שתף קטע נבחר

המתלבטים יכריעו: "הנוכלת" או "המטרידן"

הם לא פופולאריים, לא מנצלים מומנטום ויעדיפו לשכוח את "אוקטובר השחור". עד הודעת ה-FBI על חידוש חקירת המיילים חשבה קלינטון שהניצחון בכיס, והרפובליקנים נערכו להפסד. עכשיו נראה שהמרוץ נפתח מחדש והקולות המתנדנדים יבחרו בין מי שנחשבת לאישה לא אמינה מהפוליטיקה הישנה ליריב שנתפס כגזען ומטריד מינית

 

 

מעולם לא התייצבו במרכז הזירה הפוליטית האמריקנית שני מועמדים לנשיאות שכל אחד מהם מביא עמו גלים של רגשות שליליים כל כך מצד הציבור. הפעם אמריקה תבחר בין מועמדת הנתפסת בעיני הבוחרים כלא הגונה, לא אמינה, אישה שמסמלת בעיני הרוב האמריקני את הפוליטיקה הישנה שבה הוא מנסה לבעוט. מולה מתמודד שמתהלך כבריון על המסלול, ששפתו היא אוסף של ביטויי גזענות - נגד נשים, נגד מהגרים ונגד מוסלמים. הוא מואשם על ידי נשים בהטרדות מיניות ומדבר עליהן כאילו היו חפצים שנועדו לענג אותו. מעטים מבין הנשאלים סבורים שהוא בכלל כשיר להיות נשיא, בשל הטמפרמנט והיעדר הניסיון.

 

אמריקה תלך להצביע בעוד עשרה ימים בהליך שנראה כמוכה שיגעון. האמריקנים יבחרו בין מי שנחשב ל"גזען בוטה ומטריד מינית" לזו שרואים בה "נוכלת לא אמינה", שטיפלה ברשלנות קיצונית בסודות המדינה. לא רבים מהבוחרים הולכים בחדווה לקלפיות. יותר מאשר תהיה זו הצבעת תמיכה במועמד או המועמדת, תהיה זו הצבעת מחאה. רוב אלו שטוענים שיצביעו טראמפ אומרים כי יעשו זאת בעיקר כדי לא לתת להילרי קלינטון את המפתחות לבית הלבן. הרוב שיצביעו בעד הילרי יעשו זאת, לפי מה שאמרו בסקרי העומק, רק כדי לעצור את "המטורף".

 (צילום: רויטרס, AFP) (צילום: רויטרס, AFP)
(צילום: רויטרס, AFP)
 

להילרי קלינטון יש יכולת מרשימה להסתבך. הציבור זוכר לה את פרשת מתקפת הטרור בבנגאזי ומאשים אותה באחריות למותם של ארבעה דיפלומטים אמריקנים, כיוון שבזמן שהייתה מזכירת המדינה היא לא נענתה לקריאות להגביר את האבטחה על הקונסוליה, דבר שאפשר לטרוריסטים לבצע את ההרג. פרשת המיילים היא תוצאה של התנשאות ורשלנות. קלינטון הייתה יכולה לברר מראש אם זה נכון ואחראי להשתמש בשרת פרטי במרתף ביתה כדי לקבל מיילים בהיותה מזכירת המדינה ומופקדת על סודות מדיניים וביטחוניים. שתי הסתבכויות אלו הצטרפו לסלידה מוקדמת ממנה בזירה הציבורית.

 

קלינטון לא נתפסת כמנהיגה שמביאה עמה שינוי, חידוש או בשורה. המסר המרכזי שלה במרוץ לנשיאות, גם אם לא השתמשה בו במפורש, היה "מגיע לי". זה היה פחות או יותר המסר גם בהתמודדות מול אובמה בפריימריז 2008. היא חשבה שמגיע לה את הפרס הגדול על ששירתה במשך עשורים בשקדנות ובהתמדה את המדינה, גם כגברת ראשונה וגם כסנטורית. היא חשבה שמגיע לה גם שכר עתק עבור הרצאותיה למוסדות פיננסיים ותמלוגים של מיליונים על ספריה: עד היום היא לא חשפה כמה קיבלה עבור הרצאותיה, אבל דוחות המס שלה ושל בעלה ביל מראים כי היא העשירה את חשבונה הפרטי.

