שתף קטע נבחר

ביהמ"ש אישר: הקפאת הליכים לאורתם סהר

שופט ביהמ"ש המחוזי, איתן אורנשטיין, אישר מתן צו להקפאת הליכים לחברת הבנייה שנקלעה לחובות בגובה של קרוב למיליארד שקל

שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, איתן אורנשטיין, אישר הערב (ד') מתן צו להקפאת הליכים לחברת הבנייה אורתם סהר . הדיון הבא בנושא ייערך ב-17 בנובמבר. החברה הגישה בשבוע שעבר בקשה להקפאת הליכים לאחר שנקלעה לחובות בגובה של קרוב למיליארד שקל. מדובר בחברת הביצוע העשירית ברשימה של חברות ביצוע שהגיעו לקריסה כלכלית בשנה וחצי האחרונות.

 

"קריסת קבלני ביצוע עלולה לייקר את הדירות"

קריסת אורתם סהר: "קבוצות רכישה מוגנות"

 

בשבוע שעבר ביקשה אורתם סהר, באמצעות עוה"ד עיינה וקסלר ויוסי מנדלבאום ממשרד עוה"ד ליפא מאיר ושות', למנות כנאמנים את עו"ד אמיר ברטוב ממשרד עוה"ד ליפא מאיר ושות' ואת רו"ח חן ברדיצ'ב ‭90-ל‬ יום. השופטת תמר אברהמי לא הוציאה צו הקפאת הליכים במעמד צד אחד, וקבעה דיון להיום באולם נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, איתן אורנשטיין. בעקבות זאת הוצאו צו האוסר על כל פעולה בנכסי החברות, וצו האוסר על כל גורם חיצוני להיכנס לחצריהן או למתחמי הפרויקטים, ולקחת ציוד או נכסים.

 

צפו בדיון המקדים בנושא באולפן ynet:

 

הבקשה שהגישה החברה הציגה את מצבה. למעשה היא חשופה לחובות של כמעט מיליארד שקל. לפי הבקשה, אורתם סהר והחברות-הבנות חייבות ‭300-כ‬ מיליון שקל למחזיקי האג"ח, ‭216-כ‬ מיליון לספקים ולקבלני משנה, כ-22 מיליון שקל לרשויות ועובדים וכן כ-413‬ מיליון כערבויות פיננסיות, ביצוע וחוק מכר. לקבוצה פרויקטים בשלבי תכנון, ביצוע, מסירות מפתח ועתודות קרקע, בהיקף כולל של כ-5,500‬ דירות, וכן פרויקטים בשלבי ייזום, לרוב בשיתוף צדדים שלישיים. עד כה הייתה מעורבת בהקמה של למעלה מ-10,000 יחידות דיור ברחבי הארץ, לצד מיזמי תשתיות.

 

עו"ד חיות גרינברג, המייצגת את עובדי חברת אורתם סהר, אמרה בתום הדיון בבית המשפט: "מדובר במקרה מורכב עם השלכות כבדות משקל על גורמים רבים ובהם 350 עובדי החברה. ניכר היה בדיון שכל הגורמים מבינים מצד אחד את המשמעות של העובדים ואת השפעתם על ההליך ומצד שני את המצוקה הרבה בה הם מצויים. כפי שצוין בדיון, למרות שלעובדים יש חלופות תעסוקה, הם בוחרים בשלב הזה בנאמנות למקום עבודתם וממתינים בקוצר רוח להחלטת בית המשפט, כדי לדעת כיצד עליהם להתנהל בימים הקרובים, במיוחד לאור העובדה שמועד תשלום משכורת חודש אוקטובר מתקרב".

פרויקט של החברה בבנייה (צילום: ניצן דרור) (צילום: ניצן דרור)
פרויקט של החברה בבנייה(צילום: ניצן דרור)

 

חידוש מגעים לרכישת החברה

מוקדם יותר היום פורסם ב"כלכליסט" כי איש העסקים היהודי-בריטי, ליאו נואי, חוזר למו"מ לרכישת החברה. נואי, שהפסיק את המו"מ במפתיע בשבוע שעבר, מקיים את המו"מ עתה עם עו"ד אופיר נאור, נציגם של מחזיקי האג"ח בחברה. נאור סירב להגיב לידיעה. נואי מנסה, ככל הנראה, להשיג תנאים טובים יותר לעסקה מאלו שעליהם חתם בעסקה הראשונה. בעסקה זו, שנחתמה לפני כארבעה שבועות, סיכמו נואי ושותפיו, ליאו שכטר, יהלומן מארה"ב, ואלי הורן, ישראלי לשעבר שעוסק ביזמות נדל"ן בברזיל, על הזרמה של 50 מיליון שקל במזומן לקופת החברה תמורת 77% מהחברה.

