים בדירה שכורה. נתון מעניין הוא שכ-7% מקרב המשיבים מתגוררים בדירה בבעלותם.

 

החדשות הטובות הן שלפי חוזר מנכ"ל משרד הפנים, החל משנת הלימודים הקרובה יהיה פטור מארנונה למעונות סטודנטים. בהתאחדות מציינים כי "אמנם ישנן תוכניות להרחבת הבנייה בחלק מהמוסדות ולהקמת מעונות נוספים, אך המצב כעת מצביע על פער עצום המייצג את תמונת המצב בעשורים האחרונים".

 

לדברי יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות בישראל, גלעד ארדיטי, "בעוד שבמדינות אירופה וארה"ב מספר הסטודנטים המשתמשים בשירותי המעונות עומד על 15%-20%, בישראל רק 7% מהם גרים במעונות. זהו לא עניין של מה בכך. ייעוד המעונות הוא הקניית פתרון דיור זול ואיכותי למשך תקופת הלימודים, אך הפער העצום עושה את ההיפך".

 

ארדיטי מוסיף כי "בישראל אין תשתיות למגורים מסובסדים בקרבת הקמפוס בצורה מספקת, ולכן סטודנטים נאלצים לעמוד בתשלומי שכר דירה גבוהים. זוהי רוטינה שנמשכת כבר לא מעט שנים. משרד האוצר הקצה בעבר כסף לבניית 20 אלף מיטות נוספות בקמפוסים ברחבי הארץ, הגיע הזמן שנראה יישום מהיר של הרחבת בניית המעונות במוסדות בישראל, כדי לאפשר לסטודנטים להשקיע זמן איכותי בלמידה ולא בהישרדות כלכלית".

 

במשרד האוצר מבהירים כי רואים שם חשיבות רבה בנושא מעונות הסטודנטים, ועל כן הוקצו 380 מיליון שקל לטובת בניית מעונות סטודנטים בכל רחבי הארץ, מתוכם 200 מיליון שקל כבר אושרו להקצאה למוסדות השונים. "משרד האוצר מקדם את בניית המעונות ומסייע ככל הניתן בטיפול בחסמים השונים", נמסר בתגובה לפניית ynet.

 

באוצר מוסיפים כי "כבר בנובמבר צפוי להתפרסם קול קורא משותף לחברה הממשלתית דירה להשכיר, ות"ת והאוצר, בהיקף של 80 מיליון שקל, אשר אליו יוכלו לגשת בנוסף למוסדות מתוקצבים גם רשויות מקומיות. מוסדות לא מתוקצבים יוכלו לשתף פעולה עם רשות מקומית סמוכה, ולהגיש את בקשותיהם בקול הקורא באמצעות הרשות המקומית. יתרת הסכום תוקצה ב-2017".

 

הבדיקה גם בחנה את גובה ההוצאות לסטודנטים, בין היתר בתחום הדיור. על פי הממצאים, ממוצע תשלום חודשי בתחום הדיור (שכר דירה ו/או משכנתא) ל-2016 עומד על סכום של 1,279 שקל. מדובר בעלייה של 6.2% לעומת 2015.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אליעד לוי
סטודנטים באוניברסיטת בן גוריון בנגב. תוכניות בנייה ותנאים נוחים מחוץ לקמפוס
צילום: אליעד לוי
מומלצים