שתף קטע נבחר

הנשיאה שנתנה לחברתה לנהל את המדינה

אלפי מפגינים דרשו בימים האחרונים מנשיאת דרום קוריאה פארק ג'ן-הייאה להתפטר מתפקידה. הנשיאה נאשמת שנתנה לחברתה הקרובה גישה למסמכים מסווגים, לערוך את נאומיה ובכלל להיות דמות מרכזית בניהול הממשלה אף שהיא לא נושאת בשום תפקיד ציבורי. החברה נאשמת שניצלה את קשריה עם הנשיאה כדי להרוויח הון לא חוקי: "מגיע לי למות"

 

 

אלפי מפגינים יצאו בימים האחרונים לרחובות סיאול וקראו לנשיאת דרום קוריאה, פארק ג'ן-הייאה, להתפטר מתפקידה. פארק, ששיעור התמיכה בה נמצא בשפל, מואשמת שנתנה לחברה שלה, צ'וי סון-סיל, גישה לענייני המדינה וגם אלה הסודיים, וחברתה מואשמת שניצלה את הקרבה ביניהן כדי להרוויח הון לא חוקי.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

צ'וי נפגשה היום (יום ב') עם אנשי התביעה שחוקרים את הקשר שלה לנשיאת המדינה וחושדים שהיא מעורבת בשחיתות. לאחר הפגישה היא אמרה להמוני הכתבים והצלמים שהקיפו אותה "מגיע לי למות".

 

מכה על חטא. צ'וי-סון-סיל, חברתה הקרובה של נשיאת דרום קוריאה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מכה על חטא. צ'וי-סון-סיל, חברתה הקרובה של נשיאת דרום קוריאה(צילום: EPA)

"אנא סלחו לי", אמרה צ'וי בבכי בבניין התובע בסיאול. צ'וי היא בתו של מנהיג כת דרום קוריאני, והיא מכירה את הנשיאה פארק זה כמה עשרות שנים. "חטאתי ומגיע לי למות", היא אמרה תוך שימוש בביטוי קוריאני שמשמעותו הבעת חרטה.

 

המפגינים צעקו: "הנשיאה צריכה להתפטר"

צ'וי כמעט נפלה לקרקע כמה פעמים כשניסתה לעבור בין קהל גדול של כ-300 כתבים, צלמים ואנשי תקשורת. עוד היו באזור מפגינים רבים וכן אנשי כוחות ביטחון שניסו לשמור על הסדר. רשת הטלוויזיה הדרום קוריאנית YTN TV דיווחה שצ'וי בת ה-60 איבדה נעל אחת במהלך המהומה הרבה שנוצרה במקום מרגע יציאתה מבניין התובע. אחד המפגינים במקום, לפי הדיווחים, ניסה להיכנס לבניין התובע עם דלי מלא בצואת בעלי חיים. מפגינים אחרים צעקו "לעצור את צ'וי סון-סיל" ו"פארק ג'ן-הייאה צריכה להתפטר".

 

הפרשה כולה התפוצצה בשבוע שעבר כשהנשיאה הדרום קוריאנית הודתה שצ'וי ערכה כמה מהנאומים שלה ועזרה לה ביחסי ציבור. כלי התקשורת המדינה האסייתית דיווחו שצ'וי, שלא מחזיקה בשום תפקיד ציבורי רשמי, מילאה תפקיד מרכזי בממשלה. היא עצמה אמרה בעבר שהיא סייעה לנשיאה פארק, אבל אמרה שהיא לא יודעת אם חומרים שהיא ראתה היו מסווגים.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הנאשמת בשחיתות הוקפה במאות כתבים, צלמים ומפגינים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הנאשמת בשחיתות הוקפה במאות כתבים, צלמים ומפגינים(צילום: EPA)

צ'וי איבדה את הנעל שלה במהלך המהומה הגדולה שנוצרה באזור בניין התובע בסיאול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צ'וי איבדה את הנעל שלה במהלך המהומה הגדולה שנוצרה באזור בניין התובע בסיאול(צילום: EPA)

התביעה בדרום קוריאה מנסה לבדוק את היקף הגישה של צ'וי לנשיאה ולענייני המדינה ובעיקר אם ניתנה לה גישה למסמכים מסווגים רגישים. הרשויות פשטו על בתיהם של כמה גורמים בבית הכחול, מעונה הרשמי של נשיאת דרום קוריאה, כחלק מהחקירה שלהם.

 

פיטור מקורבי הנשיאה לא הרגיע את הציבור

פארק פיטרה כמה מעוזריה הקרובים ביותר כדי למזער נזקים בפרשה המסעירה, אבל מעשיה לא הצליחו להרגיע את הזעם הציבורי - אלפים יצאו כאמור להפגין ברחובות - וכן את זה של כמה מחוקקים בפרלמנט שקראו להתפטרותה או להדחתה. לפי שעה לא ברור מה הייתה מידת ההשפעה של צ'וי על התנהלות הממשלה. אולם דרום קוריאנים רבים מאמינים שיש עוד הרבה דברים נסתרים שהנשיאה פארק לא חשפה בפני הציבור בפרשה שמאיימת על כהונתה.

 

צ'וי מקורבת לפארק מאז שאביה, מנהיג כת דתית, זכה על פי הדיווחים לאמונה של פארק אחרי ששכנע אותה שהוא יוכל לתקשר עם אמּה שנרצחה בהתנקשות. אביה של צ'וי הכחיש את הדבר בראיון לתקשורת ב-1990.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

נשיאת דרום קוריאה פארק ג'ן-הייאה קדה קידה לאות התנצלות על הקשר שלה לצ'וי (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיאת דרום קוריאה פארק ג'ן-הייאה קדה קידה לאות התנצלות על הקשר שלה לצ'וי(צילום: AP)

אלפי מפגינים קראו לנשיאה להתפטר מתפקידה. סיאול (צילום: AP) (צילום: AP)
אלפי מפגינים קראו לנשיאה להתפטר מתפקידה. סיאול(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ראש סוכנות הביון של דרום קוריאה, קים צ'ה-גיו, התנקש ב-1979 באביה של פארק, רודן דרום קוריאה בזמנו פארק צ'ונג-הי, וטען שעשה זאת בין היתר משום שפארק צ'ונג-הי לא הרחיק את אביה של צ'וי מבתו הצעירה פארק ג'ן-הייאה.

 

פארק נבחרה לנשיאת דרום קוריאה בשנת 2012. מאז היא ספגה ביקורת על אופייה המרוחק וההסתמכות שלה על כמה אנשי סוד ותיקים. עם זאת, ראשי הדרום קוריאנים חשבו שאנשי סוד אלה הם אנשים שעובדים בממשלה ולא חברים אישיים של הנשיאה. לכן הדיווחים שהנשיאה עשתה "מיקור חוץ" להחלטות מדיניות חשובות הסעירו את הציבור והובילו אותו לדרוש את התפטרות הנשיאה שלו.

 

כלי תקשורת בדרום קוריאה דיווחו שצ'וי ניצלה את קשריה לפארק כדי ללחוץ על עסקים לתת כסף לשתי קרנות ללא מטרות רווח שנמצאות תחת שליטתה - ואז השתמשה בכסף הרב לצרכיה האישיים. על פי הערכות התקשורת בדרום קוריאה, שתי הקרנות אספו תוך כמה חודשים בלבד תרומות בסך 70 מיליון דולר מארגונים עסקיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
דמות מרכזית בניהול דרום קוריאה? צ'וי סון-סיל
צילום: AFP
מומלצים