 

ביטול העסקה של נואי נעשה עוד לפני סיום בדיקות הנאותות לחברה ולאחר שנואי ושותפיו הגיעו למסקנה שהעיסקה בתנאים הנוכחיים אינה כדאית. ביטול הזרמת ההון של נואי הביא לקריסת אורתם סהר שבשליטת אמיר נחום ולהגשת הבקשה להקפאת הליכים של החברה לבית המשפט. יצוין כי ברכישת אורתם מתעניינים גם אלי גבאי, אזורים ואאורה.

 

במהלך הדיון היום אמר עו"ד אמיר ברטוב ממשרד עוה"ד ליפא מאיר ושות', בא כוחה של חברת הבנייה, כי "אורתם סהר ניסתה לנצל את הימים האחרונים למרתון פגישות עם מזמיני עבודות מתוך מטרה ליצור איזושהי תכנית פעולה ראשונית במטרה להפעיל את כל הפרוייקטים במתכונת שגיבשנו על פיה המזמינים יממנו את המשך פיתוח הפרויקטים שלהם. הנחת העבודה בהפעלה תהייה שהמזמינים יממנו את ההוצאות ואחוז של תמורה. זו האלטרנטיבה הזולה ביותר להמשך ביצוע עבודה. אני חושב שהפעלה כזו היא בהחלט אפשרית ונכונה לתקופה של חודשיים. במהלך החודשיים ננסה למצוא פיתרון כללי וכולל לקבוצת החברות אורתם סהר".

 

ברטוב הוסיף כי "במהלך החודשיים האלה יעשו נסיונות מרכזיים לאיתור משקיע, להביא בפני הנושים תמונה מהימנה ומלאה של מצב הפרויקטים ברמה הכספית ובנוסף התקופה הזו תנוצל לבדיקת כל האלטרנטיבות במידה ולא ימצא משקיע. בסוף, הקטנת הנזקים היא אינטרס של כולם, אם ימצא פתרון טוב יותר החברה לא תאחז בקרנות המזבח. אבל המשמעות של המתנה ועצירה יכולה להיות הדרדרות מהירה מאוד לפירוקים. המשמעות היא קטסטרופה. ברגע שימונה מנהל זמני, ביום הראשון יעמדו לרשותו בין 10-14 מיליון שקל מנכסים שכבר מומשו".

 

עו"ד אופיר נאור, המייצג את מחזיקי האג"ח, ציין כי הם שותפים לדעה שצריך לייצב את המערכת. "אנחנו בהחלט סבורים שיש למצוא פיתרון להפעלת החברה בתווך זמנים קצר. שותפים לדעה שאם לא ימצא פתרון זו תהיה סיטואציה קשה ולא בריאה. באסיפת אג"ח שהתקיימה בימים האחרונים הבעלים אמר שאין לו כספים הדרושים לתמיכה בחברה בסכומים הדרושים. אנחנו בעד שיטת הפעלה שתלויה במזמינים".

 

בנוסף, התייחס בא כוח מחזיקי האג"ח לטענות שהביעו נציגי הבנקים לגבי מתן תמונה חלקית ולא ברורה של מצב הכספים בחברה. "יש לנו בעיה קשה מאוד עם המצגים שהוצגו לשוק ההון. החברה פרסמה דוחות כספיים ודוחות תזרים לאחרונה, כאשר אנו משווים אותם לכתוב בבקשה שהגישה החברה רואים דברים אחרים. נראה כי המצגים בדוחות התזרים רחוקים מאוד מהאמת. אין לנו אמון במצגי החברה ולכן נרצה שמי שינהל את המהלכים הקרובים לא יהיה מתוכה".

 

עו"ד חגי אולמן, בא כוח בנק לאומי, אמר בדיון כי: "אם יש 15 מיליון שקלים שיגיעו - הם משועבדים לבנקים. אי אפשר להשתמש בהם לשום דבר אלא להגן על הנושים הבטוחים".

 

עו"ד אורי גאון ממשרד עוה"ד ב. לוינבוק ושות', שייצג בדיון את בנק הפועלים, הוסיף בדיון: "לא ניתן לעתור מצד אחד לצו הקפאת הליכים, ומצד שני לא לתת הגנה ולהחזיק אותי 'בהמתנה', להקטין את הערבויות ולהגיד לי: 'תראה, אנחנו עושים נסיונות על גבך. אם יילך - יילך, ואם לא - נחלט את הערבויות".

 

בהכנת הכתבה השתתפו נעמי צורף, תומר גנון וגולן חזני, "כלכליסט"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניצן דרור
פרויקט שבונה חברת אורתם סהר בראש העין
צילום: ניצן דרור
מומלצים