ג'יימס קומי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ג'יימס קומי(צילום: רויטרס)

הומה אבדין ואנתוני ווינר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הומה אבדין ואנתוני ווינר(צילום: רויטרס)
 

 

 

לכך מתווסף גם החשד שעלה מחשיפת ויקיליקס כי ביל קלינטון שלשל לכיסו הפרטי כספים מתורמים לקרן קלינטון. הציבור לא מצליח להבין את נפתולי הפרטים, אבל מרגיש בצחנה. כל זה לא משנה את העובדה שהיא מדינאית מנוסה, שיש לה את קור הרוח הנדרש ושיש לה רצון לשפר את מצב הנשים בארצות הברית ולדאוג למיעוטים ולחסרי הקול. בשלב הזה של המרוץ הייתה צריכה קלינטון להיות עם ניצחון בטוח בכיס, בעיקר בגלל היריב שלה, שפגע בשחורים ובהיספנים וש-12 נשים התלוננו נגדו על הטרדה מינית במהלך החודש. למרות היעדר הניסיון שלו לא הצליחה קלינטון להפוך אותו למועמד בלתי לגיטימי. בסקרים יש לו כ-40 אחוזי תמיכה בטוחים, בעיקר כי מולו עומדת מתמודדת חלשה.

 

טראמפ הוא לא מהפכן, אבל הוא הצליח התחבר לאמריקנים שמרגישים מקופחים. אלה שזועמים על השיטה ועל הממסד. הוא הצליח לעשות את מה שעשה ברני סנדרס מהצד השני של המפה. חודש אוקטובר, שהתחיל בטענות להטרדות מיניות וב"קלטת הלוהטת", הסתיים בצורה קשה דווקא עבור היריבה קלינטון, עם הפצצה שהטיל שלשום (ו') ראש ה-FBI, שטלטלה את המרוץ. טראמפ פתח בחגיגה שאותה לא יסיים עד יום הבחירות. לא מן הנמנע שהקמפיין שלו יקבל מעתה את המומנטום הגדול לו ציפה.

 

תיאוריות הקונספירציה צצות

איש עדיין לא יודע מה יש במיילים החדשים. גם אנשי ה-FBI אמרו כי זו תהיה חקירה ממושכת. הליברלים במפלגה הדמוקרטית כבר טוענים כי הגברים הלבנים של הממסד האמריקני, שרבים מהם נמצאים בצמרת ה-FBI ובמוסדות השלטון האחרים, נבהלו ממפגן העוצמה של הילרי ומישל אובמה, חששו כי הכוח הנשי הולך לקחת את המושכות, ועל כן החליטו לקשור קשר כדי לבלום את הילרי. תיאוריות הקונספירציה הן לא רק נחלת הימין בארצות הברית. האמריקנים אוהבים להשתעשע בהן בכל צדי המפה. קשה להאמין שראש ה-FBI החליט על בדיקה מחודשת של המיילים מתוך שנאת נשים או פחד מהן אבל זה גם אחד הרחשים בציבור.

 

טראמפ מחייך בעצרת בקולורדו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ מחייך בעצרת בקולורדו(צילום: AFP)

השאלה הגדולה היא איך הפצצה שהוטלה שלשום למגרש תשפיע על מערכת הבחירות, הרי מי שכבר החליט להצביע עבור קלינטון לא ישנה את דעתו בגלל עוד מקבץ של מיילים שבכלל לא היו על השרת שלה, אלא על זה של היועצת הקרובה שלה ואשת סודה הומה אבדין. הציבור יודע שלהילרי קלינטון יש עבר של טיפול רשלני במיילים מסווגים. אז מה החידוש הפעם? אם לראש ה-FBI יש "אקדח מעשן" והוכחה כי הייתה פעולה פלילית מצידה מעבר למה שהוא כינה "רשלנות קיצונית" כאשר החליט לסגור את הפרשה - זה סיפור לגמרי אחר. אלא שסביר להניח שהחקירה לא תסתיים

עד הבחירות ושקלינטון לא העבירה מידע לאויב או משהו דומה. אז כבר מזמן היו עולים על זה. נוסף לכך, רבים כבר הצביעו בהצבעה המוקדמת. שם אגב, לפי סקר של רויטרס שנערך לפני הודעת ה-FBI, מובילה קלינטון ב-15%.

 

הבעיה היחידה עבור קלינטון יכולה להיות בקרב המתנדנדים. אלו שעדיין לא החליטו ונוטים לגבש את דעתם ברגע האחרון. טראמפ לא ייתן לנושא לרדת מהכותרות. משלשום הוא מתהליך על במות הקמפיין כמי שכבר זכה בפרס הגדול. השמחה שלו עלולה להתברר כמוקדמת. מי שהצביעו בעד קלינטון ידעו בדיוק למי הם מצביעים. ועם זאת, מה שקובע בפוליטיקה זו האווירה. לעיתים זה מה שמביא לניצחון והפסד. עכשיו מנשבת רוח רעה בקמפיין הילרי קלינטון. אם היא לא תצליח להדוף אותה - הניצחון, שהיה כמעט מובטח רק לפני כמה ימים, יכול להתרחק ממנה בזמן הקצר שנותר עד יום ההצבעה.

פורסם לראשונה 29/10/2016 22:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס, AFP
טראמפ וקלינטון
צילום: רויטרס, AFP
מומלצים