שתף קטע נבחר

התאגיד, עמונה והתקציב: חורף חם בכנסת

שורת יוזמות חקיקה יועלו להצבעה במושב החורף של הכנסת שייפתח מחר. אלא שהפעם תצטרך הקואליציה ללבן בתוך עצמה את המשברים שעומדים בראש סדר היום: ביטול או השארת תאגיד השידור הציבורי ופינוי מאחז עמונה

ברקע הסערה בקואליציה בבקשת ראש הממשלה בנימין נתניהו לסגור את תאגיד השידור הציבורי והפינוי המתקרב של מאחז עמונה, ייפתח מחר (יום ב') מושב החורף של הכנסת. לכל הצדדים במשכן ברור שהדיונים בנושאים אלה ואחרים עלולים להיות נפיצים. בין לבין יובא לאישור הכנסת תקציב המדינה הדו-שנתי.

 

שורה של יוזמות חקיקה, שעומדות על הפרק, מעוררות זעם לא רק בקרב סיעות האופוזיציה. בימים האחרונים שוררת אווירה טעונה מאוד גם בין השותפות הקואליציוניות, כשברקע אי-הסכמות בכמה נושאים עקרוניים.

 

בצהריים החליט ראש הממשלה להעביר את הדיון בסגירת תאגיד השידור הציבורי לישיבת הממשלה בתחילת השבוע הבא. ההחלטה התקבלה לאחר ששר האוצר משה כחלון החרים את ישיבת הממשלה ואת פורום ראשי הסיעות בקואליציה במחאה על כוונת נתניהו להעביר חוק לביטול התאגיד. המהלך צפוי לקבל את תמיכת רוב שרי הממשלה, אולם בהמשך הוא יצטרך לעבור לאישור הכנסת.

 

נתניהו, שמחזיק בתיק התקשורת, נועד באחרונה עם המנהל המיוחד של רשות השידור, ברי בר-ציון, ולפי גורמים המקורבים לנושא ביקש להיערך להמשך תפעולה של רשות השידור. בתאגיד השידור הציבורי אמרו כי ניסיונותיו של ראש הממשלה לסכל את הקמתו נותנים את אותותיהם ומעכבים צירוף עובדים.

נתניהו וכחלון. מי יוותר בסוגיית התאגיד? (צילום: מרים אלסטר פלאש90) (צילום: מרים אלסטר פלאש90)
נתניהו וכחלון. מי יוותר בסוגיית התאגיד?(צילום: מרים אלסטר פלאש90)

כחלון, שמעוניין בפתיחת התאגיד משיקולים עקרוניים וכלכליים, זוכה לתמיכה של יו"ר ש"ס אריה דרעי, שרי הבית היהודי, השר לביטחון הפנים גלעד ארדן וכמה חברי כנסת מהליכוד. מנגד, יו"ר הקואליציה דוד ביטן שמגובה בנתניהו, מקדם את הצעת החוק שלו לסגור את התאגיד ולהמשיך את הפעלת רשות השידור בנימוק שהמהלך יחסוך מיליארדי שקלים לקופת המדינה.

 

גורמים פוליטיים אמרו כי כחלון זועם על התנהלות נתניהו בנושא, ובשל כך גם החרים את ישיבת הממשלה וישיבת ראשי סיעות הקואליציה. כחלון, כך אומרים אותם גורמים, נדהם בימים האחרונים לשמוע שנתניהו מעוניין לקדם את ההצעה, וציין בהזדמנויות שונות כי מטעם נתניהו אף אחד לא שוחח עמו בנושא, ואם להתבסס על מה שהוא מכיר מנתניהו – אין כל שינוי בעמדת הממשלה הנוגעת להפעלת התאגיד.

 

לאווירה העכורה בקואליציה התווסף באחרונה גם "חוק הג'ובים" שמקדם ביטן. לפי הצעתו, חברי כנסת ושרים שכיהנו במשך שלוש שנים בתפקיד זה (גם אם לא באופן רציף), יוכלו לשמש באופן אוטומטי כדירקטורים בחברות הממשלתיות ללא צורך בהפגנת כישורים נוספים. ההצעה מעוררת התנגדות עזה של כחלון, שדרש להסיר אותה מסדר היום עד שיושגו עמו הסכמות בנושא.

 

משבר עמונה 

נושא נפיץ לא פחות נקשר לפינוי הצפוי של מאחז עמונה, שלפי החלטת בג"ץ מלפני שנתיים אמור להתבצע בחודש דצמבר. מדובר באחד מכאבי הראש הגדולים של ראש הממשלה נתניהו וגם של יו"ר הבית היהודי ושר החינוך נפתלי בנט ושל שרת המשפטים איילת שקד.

 

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ביקש הבוקר משרי הליכוד לדחות את ההצבעה על "חוק ההסדרה" של ח"כ שולי מועלם מהבית היהודי בוועדת השרים לענייני חקיקה. מדובר בחוק שאמור להסדיר את סוגיית פינוי עמונה וכן את מעמדם של שאר המאחזים הבלתי-חוקיים ביהודה ושומרון.

 

מנדלבליט הבהיר לשרים כי אם לא תידחה ההצבעה על החוק, הוא יתקשה לפנות לבג"ץ ולבקש דחייה בביצוע פסק הדין המורה לפנות את המאחז. הנושא הובא הבוקר לידיעת שרי הליכוד בישיבה השבועית ולאחר דיון הוחלט להעלות אותו לוועדת שרים לענייני חקיקה. אלא שבסופו של דבר הוחלט לדחות בשבוע את ההצבעה על הצעת החוק.

 

המשפחות המתגוררות במאחז מפעילות בשבועות האחרונים מכבש לחצים על שרי הממשלה, על מנת שייצאו נגד הפינוי או לחילופין יתמכו ב"חוק עוקף בג"ץ", שיסדיר את מצבן המשפטי של המשפחות שמתגוררות בשטחים שבמחלוקת.

 

במוצאי השבת נערכו הפגנות של נציגי המשפחות מחוץ לבתיהם של שרי הליכוד. כמה מהשרים יצאו והביעו תמיכה במשפחות ואף הצהירו חד משמעית כי למרות פסיקת בג"ץ הם מתנגדים לפינוי. בישיבה שהתקיימה באחרונה בין ראש הממשלה נתניהו והשרים בנט ושקד, הוחלט לבקש מהיועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט לפנות לבג"ץ ולבקש ארכה בביצוע הפינוי המתוכנן.

 

מאחורי הקלעים התרחש כל העת קרב יצרי על הקרדיט. שרי הבית היהודי וגם נתניהו רוצים להיתפש כמי שסיפקו את הפתרון היצירתי לסוגיה ולהצטייר בעיני מצביעי הימין כמי שלא ייתנו יד לפינוי אזרחים מבתיהם.

 

ואם לא די בזה, הכנסת אמורה גם להצביע על אישור תקציב המדינה במתכונת של תקציב דו-שנתי, ולהתמודד עם יוזמות חקיקה נוספות של אנשי הקואליציה לצמצם את חופש הביטוי של נציגי השמאל הנואמים על במות בינלאומיות נגד התנהלות המדינה. כמו במושב הקודם, גם במושב החורף יעמדו על הפרק הניסיונות החוזרים ונשנים להרחיב את הקואליציה על ידי צירוף סיעת המחנה הציוני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עפר מאיר
לקראת מאבקים סוערים בכנסת
צילום: עפר מאיר
מומלצים